Kvinnoförnedring och borgerliga megafoner

I dag, på den internationella kvinnodagen, fick jag återigen – bland kommentarerna – ett typexempel på vad vi kvinnor ständigt får ta. Rädda, omogna och fega män finns det gott om, och när argumenten tryter tar de till nedsättande uttryck i stället. Orden säger ingenting om mottagaren, men väldigt mycket om de som använder dem.

Jag tror att det finns fler kvinnor än jag här på bloggen som har fått känna av det, men knappast några män. För, hur många män får kommentarer som: ”Men lilla nutte, då.” när man diskuterar ekonomi? Avslöjande!

Nu över till något helt annat – två mycket bra artiklar – som båda tydligt avslöjar hur pressen i dag ägs och styrs av borgerliga intressen.

I dag skriver Göran Rosenberg en avslöjande ledare på DN om den planerade utförsäljningen av våra akutsjukhus. Han visar med sin artikel på hur vi ständigt blir duperade av borgerligt styrda media, där journalisterna helt okritiskt sväljer regeringens propaganda materiel. Jag citerar:

”En dimridå är att det som har kallats Stopplagen har stoppat privata och vinstdrivna företag från att konkurrera om offentligfinansierad sjukvård. Det har den inte. Vad ”stopplagen” stoppade var landstingens möjligheter att sälja ut sina offentligt ägda akutsjukhus till vinstdrivna företag, liksom möjligheten för dessa sjukhus att vid sidan av offentligfinansierad vård också bedriva privatfinansierad vård, det vill säga att inrätta det som i debatten har kallats gräddfiler.” Läs mer och lär!

Aftonbladet hade en lika avslöjande artikel i går av Inga-Lisa Sangregorio som handlade om journalisternas entusiastiska rapportering av borgarnas hjärtefråga ”avdrag för hushållsnära tjänster”. Vi får till exempel veta att media fullständigt undanhållit oss fakta om vad som hände i Danmark, där den borgerliga regeringen avskaffat subventionerna till de välbeställda. Citat:

”Intressant nog var det en borgerlig regering som slaktade subventionerna. Så här sa Anders Fogh Rasmussen i en debatt i folketinget: ”Det vi har skrivit bort är först och främst hemservice till välbeställda grupper. Men det vi bevarat är hemservice till mindre bemedlade grupper, och det tycker jag faktiskt är ett rimligt sätt att inrätta hemservice på.”
Ingen tillfällighet alltså att Danmark saknas i remisstexten. Förresten, hur många reportage om detta har ni läst i svenska medier?”

Att borgerligheten äger alla rikstäckande dags och kvällstidningar i dag blir oerhört tydligt. Att den borgerliga regeringen, och före det – den valkampanjande alliansen, får använda sig av våra medier på det här viset är en skrämmande, men inte förvånande. Vi är på väg mot en ideologisk diktatur – där enbart en åsikt gäller. Så kan det gå det när det fria ordet säljs ut till högstbjudande….

alliansen_bred.jpg
Ja, visst blir man glad!

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Intressant.se
Lägg till som favorit – nyligen.se

Annonser
Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. Ja, det är sorgligt så snedvriden information vi har i Sverige. Att Danska borgerliga skulle tagit bort subventioner från de rikaste har då inte jag hört.
  Det att våra sjukhus inte får drivas av privata vinstgenererande företag anser jag vara så självklart att jag blir förvånad när jag hör alliansens orerande om ”personlig frihet”.
  Ja, men för vilka? Ska några få rika ha full frihet att köpa sig toppvård och de allra flesta inte ha råd med annat än den allra billigaste bassjukvård?
  Tala om ett ojämlikt samhälle!
  De allra rikaste kan ju idag faktiskt köpa sig vård. Vi har flera privata sjukhus i Sverige. Men rör inte de stora allmänna sjukhusen, och framför allt inte akutsjukvården!

  Ha det gott! /Katrin

 2. Precis – det är skrämmande att vi inte får veta hela sanningen, bara utvalda delar. De som passar borgarna!

 3. kirira

   /  mars 8, 2007

  Det finns flera lögner kring det här med skattesubvention för hushållsnära tjänster! Vad gäller Finland, som så ofta framhållits som ett föredöme, talar man exempelvis inte om att ”hushållsnära tjänster” inkluderar hantverks- och ombyggnadsarbeten, alltså det som vi i Sverige kallade ROT-avdrag.

  Kolla den här länken från Almega:
  http://www.almega.se/Templates/T_2.asp?PN=4401588#dxAnchor4401609.mid_headline.12

  Och även följande utvärdering av det finska systemet från 2003 är intressant:

  http://www.konj.se/download/18.da9067102c97d16a280003586/8_ruta_m05.pdf

  Den största delen av finnarnas ”hushållsnära tjänster tycks alltså vara samma sak som vårt eget gamla ROT-avdrag.

 4. Ilse-Marie och andra. Ska ni läsa en rikgtigt bra och upprörande bok om journalistik i Sverige ska ni läsa Anders R Ohlssons färska ‘Lögn, Förbannad lögn och Journalistik’ http://wapurl.co.uk/?ZT6Q1M8
  Jag citerar.
  ”Man kan, för att välja ett övertydligt exempel, med användande av endast sakligt korrekta uppgifter skildra den sovjetiska kommunismens politik som byggande av sjukhus och daghem, sociala reformer som sjukförsäkring och betald semester samt avskaffande av arbetslöshet.”
  Fast så skildrades aldrig Sovjet i vår meinstreammedia. Och lyssna på Ekots Maria Persson-Lövgrens ”rapportering” från Ryssland. Hon drar sig inte för att basera sina inslag på rykten vilket är totalt tvärs emot den policy som Ekot har gentemot USA.
  Läs introt till mitt försök till novell ‘Utrikespolitik’ så fattar ni precis hur det går till på Ekot.
  http://www.magnus.burgsvik.se/Utrikesnyheter.html

 5. Björn

   /  mars 8, 2007

  Det är jättejobbigt att media låter personer som
  Göran Rosenberg skriva kolumner i Sveriges största tidning.
  Då blir det så svårt att oja sig över den borgerliga
  mediastyrningen.

  Tänk också på att socialdemokraterna införde stopplagen
  för att det inte skulle finnas några lyckade exempel på
  akutsjukhus. Om det hade varit automatiskt dåligt med
  privata akutsjukhus så kunde man låta ett privatiseras
  och titta på när det gick dåligt och lades ner. Detta kunde
  sedan blivit ett bra varningsmärka mot övrig privatisering.
  Det troliga är att privat sjukvård hade klarat sig lika bra
  som offentlig. Så har det gått på alla andra områden
  där privata alternativ testats, tandvård, äldrevård och
  skolor till exempel. Socialdemokraterna var med all rätt
  rädda för framgång.

  Rosenbergs text innehåller också ett par kännetecknande
  propaganda inslag. Rosenberg talar om ”tunga särintressen” när
  han menar sjuksköterskors och läkares fackförbund.

  Dessutom tar Rosenberg upp USA, som är det stora skräckexemplet
  i västvärlden på dålig sjukvård. Holland tog han däremot
  inte upp. De har både privata och offentliga sjukhus, fast
  Rosenberg ville ha ett känslomässigt skräckexempel, och
  då fick det bli USA.

 6. Björn

   /  mars 8, 2007

  Jag skrev lite till på min egen blogg, om ni vill läsa lite mer.

  http://eldklot.blogspot.com/

 7. Mycket intresssant det där med Danmark.Ja inte blir man förvånad Det är ju moderaternas hela partipogram privat ägandet och vinsten till styrelsen och aktiägarna. Om att sälja ut akutsjukhusen till privat drivande är nog bara första stadiet till att det kommer att krävas egen privat försäkring för att få vård där. Vår allians har ju medvetet andvänt mjukare ord med silkes smak för att förföra och förgöra svenska folket till att tro VI KAN PÅVERKA… jösses vad lurade vi har blivit (eller de som röstade blått)ha de gott ilse-marie Det är alltid trevligt och angagerande att läsa vad du skriver Det brinner till i huvudet…;)

 8. Du har blivit utmanad i min blogg 🙂 kramas

 9. Tack för informationen om Danmark. Det kände inte jag till. För övrigt så beskrev en partikamrat till mig det här med skillnanden mellan offentligt och privat sjukvård på ett alldeles lysande sätt:
  Offentlig sjukvård tjänar på att människor är friska.
  Privat sjukvård tjänar på att människor är sjuka.

 10. Bra kommentar där på slutet Eva-Lena!

 11. Till Björn:
  Ja, visst är det förskräckligt att de lyckats få med en socialliberal debattör mitt bland alla nyliberaler…. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: