Dårskapens karusell snurrar allt snabbare

Växthuseffekten och miljöförstöringen är på väg att utplåna den biologiska mångfalden, förstöra våra barriärrev, smälta glaciärerna, förändra klimatet, dränka stora öar och landområden och torka ut andra.

Vad gör vi? Allt för att stoppa klimatförändringarna genom att dra in på all onödig energiförbrukning? Nix!

En artikel i gårdagens Aftonbladet visar på ett alternativ. Rubriken är ”10 platser att se – innan de försvinner”. Inspirationen är hämtad från tidningen The Observer, där vetenskapsredaktören Robin McKiehan gjort listan.

Vi uppmanas alltså istället att snabba på vårt ödeläggande av planeten. Allt för att få oss en sista titt på naturens under innan det är för sent. En talande bild av vår galenskap. Om vi mot all förmodan skulle drabbas av dåligt samvete kan vi ju alltid köpa oss några utsläpprätter. Så enkelt och bekvämt!

En jumbojet som flyger mellan Europa och Australien drar lika mycket bränsle som 400 bilar som kör 16 000 kilometer. På våra alltmer populära semesterresor till Thailand dumpas hundratals miljoner ton koldioxid rakt ut i de mest känsliga delarna av atmosfären. Skattebefriat, högoktanigt flygbränsle.

Gör vi då något för att minska på flygandet och de långa, onödiga, turistresorna? Nix! Istället reser vi som aldrig förr, över hela jordklotet, både globalt och här i från Sverige. Flygindustrins andel av utsläppen ökar snabbare än något annat. Den desperata dåraktiga karusellen snurrar på, i en allt snabbare takt.

Vår förnekelse får mig att tänka på Mikael Wiehes ”Titanic”

Det började som en skakning på nedre däck.
Det fyllde oss väl mer med häpnad än med skräck…..
……
Vi har förlorat den allra sista gnuttan hopp.
Vi går till botten där vi står, men flaggan den går i topp.

maldiv.jpg

Maldiverna – res dit, snart kan det vara för sent

*
Andra bloggar om: , , , , , ,
Intressant.se
Lägg till som favorit – nyligen.se

Annonser
Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. Skakningen på nedre däck började för min del under 60-talet, när det började komma ut böcker om den kommande miljöktastrofen. De blev kallade ”domedagsprofeter” och togs inte på allvar. Det fanns alltid skäl varför vi skulle fortsätta som tidigare. Metall och andra industrifack såg alltid till sysselsättningen. Att beskatta flygbränslet till det rätta värdet kommer att leda till protester att det är enbart de rika som kan resa utomlands.
  Ett viktigt ämne du tar upp.

 2. Det tråkiga är att världens ledande politiker hela tiden viker ner sig för kapitalet! Ha en fin kväll nu och sköt om dig!!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 3. Jag är dålig på det där … med att tänka på framtiden för kommande generationer..Ha de gott/mona

 4. Håller med, förståss. Brukar lite försiktigt framhålla det här på jobbet. Men känner mig lite avig, eftersom varenda kotte där reser hit och dit, ofta till Thailand. Suck. Dom pratar just inte om annat. Resor, resor, resor. Och nu talar vi om välutbildade människor – som man kunde tycka borde veta bättre.
  Och Aftonbladet sen! Som anser sig vara ledande i miljödebatten med miljöblogg, upprop och allt vad det är. På nästa sida lockar resereportagen. Hej och hå. Allt för att locka läsare och pengar.
  Trött blir man.

  Men idag är det ljuvligt väder. Jag tänker njuta – oavsett om det beror på växthuseffekt eller normala variationer. NJUTA!!!

  /Kram

 5. Men tänk om det inte är växthuseffekten som ligger bakom det mesta av uppvärmningen? Vad hjälper det då att vi reser mindre och går över till småbilar och motorcyklar?

  Det finns många experter som tvivlar på växthuseffekten. Några av dem framträdde i ett brittiskt TV-program i veckan.
  /DNg

 6. Till Danne:
  Kanske du borde se Al Gores film?

 7. Han säger att det inte är sant att det finns oenighet bland forskarna om växthusteorin. Men TV-programmet från Channel 4 i tisdags visar att det inte stämmer med verkligheten. Jag har ett referat av programmet på min blogg.
  /DNg

 8. Bengan

   /  mars 19, 2007

  Tack Danne.
  Betänk att människor aldrig tidigare har levt så länge som idag. Medelåldern för 100 år sedan i sverige var 32 år. idag över 80.
  Det har aldrig varit så få svältande människor som idag, trots att befolkningen fördubblats på 40 år.
  Det har aldrig funnits så många som har rent dricksvatten och avlopp, i världen, som idag.
  Miljön i de flesta länder blir bara bättre.
  I värsta fall anges havet stiga med 38 cm detta århundrade enligt IPCC. Förra århundradet steg havet med 18cm. vem märkte det?
  Miljötänkande i all ära, men ingen miljöhysteri.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: