Sista chansen till empati

(OBS! Detta är ironi)

Ord och begrepp som regeringen planerar avskaffa lagom till nästa val. Allt för att minska risken till ett politiskt nederlag. Ja, varför ta risken att någon människa ska tänka på någon annan än sig själv?

alliansen_bred.jpg

 • omtanke – omsorg, hänsyn
 • medkänsla – att känna med någon, förståelse, sympati
 • rättvisa etiskt begrepp som innebär normen att följden av handlingar, egenskaper eller förhållanden är moraliskt rätt, rättsinning och rättfärdig med beaktande av den som berörs av handlingarna, egenskaperna eller förhållandena.
 • empati – förmåga att känna medkänsla till andra människor och sätta sig in i hur de upplever, känner och tänker. En form av förusättningslös kärlekshandling.

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. Att se bidragspolitik som empatisk är sjukt.

  Att S passiviserat över en miljon människor för att pressa ner inflationen torde gräva djupare i samvetet på dessa ”empatiska humanister” men allt de får fram är att de är stolta och nöjda över resultatet.

  En riktig välfärd är helt befriad från allt vad socialdemokrati och bidrag heter.

 2. Att kalla socialförsäkringar för bidrag tycker jag är sjukt….. dessutom okunnigt.

 3. Razorwire

   /  april 17, 2007

  Vad är det för konstigt att kalla en utbetalning från staten för bidrag när det saknas ett tydligt krav på motprestation och utbetalningen dessutom inte finansierats av tidigare inbetalningar som faktiskt är kopplade till utbetalningen i fråga?

 4. Läs på!
  Socialförsäkringarna finansieras till allra största delen med sociala avgifter. Avgifterna tas ur det befintliga löneutrymmet. Visst finns det en solidaritet inbyggd i systemet – för de som av olika anledningar drabbas av olycka och sjukdom tidigt i livet, men ordet solidaritet är väl förmodligen redan bannlyst i många kretsar… eller?
  Den solidariteten gör försäkringen betydligt billigare än den är i andra länder där var och en får stå för sin egen olycka. Solidaritet är alltså både ekonomiskt fördelaktig för samhällsekonomin och visar samtidigt på ett samhälle med större empati för de mest utsatta.
  I socialförsäkringarna räknas inte t.e.x. bostadsbidrag och barnbidrag.

  För oss som inte betraktar oss själva som odödliga kan det vara bra att veta att det finns ett solidariskt uppbyggt skyddsnät, och ett välfärdssamhälle som inte utesluter någon p.g.a. hälsa, historia, klass osv. För de som är odödliga, alltid friska och har jobb eller förmögenheter livet igenom behövs ju inga försäkringar överhuvudtaget. Varför då bry sig om andra?

 5. mvh

   /  april 23, 2007

  Problemet med bidragspolitiken är att den fått svenskarna till att bli passiva i frågan om sin egen försörjning. Enligt Swedbanks undersökning från 2006 så har 51% av Sveriges beforlkning mindre än 1000 kr kvar på kontot när det är dags för löne- eller bidragsutbetalning.

  Skrämmande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: