Slakten på välfärden fortsätter

Annette Carnhede, ordförande i Fackförbundet ST, uppmärksammar i dag på DN debatt hur regeringens politik drabbar vårt välfärdssamhälle på ett grundläggande sätt. Nu hotas nära 9 000 statliga service jobb.

Hittills har vi fått veta att de som i första hand ska betala skattelättnaderna och subventionerna för de som är rika, friska och har jobb är sjuka, arbetslösa och, de som har lagt grunden för vårt välfärdssamhälle, pensionärerna.

Nu ser vi ännu ett exempel på hur regeringen planerar att finansiera de rikas pigavdrag och skattesänkningar. De myndigheter som är grundläggande för att våra socialförsäkringar och vårt välfärdssamhälle överhuvudtaget ska fungera står nu på tur.

Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Integrationsverket, Jämställdhetsombudsmannen och Arbetsmiljöverket är med bland de myndigheter som ska spara. Det handlar om stora summor och myndigheter som sköter viktiga delar av våra trygghetssystem och sysslar med frågor som rör vår arbetsmiljö, jämställdhet och demokrati.

Även denna gång drabbas i första hand de som redan i dag är mest utsatta. Pensionärer och sjuka får ännu sämre service på försäkringskassan. Arbetslösa får i än större utsträckning klara sig själva. Redan i dag är servicen ofta undermålig, och den lär knappast bli bättre när resurserna minskar. Arbetsmiljöforskningens avveckling drabbar återigen de mest utsatta, denna gång i arbetslivet – ännu en klassfråga.

Regeringens politik är medveten. Deras plan är att rasera vårt välfärdssamhälle. När servicen på fungerar sämre och sämre kommer först protesterna och så småningom uppgivenheten. De som kan och har råd väljer privata lösningar. Kittet i vårt välfärdssamhälle vittrar sönder och inom en inte alltför avlägsen framtid har vi nått det nyliberala målet – sköt dig själv och skit i andra samhället!

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,
Intressant.se
Lägg till
som favorit – nyligen.se

Annonser
Lämna en kommentar

33 kommentarer

 1. Även innan alliansen var det kärvt för dom här grupperna och jag trodde ta mig fan inte att det gick att karva mer i dom. Har dom här politikerna (idioterna) ingen skam i kroppen. Man blir mållös när man möter den här ondskan. Tänk att människor i s.k. välfärds Sverige kan rösta fram en så människofienlig politik.
  Jag tillhör en av dom här grupperna som får det svårt nu men det är inte utifrån min egen situation jag skriver utanför att för mig vore det otänkbart att leva utan hög moral. Vad är mitt liv värt då? Då har jag levt till ingen nytta.

  Ha en finfin dag, hoppas solen skiner på dig.
  Kram:)

 2. Jag har precis hittat hit och jag har läst några inlägg och du skriver bra och intressant och jag ska fortsätta att titta in här regelbundet.

 3. Hej I värmland minskas f-kassans personal med 90 personer (av mindre än 400). Men det mest fantastiska är att man anger som orsak att dett askall leda till snabbare o bättre kundkontakter.Hurdå?
  🙂

 4. Visst är det märkligt att allting alltid görs bättre med färre personer. Varför inte satsa på en anställd på varje myndighet – då skulle kanske allt vara toppen, eller? 😉

 5. besluten tas av människor som tappat kontakten med verkligheten. I toppen handlar det bara om ryggdunkningar och slickade rövar, urs. uttr.
  Jag har sagt det förut och jag säger det igen: vi här nere måste hålla ihop och hjälpa varandra, och sen tar vi dom nästa gång!!!

 6. nologo

   /  april 2, 2007

  Ja det är bedrövligt!

  ”Mycket vill ha mer och helvetet blir aldrig fullt”

  /en av de slaktade

 7. St Just

   /  april 2, 2007

  Jag menar att de är mycket smarta och har god koll på vad de gör. Notera att de börjar med att attackera olika myndigheter med sparkrav. Myndigheter brukar ofta vara mer eller mindre impopulära och dåliga på att försvara sin verksamhet. Samtidigt talar samhällsslaktarna
  inställsamt om, att de är för fackföreningar, kollektivavtal och betecknar sig ofta som det nya arbetarpartiet.
  Tro inte en sekund på dem. De förbereder sig bara på en kommande stor konflikt mot den organiserade arbetarrörelsen. Utan ett stort nederlag för arbetarrörelsen kan inte högerns alla jävligheter genomföras.
  Thatcher använde alla lagliga och olagliga medel för att mala sönder de stridbara engelska fackföreningarna på 1980-talet. Reinfeldt & co förbereder detsamma.
  Men vi är långt ifrån där än. Jag hoppas att var och en som är oppositionell mot regeringen, börjar handla i sitt fack, på sin arbetsplats, skola osv för att snarast se till att landet blir omöjligt att styra, regeringen tvingas avgå och att vi får ett nyval.
  Vi kan inte vänta i 3 1/2 år. Varje dag är en förlorad dag för oss och ett rent nöje för Odell, Littorin och de andra samhällsmarodörerna.
  Och jag tror att det nyliberala målet numera har förlorat sitt första led – sköt dig själv.
  Numera gäller bara – Skit i andra!

 8. *Q*

   /  april 2, 2007

  Enda fördelen med om AF får spara är att de kanske inte har tid att kolla om skåningarna söker jobb i Haparanda från dag ett. Hur ska de hinna med att verkligen kolla det?

 9. lenasstudio

   /  april 2, 2007

  Hej!

  Ja att integrationsverkets verksamhet som den ser ut idag försvinner mer eller mindre som egen myndighet.

  Det ska bli intressant och se hur Försäkringskassans omorganisation fortlöper och hur man löser personalneddragningarna på den myndigheten.

  När det gäller Arbetsmarknadsstyrelsen så behöver den organisationen förändras för som den ser ut i dag så fungerar den väldigt dåligt. Som det nu är så sitter förmodligen tjänsten på sina breda bakar och flyttar pappren från en hög till en annan. Tjänstemännen som blir kvar i den nya organistionen behöver gå en rejäl utbildning som omfattar personlighetsutveckling och attityd. Här i Norrköping där jag bor fungerar inte arbetsförmedlingen och det var länge sedan den gjorde det!

  Ha det gott
  kram/lena

 10. Till St Just:
  Precis min åsikt. De vet vad de gör. Facket görs impopulärt – salladsbarskonflikten blåses upp ( med hjälp av Federly), man angriper de svagaste punkterna – många hatar myndigheter…. osv. De vet var de ska sätta in stötarna. Hoppas du får rätt – att vi kan slå tillbaks och rädda välfärden!

 11. Sanna

   /  april 2, 2007

  …konspirationsteorier à la Persson…

 12. Till Sanna:
  Nix, läs boken ”Åtta år med Reinfeldt” av bl.a. Stefan Carlén, skriven redan före valet – så kan du själv dra dina slutsatser. Inga politiska beslut sker av en slump – tror du?

 13. Det jag inte fattar är att så många lät sig luras under valet?? Det här är ju moderat politik i ett nötskal, sattsa på dig själv och skit i alla andra! Ha en härlig kväll nu och sköt om dig!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 14. St Just

   /  april 2, 2007

  Innan gruvarbetarstrejken i England startade skulle den som förutspått de konservativas metoder, anklagats för konspiration.

  Thatchers regering använde stridsmetoder som telefonavlyssning,vägspärrar, identitetskontroller, reseförbud, sänkta sociala bidrag till gruvarbetarfamiljer, stoppade matleveranser, sympatistrejker och andra solidaritetsåtgärder olagligförklarades, böter och fängelse för strejkvakter, beslagtagande av fackföreningars ekonomiska tillgångar och dessutom en makalös hets från megafonerna i massmedia. I gruvarbetarsamhällena gjorde polispatruller räder var tionde minut .

  Och det hela handlade om att försvara jobben – inte ett uppror.

  Strejken varade ett helt år innan nederlaget kom och därefter stängde regeringen alla gruvor utom 15 – som privatiserades.

  Det behövs inga konspirationsteorier – det räcker med historiska fakta. Visst kan Federleys salladsbar i detta sammanhang kännas ynkligt och Littorins fackliga ”försvar” halvt trovärdigt men allt finns där; facket har för stor makt, ändra rätten om fackliga stridsåtgärder, LAS, luckra upp kollektivavtalen … till privatisera, sälj ut, privatisera …

 15. Syster Yster

   /  april 2, 2007

  Den enda trösten man har idag är att det börjar spricka i fasaden utåt. Alliansen verkar inte ha en så solid sammanhållning som de ville framhålla tidigare.
  Deras egna rop, ”Ett alliansfritt Sverige”, ställer jag helt och fullt upp på 🙂

  I och med att de är och rotar lite här och lite där så luckrar de upp själva grunden till allt som soc. dem byggt upp under sin regeringstid. Synd att Göran P var så trött i valet så att det inte framgick hur bra det faktiskt gick för Sverige. Alla positiva mätningar kom när det var för sent!
  Nyval är enda SÄTTET ATT BROMSA VANSINNET PÅ!
  Kram och ha det gott

 16. Sant ..suck..sant..suck..sant..suck…. Ibland blir jag bara så trött på moderatalliansen….. Är de krokade eller tror de på allvar att de kommer att bli omvalda när man nedvärderar och tillintetgör 90% av befolkningen?

 17. Kajsa

   /  april 2, 2007

  Håller med de allra flesta här ovanför :)!!

  Vill bara tipsa om vad Josefin Brink (ganska argt känns det! Heder åt henne! :)) skriver på sidan: http://josefin.brink.riksdagsvanstern.org/2007/04/jarnnaven_mot_facket.php

  http://josefin.brink.riksdagsvanstern.org/2007/03/facket_sviker_regeringen.php

 18. Jag håller med er alla utom Sanna.

  Försäkringskassan skars ju ner rätt rejält redan under socialdemokratiskt styre. Så hur kommer nu deras arbetsklimat och attityd mot klienterna att påverkas?

  Aktuellt, i kväll, visade en av mina idoler Gunnar Aronsson på Arbetsmiljöinstitutet, när han packade ner sina saker på sin numera tidigare arbetsplats. Nu ska Alliansen i stället lägga pengar på att betala psykopatsika ekonomer för att de ska komma på inhumana sätt att motivera sjuka och arbetslösa till att ta vilka underbetalda, farliga och förnedrande arbeten som helst.

  Vad fan gör facket? De väntar och ser. Hur länge de tänkt vänta är det ingen mer än pamparna själva som vet. Det vi vet är att väntar de för länge är det försent. Då har Alliansen lyckats rasera allt som ger människor i arbetarklassen någorlunda värdighet.
  Det är alldeles uppenbart att vi inte kan lita på LO. Så länge vi förlitar oss på dem så lär alliansen få göra som de vill. Tillsammans vore vi starka men med passiva ledare är vi inte bara svaga utan även dumma.

  Sen ska vi inte glömma det faktum att: Trots att det under socialdemokratiskt styre gick lysande för den ekonomiska enheten Sverige så ökade inkomstklyftorna rekordmycket. Fattiga blev fattigare och rika rikare.
  Min teori är att många inflytelserika socialdemokratiska pampar uppskattar vad alliansen gör. Nu slipper sossarna stå som ansvariga för nedskärningen av välfärden och de fascistiska nya a-kassereglerna. De inflytelserika socialdemokratiska pamparna är inte ett dugg intresserade av återställare om det blir sossestyre vid nästa val. Så förvänta er inget av Socialdemokraterna.

 19. St Just

   /  april 2, 2007

  Magnus,

  jag känner åtskilliga fackliga ledare som alltid stått på medlemmarnas sida, sådana som tålmodigt år efter år står upp mot företaget i lönefrågor, skyddsfrågor, jämställdhetsfrågor osv. De är också LO, de ärockså facket precis som du och jag. Att det finns usla företrädare innebär inte att jag kastar ut barnet med badvattnet. Det krävs mer engagemang, rösta bort företrädare som inte är bra – vanligt traditionellt fackligt arbete.
  Nej, det var inget himmelrike under 90-talet heller men det som händer nu är början på en gigantisk omfördelning mellan fattiga och rika. Den måste motarbetas med stort tålamod och mycket känsla och rediga fakta.
  Jag noterar att på många bloggar används fascism mycket slarvigt och det skapar bara förvirring. A-kassereglerna är inte fascistiska. De är usla och det räcker.
  Om vargen kommer – ska vi ropa.

 20. Kommentarer till er som har synpunkter på facket: facket är vad medlemmarna anser att det ska vara. Bara så där.
  Och beträffande besparingar på staten så finns det mycket att säga om hur det kommer påverka alla medborgare i Sverige. Nedläggningen av arbetslivsinstitutet vars resultat används av många skyddsombud och fackliga organisationer kommer få konsekvenser för arbetsmiljön på arbetsplatserna. Ingen ska längre forska om hur arbetslivet påverkar oss människor vare sig fysiskt eller psykiskt.

  Och nu ska den borgerliga regeringen privatisera vägbyggen samtidigt som man bolagiserar delar av Banverket och Vägverket. Som man sedan kan sälja ut. Systemskifte, någon?

 21. Likt Magnus håller jag med alla tidigare inlägg, utom Sannas, skönt med så många vettiga mäniskor på en och samma sida. Hittils har bloggandet skrämt mig med alla rasistiska, konservativa och nyliberala bloggar som finns runt om i Sverige.

  Det tragiska ligger i att borgarna, eftersom de vet om att de bara har fyra år på sig, kommer att förstöra så mycket på så kort tid som möjligt. Det kommer innebära urskiljningslösa attacker mot allt som är värt att bevara och kämpa för. Många saker som kommer att ta tid och kosta mycket pengar för att återskapa (hyresrätter, offentliga sjukhus, vin&sprit om de nu hinner sälja det, en värdig skola där barnen inte hetsas mot varandra med betyg osv.)
  Tyvärr verkar det som om de också ska avskaffa vargen eftersom det med den nya lagen kring vargjakt kommer att vara omöjligt att fälla någon för tjuvskytte. Och vargen kommer aldrig komma tillbaka efter att den sista fällts av någon hormonstinn jävla centerpartist till jägare.

 22. kirira

   /  april 3, 2007

  Visst är det en medveten sammanhållen politik, som alliansen dock inte så gärna vill presentera som sammanhållen. Det hela är rätt sorgligt, men man blir ju lite glad då man läser de senaste opinionsundersökningarna. Det är ingen populär politik regeringen för just nu.

 23. Du skriver ”de som kan och har råd” skaffar privata alternativ (typ). Jag har precis blivit nekad en livförsäkring. Jag fyllde i min vikt, längd mm i hälsodeklarationen och jag är för fet för att få en försäkring!
  Alla mad BMI över 30 nekas står i det medföljande brevet pga ökade risker för högt blodtryck, hjärt o kärlsjukdomar, mm.
  Så, vi ska urholka de gemensamma skydden och samtidigt neka alla ”icke normala” privata lösningar. Tala om INHUMANT!

  Angående din kommentar till mig…
  Jag tror att om det var en Engelsk studie så äter de gravida Engelsk fisk, fisk från Atlanten som ju inte inehåller så mycket miljögifter. Ju mer fisk man äter destå mer nyttigt fett får man i sig. Detta nyttiga fett bygger bland annat upp hjärnan och nervvävnaden. Jag tror alltså studien är ”sann”, ju mer fisk destå intelligentare barn. men då ska inte fisken vara en fet fisk från Östersjön…
  ;o)

  Tack för att du skrivar att jag skriver så man förstår. Jag brukar vara noga med att anpassa språket efter läsarna. Om jag skriver en vetenskaplig artikel begriper nog bara forskare i mitt ämne, men till ”allmänheten” skriver jag som om min mamma eller systrar eller barn ska förstå. Det är skönt att kunna skriva så ”begripligt” jag vet minsann om en väldig massa forskare som inte för sitt liv kan få ur sig annat än ”fikonspråk…

  Ha det gott! /Katrin

 24. Tack för alla intressanta kommentarer! Jag säger som vissa andra här – det är skönt mitt i allt elände att se att vi blir fler och fler som visar vårt missnöje och säger ifrån….

  Till Katrin:
  Ja, så är det. Minsta lilla skavank så blir det ingen försäkring. Men de rikaste är ju alltid både slanka och friska så de skiter väl i sånt 😉 !

 25. St Just

   /  april 3, 2007

  ptrk,

  härlig poäng jag bjöd på; ”Om vargen kommer – ska vi ropa.” Självfallet håller jag med dig och alla likheter med naturens härliga vargar och fascismen var en olycklig bildmetafor, och avskrivs härmed.

 26. Kajsa

   /  april 3, 2007

  Ja, jag håller med dig Ilse-Marie att det är skönt att fler och fler reagerar!!

  Och ja, om privata lösningar… Att vissa kan nekas… Alla som har fötts till denna jord ska ha rätt att få den hjälp de behöver!

  Vill bara skicka se sidan http://www.youtube.com/watch?v=vr3x_RRJdd4 Gratis kramar!! Kan det vara något??

 27. Till Kajsa:

  Jag såg faktiskt den härliga kramfilmen i förra veckan – kanske en kram skulle få t.o.m. Fredrik och gänget att mjukna… nej, föresten 😉 där är det nog kört!

 28. Sanna

   /  april 3, 2007

  Magnus Berg, du satte fingret på något mycket intressant i ditt sista stycke. Det sammanfattar en stor del av socialdemokraternas politik. Helst låter man andra utföra de obehagliga förändringarna, alternativt väntar man på att folkopinionen ska svänga för att kunna kappvända i ståndpunkter och ändå behålla det folkliga stödet.

 29. Eva-Lena skrev ”facket är vad medlemmarna anser att det ska vara”.

  Jag undrar hur många fackliga medlemmar som anser att de får valuta för sin medlemsavgift. Av självklara skäl så utvecklar inte LO och dess förbund interndemokratin. Annars vore det en självklarhet att alla medlemmar fick vara med och besluta. Eftersom alla större arbetsplatser har arbetsplatsombud vore införandet av demokrati mycket enkelt och utan kostnad.

  En representativ demokrati där de som lyckas klättra i organisationen åtnjuter omfattande privilegier leder självklart snett. Då är det inte nedåt klättermössen lyssnar utan uppåt. För där uppe finns den maktnomenklatura som har makt att släppa fram klättermössen till köttgrytorna.

  Jag har inte varit på någon LO-kongress men Göran Greijder skriver, i någon bok jag har, att han var förvånad över att det var så få som ställde sig upp i talarstolen och deltog i debatten eller förde fram några idéer. Att vara tyst är ju den absolut säkraste metoden att komma sig upp. Då får man inga meningsmotståndare utan är okontrovesiell och kan bli framröstad av alla läger. Men att vara tyst representant för medlemmarna i en sjuk organisation leder inte till förbättringar för andra än en själv.

 30. St Just

   /  april 3, 2007

  Det går alltid att sitta vid sidan om och gnälla på facket. Det finns alltid byråkrater, taskiga debatter, tvehågsna ombudsmän och till och med de som sitter i knä på företagsledningen.
  Men … utan fackföreningarna klappar allt motstånd samman. Det är de många människorna som gör en skillnad, inte tyckare eller en massa smarta förståsigpåare.
  Jag är övertygad om att när fackföreningsrörelsen börjar röra sig mot regeringen kommer saker att börja hända.
  På 1880-talet började August Palm med promenader i Stockholm för att protestera mot klassamhället och uppmanade folk att ansluta sig – vilket många gjorde. Kanske är det dags att någon fackklubb upprepar Palms promenader; mot borgarregeringen – för ett nyval – det räcker nu!

 31. Håller med dig St Just… facket är vår chans och vår möjlighet. Visst finns det en massa ombudsmän som fastnat i ja-sägande, men utan starka fackföreningar blir det som i USA. Var och en sin egen lyckas smed. Och visst – det räcker nu!

 32. Civilingenjör

   /  april 3, 2007

  ”Var och en sin egen lyckas smed”

  Och vad är det för fel med det?

 33. Lotta

   /  april 9, 2007

  men jag fattar inte: folk RÖSTADE ju faktiskt på alliansen! hur kan de redan ha ändrat sig? alliansen SA ju faktiskt att det var precis det här de skulle göra. det enda jag själv eg har märkt av regeringsskiftet är att jag fick mer i lön from januari.

  nån här påpekade att om man skär ner på arbetsförmedlingen så kan de inte kolla om skåningarna söker jobb i haparanda (o tvärtom). det är ju sant! är det nån som begriper hur det eg ska gå till? (inte heller kan de kolla om man söker skitjobb eller inte).

  det är oxå dåligt att de ska skära i försäkringskassan. då kommer det väl att ta ÄNNU längre tid innan pengarna kommer. å andra sidan, har man inga pengar, så har man inte. o har man pengar, så spelar det ingen roll om man får från fk eller ej.

  (jag röstade INTE på alliansen: är man inte kommunist när man e ung har man inget hjärta, o är man det inte när man e gammal har man ingen hjärna.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: