Mona, socialdemokratin och framtiden

Mona Sahlin har enligt en undersökning som presenteras i DN i dag lågt stöd bland sina egna väljare. Åsikterna om henne verkar dela partiet mitt itu. Det är lika många som menar att hon är rak och ärlig som oärlig och opålitlig.

Den stora tveksamheten många känner inför Mona verkar till största delen grunda sig på hennes förflutna. Sjabblande med kontokort och obetalda parkeringsböter. Svåra synder, och absolut oförenliga med de krav en politiker bör leva upp till. I alla fall en socialdemokratisk….

Jag erkänner gärna att Mona Sahlin aldrig har varit min politiska favorit. Trots det försvarade jag henne på den tiden drevet gick. Jag har svårt för dessa drev – speciellt de som inriktar sig på att tillintetgöra människor för småsaker, eller ibland ingenting.

Även om jag fortfarande känner en stor tveksamhet när det gäller Mona Sahlins politiska gärningar och agenda tycker jag att man måste ge henne en chans. För mig beror allt på vilken väg hon och partiet väljer att gå.

Väljer hon att, som till exempel Pär Nuder nu förespråkar, inte återställa a-kassan, och i stort sett bara fortsätta att vidareutveckla den nuvarande högerregeringens politik, då tror jag inte partiet har någon lysande framtid.

Att så många väljare efter valet säger sig vilja rösta på socialdemokraterna igen, tror jag beror på det stora missnöjet med den nu förda politiken. Många av de som i valet la sig på soffan eller ratade sossarna till förmån för ett alliansparti har nu insett misstaget. Att i detta läge gå ut och lansera en politik som i praktiken är den samma som den nu förda är ett fatalt misstag och ett bevis på att man lever i sin egen lilla partibubbla.

Socialdemokraterna har under många år fört en, nära nog, borgerlig politik som skapat större klyftor i vårt samhälle. Till stor del var åtstramningarna motiverade när sossarna tog över efter ”Sveriges mest kompetenta regeringen”. Ekonomin var körd i botten och budgetunderskottet rekordstort.

Regeringen Reinfeldt fick istället ärva en enorm kassakista, och en mycket välbalanserad budget. Därmed fick man ett drömläge för att kunna skapa ett regelrätt systemskifte. Och, man går snabbt och grundligt tillväga.

Om socialdemokraterna i detta läge signalerar att de vill fortsätta på samma linje, tror jag många av oss ger upp. Mina egna värderingar ligger nära socialdemokratins, men jag har under många år inte sett mycket deras grundläggande värderingar i deras praktiska politik. Alternativet har för mig varit vänsterpartiet.

Socialdemokraterna måste våga stå upp för sina värderingar och sin ideologi, och dessutom föra en politik som motsvarar dessa ideal. Tar man över borgarnas politik och idéer blir man knappast populärare än originalen.

Man måste istället våga ta strid för den svenska modellen, för ett rättvist och solidariskt samhälle och för ett samhälle där alla har samma värde. Visst behövs nya idéer på många områden, men det behöver inte innebära att man överger sina grundläggande ideal.

En färsk TCO-rapport visar att även den välutbildade medelklassen i långa loppet förlorar på den borgerligt förda politiken med lägre a-kasse ersättning och sämre sociala skyddsnät. Vi kan alltså hänga med i globaliseringen och samtidigt värna om den svenska modellen med generösa socialförsäkringar och välfärdssystem. Men rapporten visar inte bara detta – den visar också att det borgerliga alternativet är sämre och skapar i förlängningen ett protektionistiskt samhälle med större klyftor, osäkerhet och utslagning.

Ett rättvist samhälle gynnar alla – utom möjligen den överklass som den moderatledda regeringen nu göder med sin välfyllda och ärvda kassakista.

Mitt råd till socialdemokraterna är:
Våga åter stå upp för de socialdemokratiska värderingarna, den svenska modellen och ett rättvist samhälle!

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,
Intressant.se
Lägg till som favorit – nyligen.se

Annonser
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Jag, tror att det kommer gå bra för henne! Jag hoppas att du får en trevlig helg!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 2. Självklart står vi upp för de socialdemokratiska värderingarna, den svenska modellen och ett rättvist samhälle. Frågan är hur stor skada en borgerlig regering hinner åstadkomma med sin politik.

  Under den förra mandatperioden samarbetade sossarna med vänstern och miljöpartiet. Visst är det intressant att alla ”populära” beslut presenterades av vänstern eller miljöpartiet medan socialdemokraterna fick redovisa de mindre tacksamma besluten. Trots att det allt som oftast vara samma treklöver av partier som stod bakom de flesta besluten tillsammans.

  Den borgerliga regeringens beslut om att sälja ut så mycket som möjligt och underminera finansieringen av de gemensamma socialförsäkringarna kommer att ställa till stora svårigheter. Man skapar dessutom ett tänkande hos människor där var och en bara ska tänka på sig själv och egennyttan. Något som på sikt skapar nya orättvisor.
  Och frågan är om man som parti kan gå till val på att höja skatten för de som jobbar och samtidigt höja ersättningen för de arbetslösa? Jag tycker att en höjning av ersättningen för de arbetslösa är bra, men det är minst lika viktigt att förbättra beräkningsgrunderna som borgarna nu kraftigt försämrat vilket drabbar visstids-, tim- och säsongarbetande extra hårt.

  Men förutsättningarna för att åstadkomma en rättvis politik är att socialdemokraterna får många väljares mandat nästa val, och där finns det en hel del att göra fram till 2010.

 3. Vad är socialdemokratin om inte höga skatter för att kunna säkra välfärden. Den retorik som sossarna för nu är så lika alliansens att det inte går att skilja ut åsikterna längre. Jag är ingen politiker, men oroas av inlägg i debatten som detta ovan. Nu när borgarna förstör landet, kan vi sossar inte reparera det, för det blir för dyrt och det vill ingen….
  Jag förstår bara mindre och mindre av politiken idag!

 4. kirira

   /  mars 17, 2007

  Det är ju lite oroande att en politiker som varit med så länge är så otydlig i vad hon egentligen står för.

 5. Till Eva-Lena:
  Jag håller med om att det gigantiska systemskifte som borgarna nu iscensätter försämrar förutsättningarna för en återställning. Men samtidigt finns i grunden ett starkt stöd för sossarnas traditionella politik – det visar alla opinionsundersökningar. Skatter som verkligen går till en stark välfärd är de flesta beredda att acceptera.
  Det allra största problemet är utvecklingen mot privata föräkringslösningar – när medelklassen sett om sitt eget då minskar viljan att bidra till en generell välfärd.
  Men, även socialdemokratin har varit med om att driva på den utvecklingen. T.ex. pensionsuppgörelsen.
  Hoppas att Mona ändå vågar ta kampen om en generell välfärd….

 6. Kajsa

   /  mars 17, 2007

  Det är bra att det finns röster som din ilse-maries, som motvikt till den dominerande borgerliga pressens!! Åter igen! Där kan bloggvärlden utgöra en oerhört viktig motvikt! Så folk ute i stugorna inser att de inte är ensamma om att tycka att det som sker är för BEDRÖVLIGT!!!

  Och med åren har mina politiska preferenser gått alltmer åt vänster… Inte minst under 90-talet… Ja, nästan så att jag skulle kunnat rösta på vänsterpartiet.

  Jag tror sossarna har förlorat många väljare just p.g.a. att de blivit allt mer ”liberala”!!! Blir de detta ännu mer kommer de inte att vinna röster???

  Så hoppas de högsta hönsen i s lyssnar på sina partifunktionärer ute i landet! OCH på folk! Och att facket också börjar driva sina medlemmars sak! Och att poltiker vågar börja ha visioner om vilket samhälle de vill skapa! Alltså har långsiktiga strategier – OCKSÅ!

  En nära anhörig och hans sambo som båda jobbat som civilingenjörer i Telia menade att Sverige (och Norden) är ovanligt långt framme vad gäller telefoni (t.ex. mobiltelefoni)!! Till skillnad från USA. Om man ser till hela befolkningen. En svåger som jobbat som datasupport menar att det är detsamma med dataanvändandet (pratade just igår med honom om detta!)! Ja, inte minst vi i de nordiska länderna är långt framme i allt detta, fortfarande (i förhållande till folkmängd procentuellt). I en annan blogg skrev någon om bredbandsutbyggnaden och vad den faktiskt betytt för oss (även om täckningen på vissa ställen nog är risdig!?).

  Kanske gäller detta också allmänbildningen här (trots allt prat om vår dåliga skola, parentetiskt jobbar jag som instrumentallärare sen snart 30 år, med NV-programmet i botten för länge sedan)…

  Detta monteras nu snabbt ner!!! Den allmänna levnadsstandarden och relativt små klyftorna mellan människor…

  Kan detta vara samhällsekonomiskt???? Jag tror att det är tvärtom; just p.g.a. detta kan vi komma att hamna på ”efterblivna kartan”?? Oj, detta blev långt.

 7. Tack för kommentaren Kajsa! Skönt att höra att det finns fler som tänker i samma banor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: