Finns det ingen KARL som kan leda partiet?

Den 6 april 1938 läser en kvinna för första gången upp nyheterna i Sveriges radio. Hennes namn är Astrid Kindman. Efter programmet blir Radiotjänst växel fullständigt nerringt av arga och upprörda lyssnare. Astrid tvingas sluta efter några månader.

De flesta som klagar är äldre herrar, men även många damer blir utom sig av ilska. ”Har ni ingen karl som kan läsa nyheterna?” – är den stående repliken.

msavlang.jpg

Nu när Mona Sahlin äntligen har blivit utsedd till Sveriges första kvinnliga socialdemokratiska partiledare känner man igen tendensen. Oviljan mot henne inom partiet påstås bero på hennes gamla synder eller politiska ställningstaganden.

Jag tror istället svaret ligger närmare det gamla traditionella kvinnoföraktet än vad många vågar tänka sig. Kvinnor måste fortfarande vara dugligare än män för att betraktas som tillräckligt duktiga. Starka och självständiga kvinnor skrämmer än i dag många män – men även många äldre kvinnor av den gamla stammen. Det är samma gamla rädslor då som nu.

freinfeld.jpg

En av de räddaste männen just nu är ändå Fredrik Reinfeldt. Han har gått med på ett tio minuters möte i Aktuellt i kväll. Små korta ”soundbites” på sin höjd. Men någon verklig duell undviker han i det längsta. Fredrik vet att han inte längre kan spela på sin påklistrade charm och ödmjukhet. Mot buffeln Göran gick det bra. Men inte mot en kvinna. Inte mot Mona Sahlin.

Man kan kalla henne mycket men knappast buffel. Fredrik är rädd för att hans roll nu ska bli den omvända. Han är rädd att själv framstå som den okänslige översittaren i jämförelsen med Mona. Och risken är överhängande. Han har redan visat tendenserna. Hans varma sammetsögon blir svarta och hans forna lugn är som bortblåst – allt för en enda kvinnas skull 😉

Skulle enbart kvinnorna ha rösträtt hade vi inte haft Fredrik som statsminister i dag. Men inget är säkert i nästa val. De mest svårflörtade för Monas del tror jag kommer vara alla de gammelmodiga gubbarna och tanterna. De som oftast röstat på sossarna, men nu är mycket skeptiska. Men, när det gäller de yngre och medelålders kvinnorna tror jag inte Fredrik har en chans – hur mycket han än försöker. Inte med den politiken!

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,
Intressant.se
Lägg till som favorit – nyligen.se

Annonser
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Jag hoppas och tror att även männen godtar Mona, jag gör det i alla fall och jag tror att hon kommer lyckas bra i stt arbete! Sköt nu om dig och ha en fin kväll!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 2. Olle E

   /  mars 19, 2007

  Hej!

  Varför tror du att Fredrik R är rädd?

  Tror du verkligen att han inte förberett sig inför debatten med Mona.

  Varför spekulera innan vi sett hur debatten går.

  Så mycket kan jag i alla fall spekulera att Fredrik R hade aldrig blivit partiledare om de som valt honom tror att han är rädd för att debattera, det må vara med vem som helst!

  Ha det bra!

  Olle E

 3. Han vågar i alla fall inte ställa upp på någon riktig debatt. Vem kan kalla 10 minuter i aktuellt för debatt?

 4. Olle E

   /  mars 19, 2007

  Hur vet du det?

  Det här är väl inte det enda tillfälle dom har att debattera.

  Ska vi slå vad att dom kommer att debattera ”på riktigt” flera gånger under mandatperioden, till och med på Fredrik R-s initiativ.

  Ha det fortsatt bra!

  Olle E

  PS Din blogg är snygg!

 5. Jag tycker det känns lite spännande nu. Är nyfiken på Monas strategier och hur hon nu kommer att agera framöver. Det kan nog bli bra!

 6. Tack Olle!!
  Ja, visst blir det fler debatter. Men efter att ha sett den lilla som var i Aktuellt tror jag ändå man kan säga att Fredrik var nervös, och har all anledning att vara lite skraj … skiver mer i nästa blogg.

 7. Det gamla patriarkatet lyser starkt . När jag på det glada 80-talet skulle ut i min yrkeskarriär som byggnadsmålare var det stående problemet att det inte fanns omklädningsrum, tvättmöjligheter eller att tjejer inte tycker om att bli smutsiga och sist men inte minst vi blir så besvärliga när vi bli förälskade…DESSA RÄDDA MÄN…*L*Har vi gjort framsteg för kvinnan Ja det har vi men det är lång väg kvar. Jag glädjes i alla fall med att min far snart 80 diggar Mona. (båda två..;))
  Ha de gott och ta vara på dig…/mona

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: