Budget, utanförskap och stressade barn

Den borgerliga budgeten är på tapeten i dag. Det mesta visste vi redan. Vår gemensamma välfärd får betala för de rikas skattelättnader. Happy days are here again – om du har ett fast och välbetalt jobb, ett stort dyrt hus i Stockholmstrakten och är frisk som en nötkärna, vill säga….

aborg.jpg

I vardagslivet betyder det att de som har otur i livet får betala till de som har tur.

Regeringen skryter om olika åtgärder för att få förtidspensionerade och sjukskrivna tillbaka i samhället. Deras inställning är att alla kan jobba full tid, och alla som inte gör det fuskar. Därför ska de sättas åt och det innebär bland annat ersättningsnivåer nära svältgränsen och hårdare tag på Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Så skapas förnedring och utanförskap. Ordet får en ny och råare innebörd med regeringens politik. Att stå utanför innebär inte längre enbart att inte kunna eller jobba – nu ska de mest utsatta leva på svältgränsen också.

___________________

En del av budgeten är förstås förslaget om hushållsnära tjänster……

Malin Thurezon skriver en viktig artikel på SvD:s Brännpunkt idag. Den handlar om våra barn och hur vi ger dem allt mindre av vår tid. Jag instämmer i det mesta hon skriver, men förstår inte varför det skulle vara bra att vi nu får möjlighet till skatteavdrag för hushållsnära tjänster. För det är ju som hon skriver

” Då kan de som har råd anlita hjälp och därmed få mer tid till annat.”

Jag tror också att det viktigaste är att barnen får mycket tid tillsammans med sina föräldrar. Utan ständig stress och planlagd aktivitet. Men, som hon sedan mycket riktigt tillägger, är det vardagslivets aktiviteter som nu ska rationaliseras bort – och detta blir endast möjligt för de välbeställda.

När Barbara Ehrenreich nyligen var på Sverige besök kommenterade hon regeringens förslag att subventionera hushållsnära tjänster så här:

Inte ens George Bush skulle kunna komma på något sådant.

Regeringen hänvisar ofta till vilken succé liknande subventioner har blivit runt om i Europa. Men i verkligheten har endast Finland och Danmark utvärderat sina försök.

Danmark har regeringen förstås talat tyst om. Där blev försöket ett fiasko. Det lades ner efter tio år av den borgerliga regeringen. Färre än 2 000 jobb skapades till en kostnad av 600 miljoner kronor. Numera går deras subventioner endast till sjuka och pensionerade.

I Finland har 560 – 744 nya jobb skapats till en kostnad av 170 miljoner kronor. I båda länderna har subventionerna nästan uteslutande gått till de allra mest välbeställda.

Jämställdhetens pris är mycket riktigt sönderstressade barn, men problemet minskar inte med subventioner till de mest välbeställdas barnpigor. Inte heller genom minskad jämställhet. Dessutom kan man ju fråga sig – vem skulle ta hand om pigornas barn? Är det enbart över och medelklassen som behöver mer tid med sina barn?

Mänskligare arbetsplatser, kortare arbetstid till alla och mindre stress och aktivitetshets i samhället är en bättre medicin. Vi måste börja prioritera barnen, människan och livsmiljön istället för prestation och vinst till varje pris.

P.S. Vad kan reta igång en rödhjärtad bloggledig bloggare bättre än en borgerlig budget? Tack för alla vänliga ord till min förra blogg 😀 De värmde!

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,
Intressant.se
Lägg till som favorit – nyligen.se

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

23 kommentarer

 1. Jag förstår inte att ni på vänstersidan är så emot ett förslag som har som huvudsyfte att konvertera svartarbete till vitt. Dom rika som vill ha dom här tjänsterna har dom redan, fast oftast svart. Det är väl bättre att dom går över till den vita sidan där dom som gör jobbet har skälig lön och pensionsgrundande inkomst? Dom riktiga vinnarna här är ju dom, lågavlönade, som är verksamma i den sektorn!

  Nu får också fler, lägre ner i inkomstkedjan, råd att köpa städning från en legitim firma. Köpa hjälp att få vardagspusslet att gå ihop, så man kan gå ner till lekparken en timme med barnen istället för att stanna hemma och städa.

  Vad är problemet? Vem är det som förlorar vad? Visst, det kostar staten en del, men jag är osäker på om det är så särskilt mycket… Tror inte det är speciellt vanligt med vit städhjälp idag, och den svarta får staten inte in ett öre från. Och här är väl inte fråga om att staten ska betala någons städhjälp, utan att dom inte ska ta in skatt. Kan det inte vara värt att prova?

 2. Christatos

   /  april 16, 2007

  Samtidigt, förra regeringen satsade 600 miljoner kronor på att hitta jobb åt arbetslösa akademiker. Man skapade sex (6) nya anställningar. Bra jobbat.
  När vi nu konkurerar mot resten av världen är det lite verklighetsfrånvänt att fortfarande propagera för kortare arbetstider och minskad fokus på vinst. Vinsten utgör hela grunden för en positiv löneutveckling. Prioritera barnen, mäniskan och livsmiljön kan man göra genom att låta någon annan ta hand om städning, vilket ger mer tid med familjen.
  Man behöver INTE vara välbeställd för att fixa hjälp med hushållsarbetet. De flesta hushåll fick en skattesänkning med ca. 1000 kronor. Om man lägger den på hushållsnära tjänster så är man tillbaks i en inkomstnivå som man har klarat sig på tidigare, man har skapat ett arbete och har förmodligen 15 timmar mer tid per vecka till barnen. Detta baserat på att en professinell som koncentrerat städar arbetar mycket effektivare än vi som går och fjuttar här och där och aldrig blir klara.
  För vissa är glaset alltid halvfullt, för andra är det alltid halvtomt.
  Det handlar om att ta till sig information och hitta en positiv vinkel. Gnälla är lätt, till och med en bebis klarar det.

 3. Det är redan provat, som jag skriver. De försök som är gjorda och utvärderade, i Finland och Danmark, visar att det nästan uteslutande är de mest välbeställda som använder sig av tjänsterna. Dessutom är kostnaderna orimligt stora. Varför ska de fattigaste betala de rikas pigor – för det är i praktiken vad det handlar om, när man samtidigt sparar på ersättningar i socialförsäkringssystemen. Gärna subventioner till sjuka och pensionärer att få hjälp i hemmet, men det är något helt annat!

 4. Som jag skrev så tror jag inte det handlar om något större intäktsbortfall från staten. All ny, vit, städhjälp som tillkommer kanske mest kommer vara från medel- och överklass… Men det förlorar väl inte någon på? Staten får inte in pengar på nåt där personalen är vitt anställd istället för att staten inte får in pengar pga svartjobb. Som jag sa, stora vinnaren är väl städarna, och en andra vinnare är dom som har råd att spendera mer tid med sina barn.

 5. Men varför subeventionera överklassen med skattepengar när det finns så mycket annat att satsa pengar på? Sjukvård, skola och offentliga välfärdstjänster och högre ersättningar i socialförsäkringarna till exempel. Eller varför inte kortare arbetstid, så att alla hinner träffa, prata med och leva med sina egna barn ibland också.

 6. Jämställdhet?

   /  april 16, 2007

  Varför pratar man om jämställdhet som om det vore att båda föräldrarna jobbar ihjäl sig? För mig betyder jämställdhet att båda föräldrarna delar på ansvaret för familjen. Varför ställer vi inte papporna mot väggen som jobbar heltid hela sin karriär? Det skulle bli en mer intressant debatt! ”Priset för jämställdhet”… jag mår illa när jag läser det. Jag vill inte skuldbeläggas bara för att jag är kvinna och vill tjäna pengar…

 7. I-M Det skulle vara kul och veta vilka utvärderingar som du har som pekar på ”det nästan uteslutande är de mest välbeställda som använder sig av tjänsterna”

  för de jag har sett är att det är mest barnfamiljer som använder tjänsterna och att det inte är fråga om att ”Varför ska de fattigaste betala de rikas pigor” utan att arbeten som tidigare varit svarta nu blir vita (vilket är en dubbel fördel för staten)

  Ge mig gärna några länkar.

  /Christoffer

 8. Det finns nu två länkar i blogginlägget, en utvärdering från Finland och en artikel om vad som hänt i Danmark. Tidskriften Tromb hade en bra genomgång i nr 2, 2007. Tyvärr hittar jag inte denna artikel på nätet.

 9. St Just

   /  april 16, 2007

  Jag håller sällan med Linda Skugge – men läs följande lysande rader från hennes krönika i Expressen 17 mars 2007:

  ”Här ska ni få en snabblektion i hur man städar inför att man får besök:
  Dammsug och vädra. Duscha av toans sittring och torka av toan (med engångstrasa), använd starkt medel. Tvätta handfat med starkt medel. (Nej jag tror inte på såpa, i detta fall skiter jag i miljön). Och viktigt: BYT handdukar. Det finns inget värre än att komma hem till folk och så har handdukarna hängt där ett par månader och sprider pest.
  I köket ska disktrasan bytas och köksbordet ska torkas av med REN trasa och starkt medel.
  Diska och ställ in all ren disk. Dessutom spreja alla kranar med starkt medel.
  Krångla inte till det. Byt handdukar och disktrasa ofta och håll det rent. Hur svårt kan det vara?”

  Som ilse-marie säger: ”Gärna subventioner till sjuka och pensionärer att få hjälp i hemmet, men det är något helt annat!”

 10. Till st Just:
  Skulle tro att hon varit hemma hos mig på studiebesök… 😉

 11. Jamen det här är ju fint! Skit i miljön och låt städarna jobba svart. Just ett RÖTT hjärta du har…

 12. St Just

   /  april 16, 2007

  Diversifierad – klargörande, jag håller sällan med Skugge som jag skrev och använder därför såpa! För övrigt tillhör jag inte den del av befolkningen som utnyttjat svartjobb genom åren och som nu dessutom ska få skattesubventioner för det.

 13. Om de välbeställda håller på att jobba ihjäl sig och inte har tid med barnen så kan de gå ner i arbetstid. Det är en laglig rättighet för alla småbarnsföräldrar.
  Man kan också resa till Kreta istället för Karibien, köra en mindre bil mm, för att finansiera sin sänkta arbetstid. På 4 stycken som sänker sin arbetstid med 25% blir det per automatik ett heltidsjobb till någon annan.
  Och de hinner städa själva.

 14. Nice blog!

 15. Kajsa

   /  april 16, 2007

  Bra skrivet Q!! Jag håller med laluttefinale. 🙂

  På ämneskonferens idag undrade kollega om vi sett debatten på TV på förmiddagen. ”Vilken debatt?” undrade vi andra. ”Riksdags, om propositionen!” ”Jag orkar inte titta!” sa en kvinnlig kollega. ”Jag orkar inte se den där Borg!”

  Jag blir helt matt över kommentarerna om hushållsnära tjänster. Om dem tycker jag inte…

 16. Vi är ju höginkomsttagare och bor i ett stort dyrt centralt beläget hus. Vi är verkliga vinnare i budgeten. Men jag mår illa!

  Året som arbetslös och den syn som SLOG emot mig angående den rbetslösas ”bidragsfuskande lathet” var enormt tragisk att möta. Inte bara en gång på ett år utan flera gånger om dagen.

  Jag tycker idag SYND om alla sjuka, arbetslösa, sjukpensionärer, fattiga, de som går i mögelskolor, de som har fler än ett arbete för att klara ekonomin, alla kvinnor med låg lön, alla ensamstående… listan kan göras lång.

  Nu är det dax att skapa ett bra alternativ så att valet nästa gång utesluter alla borgare från allt vad makt heter.

  Ha det gott! /Katrin

 17. Krister Pettersson

   /  april 16, 2007

  Subventioner och skatteavdrag för hushållsnära tjänster i Danmark o Finland …..

  I Sverige går så gott som alla subventioner i familjepoliltiken till att hindra föräldrar att kunna vårda och fostra sina egna barn, genom att inte ta hänsyn till försörjningsbörda – och utan att ta hänsyn till några viktiga mänskliga rättigheter.

  Syftet är den gamla Engelsiansk-Marxistiska, att komma åt barnens uppfostran och bryta barnens band med de ofta konservativa föräldrarna.

  Med sådana politiska mål, är stress, ohälsa och mänskliga rättigheter sånt man nonchalerar.

  Heder åt SvD som tillåter denna artikel – de flesta tidningar i landet gör det inte !!!!!

  Krister Pettersson

 18. JAG ANVÄNDER SÅPA ! 😀

 19. Min uppfattning när det gäller Hushållsnära tjänster är att det kommer konvertera en del svarta jobb till vita jobb. Vad är värdet av det? Människor vill nog generellt göra rätt för sig, dvs betala skatt, men inte hur mycket som helst. Om det görs enkelt att köpa Hushållsnära tjänster och likaså enkelt att deklarera och göra avdra för det, så tror jag att alla kan använda det och ha nytta av det.

  Man bygger inte ett land på att dela ut bidrag. Det måste skapas jobb. Alla möjliga typer av jobb. Alla vill inte, kan inte och ska inte läsa på universitet i tio år för att doktorera. Så är det bara. Då är det väl bra att det öppnas möjligheter för dem också. På ett enkelt sätt. Dessutom främjar ju Hushållsnära tjänster egenföretagande vilket i sig ökar inkomsterna i form av skatter till staten och samtidigt minskar kraven på bidrag.

  Slutligen förstår jag inte varför många ser detta som en klasskamp och varför många feminister verkar tycka Hushållsnära tjänster är så illa. Det finns många män som erbjuder Hushållsnära tjänster.

 20. Låter bra I-M, milljön är det viktigaste i världen just nu, för så väl blå som röd.

  För övrigt vill jag tillägga en sak till Martins post, som i övrigt är bra, om det konstiga i klass- och könskampen. Vinnarna är inte överklassen. Vinnarna på förslaget ju är dom som kan gå från att jobba svart till att jobba vitt. Städarna jublar, men deras självupptagna beskyddare gnäller likt förbannat.

 21. Kajsa

   /  april 17, 2007

  Jag blir matt och stum över det som sker, vill därför tipsa om Dan Greider och det han skriver på sin blogg, om man mitt i allt vill få sig ett skratt!!

  http://blogg.aftonbladet.se/10688/perma/359345/#comments

  http://blogg.aftonbladet.se/10688/perma/356070/#comments

  http://blogg.aftonbladet.se/10688/perma/359345/#comments

  http://blogg.aftonbladet.se/10688/perma/360841/#comments

  http://blogg.aftonbladet.se/10688/perma/360903/#comments

  Nog finns det skäl att prata om klass… m.m.

 22. Att diskutera hela alliansens politik i en tråd känns ganska orimligt, så jag väljer att inte bemöta Kajsa. Däremot kan jag tipsa om mitt senaste inlägg, där Borg nu vill ha in byggsektorn som hushållsnära på sikt. Är det fortfarande kvinnofientligt?

  http://diversifierad.blogspot.com/2007/04/byggare-pigor.html

 23. Kajsa

   /  april 25, 2007

  Tips om detta upprop mot Göran Hägglunds ”Startlagen” ang. sjukvården:

  Stoppa Startlagen – för vård på lika villkor. Underteckna budkavlen och skicka den vidare! På sidan: http://www.gemensamvalfard.se/

  ”Startlagen” = Fritt fram för privata sjukhus, fritt fram för gräddfiler! Göran Hägglund vill bygga om den svenska sjukvården – efter amerikansk förebild.
  Uppropet finns på sidan: http://www.gemensamvalfard.se/index.php?page_id=62&admin_session_name=1dd10f763d318bcaf64c327c639550e8

  Där står bland annat:

  ”Regeringen motiverar förändringen med att det behövs ökad mångfald inom vården. Men erfarenheten visar att det snarare är ett fåtal stora vinstdrivna vårdbolag som tar över. Förslaget motiveras också med att privat vård är effektivare – en slutsats som saknar stöd i internationella jämförelser. Det land som har högst andel privat vård, USA, har istället också dyrast vård.

  Samtidigt säger regeringen att den värnar principen om en solidariskt finansierad vård på lika villkor. Men på två punkter är det uppenbart att lagförslaget undergräver just den principen:

  • Gräddfiler tillåts. Den privata utföraren får vid sidan om det offentliga uppdraget lov att ta emot privatfinansierade patienter, för samma åtgärder och vid samma sjukhus. Detta öppnar för att försäkringar och inte medicinska behov avgör hur fort patienter får vård. Förslaget underminerar med andra ord portalprincipen om en behovsbaserad vård på lika villkor.

  • Obegränsad vinst. I förslaget öppnas dörrarna på vid gavel för att göra vinst på den skattefinansierade sjukhusvården. Vinstpress leder erfarenhetsmässigt till ökade totalkostnader för vården – något som därför i sig driver på för ökad privat finansiering. Vinstelementet riskerar således att underminera principen om en solidariskt finansierad vård.

  Vi undertecknare menar att vården skall vara solidariskt finansierad och ges till var och en på lika villkor och utifrån medicinska behov. Vi uppmanar därför till ett brett motstånd mot regeringens lagförslag.

  Vi manar också alla svenska riksdagsledamöter att föra ut frågan till en bred diskussion bland medborgare, vårdpersonal och patienter innan man fattar beslut som kan bli oåterkalleliga”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: