Ideologier, miljö och skuld

I den pågående debatten om vilken ideologi som skulle vara skyldig till växthuseffekten och vår planets ekologiska kollaps kan man läsa alla möjliga märkliga inlägg.

Nu senast i går hade Tommy Hammarström i Expressen en ledarkrönika där slutsatsen var att det varken är den liberala friheten, planekonomin eller befolkningsexplosionen som bär skulden utan istället pekar han ut ”oljan” som boven i dramat. Förbränningen av fossil energi och industrialismen…..

Det är väl ungefär som att säga att det är trädens fel att vi hugger ner regnskogen eller atomernas fel att de eventuellt blir atombomber.

Vår planet skulle klara sig alldeles utmärkt utan oss människor. Oljan hade givetvis inte orsakat någon växthuseffekt om vi inte hade borrat fram den och förbränt den. Att det är vår förbränningen av fossil energi som är boven i dramat är naturligtvis sant, men skulden är givetvis människans. Hitills har det funnits en ursäkt – brist på kunskap. Men inte nu längre.

Vi måste inse att det är vi som har rubbat naturens balans, och att det därför enbart är vi som kan återställa balansen igen.

Ideologiskt finns ingen utväg varken i total frihet eller i total diktatur. Utan frihet föds inga alternativ, utan gemensamma regler skapas inga gränser för vår girighet.

Har då ideologierna ingen betydelsede för människans skuld? Jovisst har de det!

Om vi erkänner för ett ögonblick att ingen av alla de som diskuterar ideologier i dag vill införa en diktatur, kanske man på allvar kan börja se var de största problemen ligger, och har legat de senaste åren – när kunskapen om problemen har funnits tillgänglig.

Hos vilka har förnekelsen av växthuseffekten varit mest ihärdig? I vilka kretsar förnekas och ifrågasätts än i dag dess realitet? Knappast hos vänstern, miljörörelsen eller socialdemokratin. De största förnekarna är de som förespråkar än friare och mer avreglerade marknader. De för vilka tillväxten är en överideologi. De som hellre ser att vi utnyttjar både människor och miljön bara det fria kapitalet får fritt spelrum. Alltså, de som i dag kallar sig nyliberaler eller de som i hemlighet bekänner sig till denna ideologi.

Det är inom dessa kretsar förnekelsen av människans påverkan på klimatet fortfarande är som mest utbredd. Och, de som förnekar problemen – löser dem aldrig!

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,
Intressant.se
Lägg till som favorit – nyligen.se

Annonser
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Kunde inte sagt det bättre själv. Självklart är det de förnekande och dess anhängare som har störst skuld till problemen, och nu styr de dessutom vårt land…Obegripligt!

 2. Hej Bra skrivet!.Sen tror jag att oljeindustrin har varit duktiga på att lobba.Det har fördröjt utvecklingen av alternativa bränslen.
  🙂

 3. Till Gunnar:
  Javisst har oljeindustrin lobbat bra – men även den består ju av människor med värderingar. Det är nog skamligt många politiker som i t.ex. USA har låtit sig köpas upp av oljeindustrin och för den delen också vapenindustrin. Pengarna styr, sorgligt nog….

 4. Så bra du skrivit, precis så är det.

  Jag skrev ett inlägg idag om min glädje över att betala skatt, och jag har fått lite kommentarer. Inte alla delar min glädje, konstigt nog…

  Ha det gott! /Katrin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: