Vi kommer att minnas mer än buffeln

Jag har aldrig varit särskilt förtjust i Göran Persson som person. Innan han blev vald till partiledare tycket jag att han var det absolut sämsta alternativet. Riktigt uruselt faktiskt. Hans uppblåsta ledarstil trodde jag skulle skrämma iväg många. Förmodligen var det också så.

gp1.jpg

Men, allteftersom tiden gick upptäckte jag att han faktiskt hade en del positiva sidor. Framför allt att han var en oerhört skicklig retoriker. Alltid överraskande brilliant i debatter. Men så, emellanåt, fick man en glimt av hans buffliga sida igen. Mina känslor för Göran Persson som person förändrades inte mycket under hans tid som statsminister. Däremot insåg jag hans politiska och retoriska skicklighet. Han hade sina förtjänster. Hans starka ledarskap tror jag behövdes i det läge Sverige befann sig i när han tog över makten.

I dag kommenterar Göran Persson själv, för första gången, Fichtelius dokumentär i SvD. Till stora delar kan jag förstå hans känslor och reaktioner. Han menar att Fichtelius och Svt har klippt ihop materialet så att ”så många fientliga uttalanden som möjligt” tog över. Hans egna verbala påhopp måste ses i ljuset av dagspolitiken – det är alltid lätt att vara efterklok.

Han saknar den politiska berättelsen, och uttrycker det så här:

För egen del anser jag att det viktigaste som socialdemokratin uträttade under dessa år var att rädda det svenska välfärdssamhället från det ekonomiska sönderfall som regeringen Bildt lämnade efter sig. Vi har visat att vår solidariska samhällsmodell hävdar sig mycket väl i en globaliserad ekonomi.

Jag håller med, men självklart vore det helt omöjligt för SvT att sammanställa matrial som enbart förhärligade Göran Perssons politiska insatser. Däremot tycker jag Göran Perssons kritik av medias snuttifiering av viktiga händelser är helt befogad. Stort blir smått och smått blir stort. På den punkten delar jag hans kritik helt och fullt.

Jag förstår hans reaktioner, framförallt på hur debatten i media har förts. Det har varit en fixering vid hans korta plumpa uttalanden och helheten har glömts bort. Lika mänskligt som Perssons påhopp kanske, men samtidigt lite sorgligt. Det ger en bild av hur vårt samhälle ser ut i dag.

Jag tror ändå bilden av Persson som en buffel kommer att blir en parantes eller en bisats i historiebeskrivningen. Den borde bli det. Hans viktigaste insats var, att som han själv säger ”rädda det svenska välfärdssamhället från det ekonomiska sönderfall som regeringen Bildt lämnade efter sig. ”

Det borde vi minnas honom för – oavsett hans ibland osmidiga och buffliga sätt.

*

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Intressant.se
Lägg till som favorit – nyligen.se

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. Hej
  I ett långt perspektiv kommer han att betraktas som den som fick ordning på ekonomin.Det tror jag också.Men just nu är bilden inte trevlig.Men jag tror att Mona myser.Det ger henne bara bättre möjligheter.
  🙂

 2. Precis… det gynner definitivt Mona – tack o lov!

 3. Han skulle bara gjort större förändringar snabbare med utjämningspolitiken. Inte varit så rädd att ta från de rika å ge till de fattigare. Kämpat mera för den direkta verkan i samhället5. Jag tror att när man som han ”bara” ser landet som en stor gemensamhet så kan man lätt bli blind för hur folk har det ute på gatorna…? Fullständigt ogenomtänkt kommentar men nu skickar jag den 🙂
  Men helt OK var Persson i det stora hela för Sveriges ekonomi!
  Socialistiska kramar!

 4. Tommy

   /  mars 29, 2007

  Att medierna gör som dem gör är ganska uppenbart, bara att vanliga svenssons inte ser eller förstår det. Jag jobbar själv som säljare och det som man lär sig efter åren är att allt alltid handlar om pengar. Aftonbladet, Expressen, Banken osv.. alla säljer.
  Göran Persson och hans uttalanden som Expressen och Aftonbladet lagt focus på handlar Enbart om Pengar, inget annat. De vill sälja sin Tidning och de struntar kapitalt i om det sårar eller förstör. Göran Persson är väl ändå en fantastisk person, vilken annan politiker hade utryckt sig så öppet som han gjort?! Reinfeldt…Nää kommer aldrig ske!
  Alla som läser detta, tänk efter när ni möts av påståenden i tidningar eller bankers tips och råd eller Elektronik butiken som lockar med ett fantastiskt pris i reklambladet och när du sedan är där så vänder dem focus på annan produkt som de tjänar mer pengar på, jag har jobbat där så jag vet….
  När löpsedeln på Expressen säger till sommaren, 10 enklaste tipsen för att gå ner i vikt, köp inte!! Då fungerar det ju och då kommer vi ha detta enkla löpsedels säljandet. Livsfarlig sjukdom osv… Eller en löpsedel som Göran Persson utalat sig i för 10 ÅR sedan!! Men de skrev aldrig att det var 10 år sedan hmm varför???
  FÖR ATT DÅ HADE NI INTE KÖPT TIDNINGEN!!!!
  SLUTA VARA SÅ LÄTTPÅVERKADE, gynna inte detta…

  Varför tror ni att man får ringa hur många gånger man vill i melodifestivalen??? För att rätt artist ska vinna??
  För att Telia och Televisionen vill Tjäna feta pengar??? Troligt va!!
  Varför har man med att en hel del går till välgörenhet?? Jo för att man vet att det lockar mer människor att ringa om det är till ett gott syfte! Och vi får lätta på våra egoistiska samvete. Om alla såg detta så skulle en hel del Pengagalna företag få det betydligt svårare. Men mitt råd är till er alla, Tänk!! Pengar styr hela tiden men vi kan påverka om vi tänker!!

 5. kirira

   /  mars 30, 2007

  Jag läste GP:s artikel i Svenskan och visst märker man en stor bitterhet hos honom över att den efterhängsna bilden av bufflige Persson helt har tagit överhanden. Jag har själv aldrig tyckt illa om Persson, kanske beror det på att jag kommer från landet och hade en sosse till farsa. Jag har det betydligt svårare för hala kameleonter.

  Samtidigt är det ju så att Skuggan är det som man inte vill se hos sig själv, men som andra ser. Persson får dras med Skuggan, men han kommer säkert också i längden att få credit för det han faktiskt gjorde.

 6. Önskar trevlig helg!

 7. Håkan Dahl

   /  mars 30, 2007

  Jag har inte varit särskilt förtjust i Göran Persson under hans tid som statsminister och fällt ett antal negatva omdömmen varav jag nu inser att en del av dom var felaktiga. Jag har inte någonsin tvivlat på hans förmåg att genomföra de uppdrag han åtagit sej. Där är han helt suverän, kanske den vassaste som vårt parti någonsin haft. Hans problem har kanske varit att få medarbetarna att sköta sina jobb på ett aceptbelt sätt tex Mona Salin.
  Jag tror att starka drivande personer som Göran har vissa svårigheter att driva fram resultat av andra är sig sig själv.Det är så när man är starkt fokuserad på att slutföra egna arbetsuppgifter.
  Vad bertäffar Mona Salin så hoppas jag att jag har ännu mer fel i min negativ uppfattning om henne än om Göran.
  Göran hade visat att han kan jobba effektivt redan innan han blev partiledare, det har inte Mona.

 8. Mia

   /  mars 30, 2007

  Ja, vi kommer minnas att han var fet och ful också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: