Mona väcker oppositionen

msros.jpg

Jag ser Mona Sahlin hålla sitt första tal som partiledare i svt24, och jag kan bara konstatera att jag känner mig både nöjd och lite rörd. Äntligen en kvinnlig partiledare för Sveriges största parti – Socialdemokraterna. Hon utstrålar kamplust och det känns som om oppositionen nu äntligen har vaknat.

Hon tar upp alla de viktiga frågorna.

Bevarandet av välfärden och solidariteten med de mest utsatta i samhället. Miljöpolitiken, sjukvården, invandrarpolitiken och kampen mot främlingsfientligheten. Skolpolitiken och prestationsångesten bland barn och ungdomar i dag. Hon tar avstånd från uttrycket ”utanförskap” – tack o lov, och talar istället om allas rätt till ett drägligt liv. Hon tar upp utrikespolitiken och talar klarspråk på områden där Carl Bildt inte sagt någonting eller enbart svamlat. Hon vill ta upp kampen om jobben, miljön, freden och välfärden, och refererar till Olof Palme och Anna Lindh.

När det gäller a-kassan svarade hon på en kort presskonferens i lördags så här: ”-I nästa val kommer vi socialdemokrater att gå till val för en stark, trygg och bra a-kassa. Exakt hur den kommer att se ut kan jag inte säga i dag. För vi vet inte vad borgarna har ställt till med.”

Ett så rakt besked man kan kräva i dag tycker jag. För det är ju som hon säger – det systemskifte som nu pågår kan ingen förutse hur det slutar. Ingen vet exakt hur mycket Reinfeldts regering hinner förstöra. Det viktigaste är att socialdemokraterna inte backar på områden som rör vår välfärd.

För första gången på länge kändes den socialdemokratiska politiken positiv – med många nya visioner för framtiden och bevarandet av de gamla idealen – rättvisa, jämlikhet, trygghet och solidaritet.

För oss arbetarkvinnor som nu ska bli utsatta för det ”nya kvinnopartiet” moderaternas kommande charmoffensiv hade hon ett råd som jag tycker är värt att föra vidare, jag citerar:
Nu ska moderaterna ut och jaga kvinnorna. Jag säger bara en sak – spring!

Nu väntar 4 år av ”hata Mona kampanjer” från de borgerliga medierna.
Varje felsteg i hennes historia kommer att granskas, och allt hon gör nu och i framtiden kommer att sättas under lupp – oavsett om det har någonting med socialdemokraternas politik att göra eller inte. Jag hoppas att vi som tycker att politiken är viktigast ska orka lyssna på budskapet i stället för hetskampanjerna – och inte låta de borgerliga medierna avgöra vår framtida demokrati och hur vårt samhälle ska se ut. Inte en gång till!

För mig blir nu Mona Sahlin och Socialdemokraterna ett alternativ igen….

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,
Intressant.se
Lägg till som favorit – nyligen.se

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

9 kommentarer

 1. Vi ser med försiktighet tiden an…Men det låter som om man faktiskt kan hoppas på att Socialdemokraterna följer med i kampen mot högern. Här i vår stad funkar det alldeles utmärkt att samarbeta, och måste säga att där finns många av de äldre som är både ideologiskt bra och har mycket kunskap. Vi behöver sossarna som ni behöver oss!!
  Socialistiska kramar!

 2. Hej
  Jag tror att Mona bara tjänar på att förväntningarna är lagom höga i starten.Jag tror att hon kommer att växa med uppgiften.Hon är en skicklig debattör och kan nog visa sig vara en betydligt tuffare utmanare än vad många inom alliansen tror.
  🙂

 3. Om du blev så begeistrad över Monas tal, då står vi verkligen inte långt från varandra i en politisk grundhållning eller så var Mona och hennes talskrivare mycket skickliga. Alla hörde vad de ville höra;-)

 4. Till LeoH:
  Hörde du talet?

 5. Jodå, jag hörde talet. Fattas bara!

 6. lenasstudio

   /  mars 18, 2007

  Håller med dig i det du skriver, ska bli intressant och se fortsättningen!

  Är tveksam till om Moderaterna verkligen ska lyckas jaga ifatt fler kvinnor med tanke på den kvinnofientliga arbetsmarknadspolitik man bedriver och förändringarna med a-kassan.

  Mona kunde ju heller inte lova mer när det gäller a-kassans ställning framöver med tanke på att den borgerliga regeringen med Reinfeldt i spetsen hinner ju ställa till en hel del under de närmaste åren.

  Sedan måste sossarna plocka fram sin idéologi och marknadsföra den på nytt och framför allt visa att det är ett parti att lita på.

  Va så säker nu kommer journalisterna att granska henne till 110% och lusläsa allt, för att gå till angrepp för det allra minsta!

  Ha det gott
  Lena

 7. Visst känns det hoppfullt! Mona får mig att känna stolthet över att vara kvinna. Jag säger det igen: Mona är en klok kvinna. Hon har varit med om det mesta inom politiken. Tror nog att allt som varit bara hjälpt till att stärka henne. Och inte är det väl så dumt att hon har vännen Margoth till hjälp? Ytterligare en kvinna som får mig att känna stolthet över att vara kvinna.

  Ok, det inser jag förståss att hon har bra talskrivare. Men jag tror faktiskt inte att hon säger saker som hon inte känner i hjärtat! Är det någon som säger emot där?

  Själv orkar jag knappt lyssna på eller bry mig om det moderaterna håller på med när det gäller att närma sig kvinnorna. Jag är civilekonom och det kan alla kanske förstå vad jag ofta möter i arbetslivet 😉

  Hur som helst går vi spännande tider till mötes. Och det är jättespännande!

  Helt annat: Nu må du tro att Trulle börjar känna sig nöjd med den varma vårsolen. Snart, snart kan han tillbringa dagarna ute i solgasset på ett fårskinn i en solstol. Mumma!

  /Kram – och hälsa Nelson

 8. Ja g hörde inte talet men är orolig för dessa rader du skrev ”I nästa val kommer vi socialdemokrater att gå till val för en stark, trygg och bra a-kassa” Som en slipad politiker lovar ingenting och med tanke på vad hon förut har sagt om a-kassan känner jag mig inte trygg i dessa ord snarare mer oroad…
  Ha nu en bra måndag och ta vara på dig…/mona

 9. Hm, jag hörde inte talet utan höll på med mitt barnbarn hela dagen. Men, naturligtvis är jag nyfiken på vad Mona kommer att jobba med och hur hon kommer att verka som oppositionspolitiker. Massor av klarspråk hoppas jag på. GP hade en förunderlig förmåga att få mig att tappa tråden och börja tänka på annat…

  Ha det gott! /Katrin

  PS Det verkar som om homosexuellas äktenskap nu är accepterat. Jag fick MASSOR av kommentarer när jag skrev att jag gillade att betala skatt och nästan inga nu…

  ;o) Det bådar gott för mänskligheten! Ha det gott! /Katrin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: