Hårpiska utan morot

borg_anders_budgeten.jpg

DN:s ledarskribent ställde i går frågan varför alliansens politik inte är populär hos väljarna längre, detta trots att den ”sänker arbetslösheten och minskar utanförskapet”.

Det återstår förvisso att se, för den minskning av arbetslösheten vi nu bevittnar har mycket litet med finansminister Anders Borgs hårpiskebudget att göra. Högkonjunktur och ett, än så länge, stabilt ekonomiskt läge skapat av den förra regeringen är snarare förklaringen.

För oss som lever i verkligheten är dock frågan lätt att besvara.

Regeringens politik riktar udden mot de allra sämst ställda och skuldbelägger de som drabbats av sjukdom eller arbetslöshet. Det är deras eget fel, därför ska de straffas och piskas tills de tar sig i kragen och skaffar ett jobb. Samtidigt gynnas de som redan har allt – god hälsa, välbetalt jobb och stora förmögenheter.

Sjukintyg från första dagen. Arbetsgivarnas rehabiliteringsansvar försvinner. Kraftigt minskade resurser till Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och arbetsmiljöforskningen.

Med höjd a-kasseavgift och sänkt ersättning ska arbetslösa ska vara beredda att flytta från första dagen och leva på svältgränsen tills den eftertraktade moroten – ett pigjobb eller ett vikariat dyker upp. Så är det tänkt att nya jobb ska skapas, och alla blir friska till 100% i ett slag. Det fungerar nästan lika bra som handpåläggning.

Med Anders Borgs hårpiska som straff – vem behöver då en saftig morot?

Kanske inte så konstigt att många har börjat längta tillbaks till en mer human och rättvis politik…. enkel matematik för oss som lever i verkligheten.

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,
Intressant.se
Lägg till som favorit – nyligen.se

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. Hej
  Var ett tag sen jag tittade in här.Samma engagemang ser jag.Bra!
  Ja det blir med spänning och vis bävan som vi får följa vad som händer med ekonomin framöver.Risken för överhettning med därpå följande kraftig räntehöjning är påtaglig.
  Annars har jag mest fokus på våren och allt härligt som händer i naturen.sommaren är snart här! (och den får gärna bli hur het som helst)
  🙂

 2. Dom har inte gjort ett någe ännu, bara försämringar! Sköt nu om dig och ha en fin kväll!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 3. sofia L.S.

   /  april 19, 2007

  hej ilse-Marie, såg din blogg, ville bara kika in och säga hej från sofia som bloggade brev på AB förr. mvh sofia

 4. Instämmer, hinner inte kommentera så mycket nuförtiden men det är alltid lika kul att läsa dina kommentarer. Hårpiska, det har du ju helt rätt i att det är. Som tur är är ju faktiskt Borg en usel politiker och framstår som den verklighetsflyktiga ekonom han är, till skillnad från tvålen. Well. Keep up the good work!

 5. Ja, gud så humanistiskt att ge folk bidrag istället för jobb!!! Man längtar efter en riktigt Pär Nuder-budget baserad på de kunskaper han anskaffade sig under hans 9 låånga år i grundskolan…

  Vårbudgeten är ett nationalekonomiskt mästerverk som får vänstern att skälva i sin röda klänning…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: