Tilliten är reserverad för socialgrupp ett

reinfeldt1.jpg

Det handlar om förtroende och ömsesidig tillit.
Man kan ju inte gå igenom hela brottsbalken.

Så uttryckte sig Fredrik Reinfeldt i KU-förhören i dag. Frågan gällde hur han gick tillväga när han skulle utnämna sina statsråd. Inte så noga med andra ord. Man måste ju lita på sina medmänniskor, i alla fall de som är av en finare sort.

Fredrik vet att vissa människor alltid är rättrådiga och laglydiga. Och, om de mot all förmodan skulle begå ett misstag, är det väl inte så mycket att bråka om. Vad är lite svartjobbande pigor, obetalda TV-licenser eller skattefiffel mot alla de brott vi vanliga dödliga ägnar åt oss varje dag.

Alltså alla de som inte kan eller får jobba full tid. Ja, alltså alla som i dagligt tal kallas ”bidragsfuskare”, samhällets parasiter nummer ett.

Redan långt före valet började alliansen föra fram sitt budskap; sjukskrivna fuskar och genom hårdare granskning och sämre ersättningar kan vi spara miljontals kronor.

Budskapet har etsat sig fast och för att riktigt tydliggöra fuskandet kallar alla numera både sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen för bidrag. Det blir enklare så. Ordet bidragsfuskare fastnar direkt och är lätt att säga. Även i TV:s nyhetssändningar är alla våra socialförsäkringar numera synonyma med bidrag.

I vecka kunde vi i Aftonbladet läsa om Tommy Eriksson i Danderyd som själv tjänar 13 000 kronor i månaden på regeringens politik. Han uttryckte den sanning som gäller för dagen – om ersättningarna är för bra blir folk lockade att fuska. För fuskar, det gör de flesta, det är alla överens om.

Men hur ser det ut i verkligheten? Är det så kallade bidragsfusket utbrett. Är det lätt att lura Försäkringskassan?

Handikappförbundet, HSO, har i en ny studie granskat fall som Försäkringskassan avslagit. Studien visar att om din sjukskrivning godkänns eller ej beror på flera faktorer som inte alls har med din arbetsförmåga att göra.

Istället beror det på din utbildningsnivå, om du är arbetslös eller inte, om du har rätt sjukdom, och framförallt på om du får rätt försäkringsläkare. I studien granskades 15 försäkringsläkares bedömningar. Av dessa stod en läkare för 51% av avslagen. Och i ett specifikt område, där han var en av tre läkare, stod han för hela 92% av avslagen. Godtyckligheten är alltså gigantisk.

När det gäller sjukdomstillstånd är smärtpatienter är de som ligger sämst till, där läkare i många fall gör hånfulla och raljerande omdömen om patienten. Hjärt- och kärlsjuka ifrågasätts däremot sällan. Läkarnas bristande sjukintyg är en annan förklaring till avslag.

Sammantaget visade studien att det inte är medicinska faktorer som avgör om en person får sjukersättning. Tvärtom visade det sig att de som fått avslag ofta var sjukare än de som fått sin ansökan beviljad. Det handlar istället om vilken socialgrupp den försäkrade tillhör, om man kan tala för sin sak, och försäkringsläkarens godtycke.

Studien motarbetades aktivt från Försäkringskassans sida. HSO tvingades vända sig till kammarrätten för att få ut handlingarna, Försäkringskassan manipulerade dessutom materialet och strök viktiga uppgifter om kön, sysselsättning och ålder före utlämnandet.

Andra studier visar att det så kallade fusket på sin höjd omfattar 0,15% av samtliga försäkringsfall. En siffra som däremot stadigt ökat de senaste åren är i stället antalet JO-anmälningar mot Försäkringskassan. FK ligger sämst till bland myndigheterna.

I detta läge satsar regeringen än mindre resurser på Försäkringskassan. Arbetsgivaren fråntas rehabiliteringsansvaret, istället kan de kräva sjukintyg från dag ett. Rättsosäkerheten och godtycket ökas på ytterligare och man förväntar sig att alla ska bli 100% arbetsföra utan rehabilitering och att alla blir friska bara genom att de friskförklaras av försäkringsläkare som aldrig ens träffar den försäkrade.

Att kränka arbetslösa, sjukskrivna och de med sjukersättning är legitimt i dagens samhälle. Att anklaga hela grupper för fusk räknas inte som ärekränkning utan enbart som sanningen för dagen. Fakta lyssnar ingen på, och lögnerna har blivit en del av vardagen. Upprepar man en lögn tillräckligt länge blir den en sanning i många människors öron. Den kollektiva lynchningen pågår varje dag, understödd och påhejad av den nya regeringen.

regeringen.jpg

Är du själv frisk och har ett jobb idag? Ett ögonblick, så kan du också vara en av dem som räknas som parasit, en fuskare. Det räcker med en olycka eller en sjukdom – så är du där….. om du inte tillhör socialgrupp ett förstås. För det är ju er som Fredrik, regeringen och hela svenska folket tror och litar på. Eller gör vi?

Tillit, var ordet!

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Intressant.se
Lägg till som favorit – nyligen.se

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

20 kommentarer

 1. sofia L.S.

   /  april 19, 2007

  hej Ilse-marie, jättekul att du tittar tillbaka. Du försvann ju genom att jag släckte min förra blogg. fruktansvärt var det huuuu
  ja ha gott du med och kram sofia

 2. Sköt nu om dig och ha en fin kväll!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 3. Helt genial analys. Vad alliansen egentligen tycker om arbetslösa och sjuka lyser ju igenom rätt väl när man ser vilka åtgärder som läggs fram- för de hade varit helt logiska om folk faktiskt hade varit fuskare.

 4. Det är ju lite lustigt att det här sällan ansågs som några problem i slutet av 80-talet, när det drällde av jobb, och både a-kassa och sjukpenning var 90%.

  Fantastiskt informativ artikel du skrivit idag.
  Vi bör nog lansera skattefifflare lite hårdare.

 5. Reinfeldt konstaterade i utfrågningen att han inte hade någon del med övriga partiers val av ministrar mer än att formellt utse dessa. Vilket han förmodligen är tacksam över idag.

  För av de nio ministrar som han själv valde ut var det alltså fyra som hade begått en avsiktlig brottslig handling i närtid, två avgick självmant och den tredje (Tobias Billström) har nu fått böter för sitt brott som begåtts under tiden som han varit lagstiftare. Finansministern slipper åtal och koncentrerar sig nu på att sänka sina egna kostnader för barn- och städhjälpen hemma.

  Och den moderat som Reinfeldt utsåg till utrikesminister har ekonomiska intressen i rysk gas, sudanesisk olja och amerikansk vapenindustri.

 6. Jag kan inte sluta skratta tårarna rinner ”tilliten är reserverad för socialgrupp ett” den överskriften säger allt. Underligt är att fler tidningar inte tagit upp och bevisat skitsnacket från moderatalliansen. Bra skrivet
  Nu till helgen ska jag gå på otroligt het med annika andersson och Carina lidbom ;D Ha de gott och ta vara på dig

 7. Så rätt, allt är relativt något annat som i detta fall är folket i Näsbypark och Lidingö. bildt körde med enda vägens politik, nu kör dom arbetslinjen – skillnaden ser jag inte i annat än retoriken som är lika ihålig nu som då fast annorlunda. Nu kom jag dessutom in, kan det bero på nåt jag laddat ner, java eller så? Kul, jag kommer att läsa intensivt… Och – semestern var bra, dyr och oförglömlig.

 8. Klockrent inlägg! Det visar så tydligt på hur mycket människors synsätt kan vara så totalt olika. Jag har i min naivitet utgått ifrån att alla ser alla som lika värda, men har haft olika lösningar på hur vi ska göra det bäst. Men så är det inte, det finns männsiskor som anser oss vara olika mycket värda, som delar in oss i lönsamma grupper och kostsamma grupper. Jag vet inte vad dessa männsikor ska kallas? Onda?

  Ps. Nej du missade inget alls med att inte se debatten mellan s och sd, den var helt menlös. Inget nytt dök upp alls, och programledarna var som jag skrev helt värdelösa.

  -Patrik

 9. Kajsa

   /  april 20, 2007

  Himla bra skrivet igen! Tillit och tillit, ja…

  Vill bara referera till en artikel på sidan, som jag tyckte var intressant: http://www.flamman.se/inrikes.php?id=4280 från besöket av Barbara Ehrenreich.

  Vill gärna citera från den artikeln (och citera en hel del, hmmm…).

  ”…hon förvånas över den inriktning Sverige verkar vara på väg mot, med försämringar i trygghetssystemen och skapandet av en låglönemarknad.
  – För mig är det underligt att Sverige är på väg i den riktning som jag hoppas att USA är på väg ifrån. Det är konstigt att den amerikanska modellen fortfarande anses bra bland vissa politiker här, säger hon.”

  ”– Det mesta har dessutom blivit sämre under George Bushs administration. Det har skett skattereduktioner för de rika, man har skurit ner i sjukförsäkringar och lönerna har inte gått upp.
  Förbluffad och arg
  Barbara Ehrenreich berättar att en de starkaste erfarenheterna hon fick under sin tid på låglönemarknaden var när hon arbetade som städerska på firman The Maids i Maine. Den enorma kontrasten mellan de fattiga städarna och de som anställda dem för att städa deras hem gjorde henne förbluffad och arg. Därför är hon mycket upprörd över den svenska regeringens beslut om skattelättnader för hushållsnära tjänster.”

  ”…om löntagarna ska kunna bejaka utvecklingen måste man känna framtidstro. Då krävs ökade investeringar både i högre utbildning och i återkommande utbildning. Samtidigt måste a-kassan förstärkas så att den även omfattar medelklassen, annars riskerar vi ett ökande globaliseringsmotstånd vilket skulle vara mycket olyckligt, säger TCO:s ordförande Sture Nordh i en kommentar i samband med att rapporten släpptes.”

  ”Men Barbara Ehrenreich ser positivt på en utveckling som just nu sker i USA. Det är den sociala rörelse för ”living wage”, en ”lön att leva för”, som har skapats. Det handlar inte om en statligt reglerad minimilön utan om en lön som räcker till mat, bostad, sjukvård, transport och avkoppling. Hon berättar att rörelsen har gjort frågan till en moralisk fråga.
  – För oss är det här den moraliska frågan, den här och kriget. Inte frågor om familjen stamscellsforskning och abort som för de konservativa är de moraliska frågorna.
  Hon berättar att rörelsen för ”en lön att leva för” består av människor från alla samhällsklasser. Den utgörs av fattiga människor, människor från den övre medelklassen och småföretagare.
  – Det är en underbar blandning av människor, människor med samvete.
  Den federala minimilönen i USA ligger på 5,15 dollar i timmen (cirka 36 svenska kronor). Men Barbara Eherenreich berättar att 29 stater i USA har höjt minimilönen över den federala nivån.
  – Det har dessutom skett utan de katastrofala följder som de konservativa sa att de det skulle innebära. Jobben har inte försvunnit och ekonomin har inte rasat ihop!”

 10. Sköt nu om dig och så vill jag passa på att önska dig en trevlig helg!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 11. Maria Borelius och Tobias Billström drog sig inte från att sjukskriva sig när det stormade kring dem. Detta missbruk är det ingen i alliansen som diskuterar. Och ett sådant beteende går helt på tvärs mot det Moderaterna belönade ”årets arbetare” för. Hon fick nämligen sin nyinstiftade utmärkelse på grund av att hon var så jävla undergiven och tuktad så hon gick till arbetet trots att hon var sjuk.
  Om politikerna själva levde så som de kräver att undersåtarna ska leva hade jag accepterat deras klagan. Men då hade de å andra sidan aldrig kommit på tanken att skapa ett sådant kravfyllt regelverk.
  Som det nu fungerar är våra politiker inte ett skvatt bättre än genomsnittliga diktatorer. Skillnaden är bara att istället för att försörja 1 diktator, som lever på en ekonomisk nivå långt högre än folkets, ska vi försörja 349.

 12. hej!

  Väldigt intressant blogg! härligt att läsa inlägg som dekonstruerar den ideologiska fördumningen som pågått alltför länge 🙂

 13. kirira

   /  april 22, 2007

  Ja vem i hela världen kan man lita på? Så sjöng Hoola Bandoola en gång i tiden..

 14. Mycket bra inlägg. dessutom tror jag – utan att ha belägg – att det är kvinnor som ifrågasätts oftast eftersom de oftare än män drabbas av ”diffusa” sjukdomar av typen fibromyalgi, onda axlar och utmattningssyndrom. Ett genusperspektiv på det s k fusket skulle behövas. (Den sk måndagssjukan drabbar ju oftare män, men det är liksom lite ”accepterat”, man måste ju får roa sig lite, eller??)

 15. Tack för alla vänliga kommentarer!

  Till vänstra stranden:
  Jag misstänker att det var därför FK strök uppgifter som rörde bl.a. kön innan de lämnade ut handlingarna. Dessutom visade ju faktiskt den här studien att de som oftast fick avslag var de med smärtsymptom – vilket ju oftats är kvinnor. De har oftare belkastningsskador och kronisk smärta än män. Män har ju oftare problem med hjärt o kärlsjukdommar som nästan alltid godkändes. Kön och klass är alltså avgörande!

  Till Kajsa:
  Ja, Erhernreich sa ungefär detsamma i DN, och man kan ju bara konstatera att Sverige nu slår in på en väg som t.o.m. USA har börjat inse är ohållbar. Läste föresten hennes bok när den kom för några år sen. Rekomenderas, för den som inte läst den.

 16. Kajsa

   /  april 22, 2007

  Till vänstra stranden: tack för den kommentaren! Från en man!!?? Jo, jag har tänkt något i den vägen…

  Dessutom, att man inte tagit itu med orsakerna till det onda (till sjukskrivningarna), dvs arbetsmiljön, inte minst den psykisko-sociala (utopiskt??) har att göra med att detta är ett kvinnofenomen rent allmänt? Hade fler män än kvinnor blivit sjuka hade det varit annorlunda? Ursäkta, men är jag dum nu? (kvinnor jobbar också i högre utrsträckning på arbetsplatser som varit utsatta för stålbadet, samt måst ta hand om åldrande föräldrar m.m.).

  Till ilse-marie: fortsätt blogga! 🙂 Jo, jag har vissa kontakter i USA och det finns verkligen de som är kritiska hur det är i deras eget land… Ifrågasätter fördumningsfenomen, som fördumnings-TV (de har en variant av Idol tydligen t.ex. Ett program jag inte klarar att se, jag jobbar nämligen med ungdomar och musik)… Och undrar varför dessa fenomen uppträder just nu… Ja, man kan undra.

  Jag tillhör också en av dem som varit sjukskriven. I 6 år i olika omfattning! Höll inte på att ta mig tillbaka p.g.a. obefintlig hjälp från arbetsplatsen… För att ta mig ur det hela (man blir lätt stigmatiserad!?) var jag tjänstledig 25 % i 3 år och under denna period inte sjukskriven, för jag kunde inte byta jobb heller!!! Att ha varit sjukskriven var ju inte precis någon merit så att säga.

  Och det har tagit tid att rehabilitera ekonomin.

  Jag tillhör den ovanliga skaran som nu är tillbaka på min gamla arbetsplats (heltidsjobb)… Men det jag varit med om önskar jag inte min värsta ovän… Var sjuksriven p.g.a. utmattning… Under stålbadet, med en massa turbulens på jobbet av en massa slag, inkl. en dålig chef…

  Fast detta tillhörde inte ämnet!?

 17. Till kajsa:
  Intressant att läsa… gör inget om det har med ämnet att göra eller inte 😉 Tack, jag ska försöka fortsätta blogga, men det blir nog mindre ofta frammåt våren/sommaren.
  Själv har jag förslitningsskador i ryggen – men eftersom jag varit brevbärare och inte golfspelare räknas det inte som en arbetsskada. Ska jag vara ärlig har jag aldrig försökt få det godkänt – orkar inte ägna hela livet åt det. Numera jobbar jag halvtid på samma jobb, men med lättare arbetsuppgifter. Skadan får jag betala själv och smärtan likaså – kommer aldrig bli helt bra. Dessutom får man hela tiden vara rädd för vad FK ska hitta på. Därför var det intressant att hitta den här studien…

 1. Arbete, sjukdom och upprop! « Ett hjärta RÖTT
 2. I den bästa av världar « Ett hjärta RÖTT
 3. Klass avgör! « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: