Håll tummarna för Royal!

Det Franska valet utvecklar sig till en verklig rysare. Efter första omgången finns två starka och diametralt olika kandidater kvar. Högerns Nicolas Sarkozy skrapade ihop 31% av rösterna, och med en retorik som på flera punkter har påmint om Le Pens fick han säkert en hel av hans röster.

royal.jpg

Socialisten Ségolène Royal fick 26% av rösterna. Den första kvinnan som har en chans att bli Frankrikes president. Barbro Hedvall menar i DN att mittenväljarna, som i första omgången valde Bayrous, nu med stor sannolikhet kommer att välja Royal. Jag kan bara hoppas att hon får rätt.

SvD:s kommentarer tyder istället på att högerns Sarkozy ligger bäst till att vinna slutomgången. Hur de osäkra nu kommer att välja vet ingen, men kampen står helt klart om mittenväljarna.

SvD:s Rolf Gustavsson menar att det bästa som kan hända nu är att valkampanjerna utvecklar sig till en genuin diskussion om olika samhällsmodeller. Jag hoppas verkligen att det blir så, och att en majoritet väljer det mänskligare samhälle som Ségolène Royal står för. Det är viktigt för hela Europas utveckling. Om ett par veckor får vi svaret….

Kanske får Frankrike då sin första kvinnliga president – en socialst dessutom.  Jag håller tummarna!

*

Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser
Lämna en kommentar

13 kommentarer

 1. Sedan Royal uttalat att Kinas rättssytem är så effektivt och rättvist så ser hennes chanser inte så bra ut. Skönt att hon till slut visade socialistens sanna människoförakt innan det var för sent. Rött är ruttet, Royal är en rutten socialist.

 2. Flumvänsterns egen drottning.

 3. St Just

   /  april 23, 2007

  Självfallet mobiliserar alla framstegsvänliga krafter för Ségolène i andra valomgången, förhoppningsvis fjäskar hon inte för mycket för Bayrous medelklassväljare utan vänder sig ut till arbetarklassen och till de franska förorterna.
  Hon får gott stöd från vänster av flera miljoner som röstat på Besancenot (LCR), Buffet (PC), Voynet (Gröna), Laguiller (LO) samt Schivardi (PT).
  Jon Olsson (Skuncke) får väl sörja med LePen.
  Smack-a-doodle – du är för gullig med dina välformulerade inlägg!

 4. jAPP heja henne….

 5. Elle

   /  april 24, 2007

  Socialist eller borgare är relativt när det gäller att omdana samhällsordningen. Go Ségolène!

  Borgerlig kvinna med ambitioner i männens värld

 6. Daniel i Paris

   /  april 25, 2007

  Segolene kommer fran en aristokritisk familj, hon har en lägenhet pa 700 kvm i den finaste stadsdelen i Paris. Hon har gatt i ENA, Ecole Nationale d’Administration, där alla vd:ar och politiker i Frankrike gatt. Hon är rik och har aldrig arbetat i hela sitt liv.
  Hon har ingen som helst utlandserfarenhet, (i Frankrike sköter presidenten utlandsaffärer, det är premiärministern som sköter Frankrike).
  Men vänstertyper är som vanligt blinda. Man behöver bara vifta med en röd flagga sa röstar de för en. Kolla bara pa hitler, ”nationalSOCIALIST”. Tur att högern försvarar demokratin!

 7. St Just

   /  april 25, 2007

  Daniel i Paris tror att högern försvarar demokratin – brrrr – med förebilder som Sarkozy och LePen skymtar jag hans ideal.
  Det handlar inte så mycket om att politiskt stödja Ségolène mer att rösta mot Sarkozy. Ségolène flörtar alltför mycket med både patriotism, nationalism och marknadskrafter för att få ett otvetydigt politiskt stöd.
  Oavsett vilken som blir president blir det säkert en tredje omgång – på arbetsplatser och skolor, i förorter och på gator och torg.
  Ett kan Daniel i Paris vara säker på – aldrig med den höger som kallar människor i förorterna för ”slödder” – det rimmar illa med de ideal vi ”vänstertyper” håller oss med – mer kanske med Daniels?

 8. Tack för hjälpen St Just!
  Jag kan bara instämma – vad som helst är bättre än den franska ultrahögern. För övrigt tycker jag inte man kan döma en politiker efter hur stor lägenhet de har. Det viktigaste för mig är åt vilket håll de strävar politiskt. På den punkten är Royal överlägsen Sarkozy!

 9. Daniel i Paris: Man får inte hitta på saker! Royal kommer från en gammal militärsläkt, hon var som ung inte alls rik, hon har defenitivt arbetat; famliljeminister, miljöminister, skolminister och parlamentsledamot är jobb. Tunga jobb!

  Om du är intresserad av en mer nyanserad och sann bild av Royal läs denna krönika från DN. Visst har hon en speciell bakgrund och hon har gått en annorlunda väg till att blir presidentkanditat, men hennes entusiasm och beslutsamhet när det gäller att bekämpa orättvisor verkar äkta och övertygande. Det kan man knappast säga om hennes motkandidat!

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=639750

 10. Jag hoppas att Royal vinner OCH genomför sitt skämt till program. Så att vi får se Frankrikes ekonomi totalt kollapsa. Förresten (jag så att övriga kommentatorer debatterade demokrati lite); jag är starkt emot demokrati, det är en form av förtryck. Jag menar att varje i n d i v i d har rätt till s i t t eget liv och frukterna av sitt arbete (egendom) så länge denne inte kränker någon annans lika rätt. Demokrati är inte förenligt med detta.

  Det är f.ö. lustigt med personer som kan säga något i stil med ”det är inte demokratiskt att vara rasist” eller ”det är inte demokratiskt att starta krig”. Demokrati kan vara vad som helst, inklusive rasism och initierandet av krig. Så länge man har stöd av majoriteten (51 % räcker) är vad än en makthavare gör demokratiskt. Så om sd skulle få majoritet i nästa val och kasta ut alla invandrare (och de varit öppna med detta innan valet) vore denna vidrighet ändock demokratisk. Demokrati är ett otyg, okej, bättre än t.ex. teokrati och diktatur, men absolut inte något ideal. Konstitutionell republik, där konstitutionen skyddar varje enskild individs rätt till sitt liv, frihet och sin egendom är ett ideal.

 11. St Just

   /  april 29, 2007

  JW, om du anser det vi många menar vara demokrati istället är förtryck och ett otyg, står det dig och andra nyliberaler och extremindividualister fritt att lämna samhället. Gröna-vågare (som följde sin ideologi på ett hedervärt sätt) – flyttade ut på landet för att bygga egna kommuner. Du kan göra på samma sätt; flytta från oss övriga som tror på människan som samhällsvarelse och lev som en äkta individualist som Robinson.
  Du behöver inte alls ta del av skolor, sjukvård, kommunikationer, pensioner och allt annat som hör det kollektiva samhällsbygget till.
  Valet är hyfsat fritt i en demokrati.
  Undrar vem du skulle röstat på i franska valet?

 12. Tyvärr blir Turkiet inte med i EU nu och Europas gränser kommer att stängas mot Mellanöstern och Afrika. Gud vad ledsen jag blir.

 13. St Just

   /  maj 12, 2007

  Jon Olsson – eller Skuncke som döljer sig bakom, försöker sig på ironi. På sin egen blogg hinner karln på fyra timmar med att hetsa mot en asylsökande från Afghanistan, islamofobiskt håna Sahlin och Reinfeldt, mobba folk för deras språkkunskaper, hetsa mot en av de egyptier som plågades av CIA, anklaga en somalier får våldtäkt samt hylla danskt folkeparti för deras avvisningspolitik.

  Hur mår människan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: