Ideologisk diktatur i moderaternas Täby

Jag har publicerat delar av denna bloggpost tidigare. Jag gör det igen som stöd för de lärare och elever som går på Tibble gymnasium i Täby. I dagens DN berättas historien om hur skolan nu är på väg att kidnappas av moderaterna och deras ideologiska diktatur.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, hans fru Filippa och Mats Odell har en sak gemensamt – de är alla gamla Täbybor. I Täby har utförsäljningar och privatiseringar av all kommunal verksamhet länge varit en ideologisk ledstjärna. Allt ska bort – till varje pris. Där finns t.ex. bara ett kommunalt dagis, och ytterst få hyreslägenheter kvar. Mångfald har förbytts i enfald.

Just nu genomlider Täby ett typexempel på vad ideologisk diktatur betyder. Täbys största gymnasieskola, Tibblegymnasiet, ska privatiseras. En av rektorerna tog initiativ till förslaget för snart ett år sedan. Till att börja med lovade både rektorn och representanter för den moderatstyrda kommunen att en förutsättning för att planerna skulle förverkligas var att en majoritet av personalen var positiva till idén. När det nu visar sig att en stor majoritet av såväl lärare som elever är emot förslaget ändras förutsättningarna. Ingen majoritet behövs längre. Att det kommer att kosta flera miljoner extra biter inte heller som argument. Privatiseringen ska genomdrivas till varje pris – mot de drabbades vilja.

Moderaterna som har egen majoritet i kommunfullmäktige får motstånd av de övriga politiska partierna, även de borgerliga. Så här uttalar sig kristdemokraten Stefan Klåvus i DN: ”Vi är positiva till konkurrens på gymnasieområdet men det här har skötts bakom de moderata kulisserna på ett amatörmässigt och undermåligt sätt.”

Till saken hör att Stefan Klåvus själv ledde kommunen för bara några år sedan, då representerande Moderaterna. Detta var strax före Filippa Reinfeldts maktövertagande. Efter en personlig kris bytte Klåvus parti. Ja, det är väl som man säger…. när fan blir gammal blir han religiös 😉

*

Andra bloggar om: , , , , ,
Intressant.se
Lägg till som favorit – nyligen.se

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. lenasstudio

   /  mars 28, 2007

  Hej Ilse-marie, jag håller med dig!

  Du och gubben din får ha det så gott och njuta av det vackra vårvädret.

  Ha det gott och sköt om dig!
  Lena

 2. Gabriél

   /  september 11, 2007

  Sluta bry er om VÅR skola, inget har ändrats till det sämre, snarare tvärtom. Nya böcker i massor och lärararna har fått högre löner.

 3. St Just

   /  september 11, 2007

  För att komplettera om dessa utförsäljningar och privatiseringar, så är Odells beslut från igår om att tillsätta ett litet råd bestående av en handfull höjdare från näringslivet som ska bossa för utförsäljningen av våra offentliga tillgångar, en utmärkt illustration över alliansens diktatoriska sinnelag.

  Borgarna brukar ju annars vara pigga på att säga att ”de genomför bara vad vi lovade i valrörelsen” – Var det någon som hörde dem säga att näringslivshöjdare får råda över utförsäljningen av offentlig egendom?

  Imorgon kanske även Björklund tillsätter sitt lilla råd bestående av några rättrogna officerare, några gnidiga rektorer och en fängelsedirektör som får sälja ut våra skolor och universitet.

  Marknadskrafternas diktatur sipprar in i varje offentlig vrå.

 4. kajsa

   /  september 12, 2007

  En 1-7-lärare som jobbat i 34 år får 23 500 kr/mån. i lön. Och eleverna får INTE en massa nya böcker. När jag gick i skolan FICK vi alla skolböcker. Behövde inte ärva några skolböcker ALLS!! Och det var under (s) regim… Hör och häpna!

  De skrev i Lärarnas tidning om utförsäljningen av skolor i Sthlm frmförallt, bl.a. i Täby, att rektorerna får köpa skolan för en spottstyver och sen kan de göra en rejäl vinst om eller när de säljer, om ag nu minns rätt.

  Har tyvärr inte tid nu att leta dessa artiklar på nätet, men Lärarnas tidnings sida är: http://www.lararnastidning.net/

  Jag gillar dock inte riktigt dess chefredaktör…

  Friskolor plockar russinen ur kakan, menar många lärare.

  Men de i verksamheten vet väl inget? Varken de verksamma i skola på golvet eller, som i ett annat inlägg här; vårdpersonalen på golvet (dvs. deunder läkarna?). Som jobbar så svetten lackar och definitivt inte har tid att delta i samhällsdebatten!

  Kolla Erik Bergs inlägg ”Under Friedmans piska ska vi ro så att svetten lackar”. http://approximationer.blogspot.com/2007/09/
  under-friedmans-piska-ska-vi-ro-s-att.html

 1. Nya M – toppstyrning, egenintresse och ljusskygga kopplingar « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: