Har girigheten en gräns?

AstraZeneca:s koncernchef David Brennan fick förra året en lön på 36 miljoner kronor. Det motsvarar ungefär 150 undersköterskors årslöner (Aktuellt fredag 23 mars).

En enkel fråga i vårvärmen…. kan en enda människa vara värd 150 gånger mer än någon annan? Och hur mycket mer kan en enda människa anse sig vara värd i förhållande till någon annan? Finns det någon gräns, eller kommer den hela tiden att flyttas fram? Har girigheten en gräns?

I LO-Tidningen nr. 9 kan vi läsa att Sverige har haft en rekordhög produktivitetsökning mellan år 1990-2005 i förhållande till resten av Europa. Inget annat land ligger i närheten och i resten av världen kan enbart Sydkorea visa bättre siffror. Produktivitetsökningen ligger på 156,4%. Sverige har också den bästa reallöneutvecklingen på 39,8%. Men Norge som ligger tätt efter med 38,2% har en produktivitetsökning på endast 34,4%.

Något att funderar över under avtalsrörelserna kanske….? Vilka har fått betala priset för ökad produktivitet, och vilka får behålla vinsterna?

För övrigt kan jag rekomendera Tankar i natten som har skrivit en avslöjande bloggpost – De slår mot hjärtat – om hur den nya borgerliga regeringen med alla medel satsar på att försvaga facket. Viktigt!

krok1.jpg

Men, vem har lust att tänka på orättvisor när luften är vårvarm och full av citronfjärilar. Krokusarna slår ut – och i dag såg jag årets första nyckelpiga!

Nej, jag känner inte för att skriva så mycket mer i dag….


*

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

10 kommentarer

 1. Hej Jag hörde också jämförelsen.Bra att A-ekonomireportrarna är lite vassa ibland. Självklart är det en orimlig skillnad.
  🙂

 2. Men lilla ilse-marie förstår du inte att cheferna måste ha dom lönerna för att kunna vara ”motiverade” i sitt arbete 🙂

 3. Finns inget försvar, jag utvecklar istället ett förakt mot dessa ryggradslösa, som bara jäser och jäser och jäser och jäser. Hoppas det säger poff! snart…
  kram
  birgitta

 4. Nej det ser inte ut som om girigheten har några gränser, varför är vi så flata och inte sätter ner foten ordentligt!! Normala löner för hönsen eller generalstrejk!! Sköt nu om dig och ha en fin kväll!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 5. Den där frågan om varför somligas tid är så oerhört mycket högre värderad än andras har jag ställt åtskilliga gånger.
  Har aldrig fått ett enda vettigt svar.

 6. Girigheten har ingen gräns! Jag kommenterar med ett inlägg från mitt lilla arkiv.

 7. Förmodligen finns det ingen gräns, och någonstans tror jag att det är ett rent ”naturligt” handlande, något som alltid funnits, och som kommer att finnas kvar. Det finns många sådana saker som ligger kvar hos människan fast vi anser oss skiljda från djuren, egoism, revirtänkande, våldsbenägenhet, girighet. Mot många av dessa ”djuriska” beteenden (från början handlade det säkert om sin egen, sin avkommas och i sista hand sin art överlevnad) har vi stiftat lagar som vi som samhälle försöker följa. Bryter du alltför mycket mot dessa hamnar du i fängelset.
  Så när ska vi börja bestraffa girighet, när tycker vi andra att det har gått för långt? När ska folket komma på att vi har världens absolut bästa verktyg för att skapa en bättre värld, demokratin, och ta makten? En annan värld är möjlig, men vi måste våga kalla en spade en spade och jag vill kalla människor som David Brennan eller Ingvar Kamprad kriminella. Ska vi inte ta över och ge dom vad dom förtjänar?

 8. Till ptrk:
  Ja, det verkar som om de som har fria tyglar att utnyttja andra gör det. Revolution kan ju inte stoppa eländet – då tar bara de som gjort revolution till samma verktyg. Jag tror också att vi faktiskt har redskapet att stoppa dem i våra händer – demokrati. Det svåra är att få alla att inse at vi faktiskt har den makten. Problemet blir ju dessutom gigantiskt eftersom det är likadant i hela världen.

 9. rik och glad

   /  mars 28, 2007

  En afrikansk bonde tjänar ungefär 40-60 kr i månaden, sett ur ditt perspektivet blir en undersköterska girig eller hur?

  Det kanske är dags att öppna ögonen och se att det finns en värld utanför svedala och notera att människor har olika referenser som påverkar hur de handlar. Tror du verkligen att Brennan vet hur mycket en svensk sjuksköterska tjänar? Om han inte gör det så kan ju inte gärna den löneskillnaden legat till grund för hans lönekrav. Mer troligt är att han ser vad lönen ligger i branshen och måttar mellan tummen och pekfingret.

  Skall en svensk byggjobbare lägga sig på en estnisk lönenivå av solidaritetsskäl? Nej han är van vid en högre lönenivå och hans barn skulle kanske inte få det efterlängtade TV-spelet.

  Gå ut i solen och njut och lägg inte så mycket energi på hur andra väljer att leva sina liv 🙂

 1. Finns det en direktörsgen? « Tankar i natten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: