Regeringens nyliberala samhällsprojekt

Något av det mest upprörande den borgerliga regeringen planerar iscensätta är, enligt mitt tycke, den stundande utförsäljningen av statliga bolag.

Till att börja med ska bl.a. Nordea, SBAB, Vin&Sprit, Wasakronan och TeliaSonera bort. Men detta är bara början. Fler statliga bolag, allmänna vägar, och akutsjukhus står snart på tur. Allt ska bort.

Den borgerliga regeringen drivs inte av ekonomiska motiv – enbart ideologiska.
Ursäkten, att intäkterna ska gå till att betala av statsskulden för våra barns skull, klingar ihåligt när den årliga avkastningen av bolagen är långt större än det tillfälliga bidraget en utförsäljning ger. Sveriges ekonomi är dessutom i toppform och förra året var tillväxten den största på 36 år.

Man säljer, av enbart dogmatiskt ideologiska skäl, ut våra gemensamma tillgångar till kortsiktiga privata vinstintressen. Staten avsäger sig på detta vis makt och inflytande över näringslivets utveckling och viktig infrastruktur. Man lyssnar inte heller på Svenska folket – de egentliga ägarna – där (enligt en ny sifo-undersökning) en överväldigande majoritet är emot utförsäljningarna. T.o.m. bland de egna väljarna är tveksamheten och motståndet uttalat.

Det värsta är att utförsäljningarna är oåterkalleliga. När bolagen, sjukhusen och tillgångarna är borta finns ingen väg tillbaks. Det slutliga målet tycks vara att överlåta hela Sverige till riskkapitalister och multinationella bolag.

alliansen.jpg

Man kan bara fundera över när regeringen är nöjd. När är deras nyliberala samhällsprojekt färdigt? Kanske de slutligen även vill sälja ut sig själva? Frågan är om någon vill ha gänget. Vissa av dem med kriminell bakgrund, bristfällig utbildning, och ingen direkt arbetslivserfarenhet. Kanske ett USA ägt multinationellt callcenter eller bemanningsföretag i städbranschen kan tänkas nappa. De jobbar ju i alla fall hårt och grundligt, som ivriga bävrar, på att göra rent hus i det snart fullständigt utsålda Sverige. Och snacka kan de ju….

Tar jag i? Är jag orealistisk? Är jag för hård? Ja, nåt´ roligt ska man ju få ha mitt i allt elände…… 😉

*

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Intressant.se
Lägg till som favorit – nyligen.se

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

23 kommentarer

 1. ”när den årliga avkastningen av bolagen är långt större än det tillfälliga bidraget en utförsäljning ger.”

  Ett företag som går med vinst kommer givetvis säljas för ett pris betydligt över vinsten. Vet du ens vad vinsterna för företagen i fråga är?

  Ideologiska och ekonomiska skäl är dessutom samma här. Det visar sig gång på gång att staten är sämre på att driva företag än det privata. I längden är det lönsammare för staten att låta det privata sköta företaget och sedan håva in skatter istället.

 2. Detta visar ju på vår demokratis kollaps. Utförsäljningar av stategiska bolag som alla, även medelklassen förlorar på. Ren eftergift till ”kapitalet” som hjälpt dom med valsegern.

 3. Din kommentar väcker många frågor.

  – Hur förlorar alla på utförsäljningen?
  – Hur är utförsäljningen en eftergift till kapitalet?
  – Hur hjälpte kapitalet alliansen med valsegern?
  – Hur är det en demokratisk kollaps att en regering genomför sina vallöften?

 4. Ta bara SBAB som pressat ner räntorna. Låneinstituten tjänar redean stora pengar och nu kommer marginalerna öka. Utmärkt att staten går in och lönepressar på det sättet. Som på så många marknader råder där oligopol.

  ”- Hur är utförsäljningen en eftergift till kapitalet?
  – Hur hjälpte kapitalet alliansen med valsegern?”

  Spela inte dum nu.

  ”- Hur är det en demokratisk kollaps att en regering genomför sina vallöften?”

  Därför att det visar på hur kapitalets makt, mediemakt och skicklig marknadsföring leder till en politik utan folklig förankring som alla förlorar på.

 5. Till Lennart R:
  Tidningarna har varit fulla av siffror den senaste tiden. Tyckte det var onödigt att ens nämna dem, de är allmänt kända. Bara i år drar de aktuella bolagen in 16,6 mijarder till statskassan, tre gånger mer än vad försäljningen väntas ge. En förlust på runt 10 miljarder bara i år.
  Svar på frågorna:
  – Eftersom företagen i långa loppet drar in pengar till statskassan, förlorar vi rent ekonomisk. Vi förlorar också inflytande och makt över satningar på viktig infrastruktur för framtiden. Naturtillgångar, vägar, sjukhus – är våra gemensamma tillgångar.
  – Multinationella bolag vill naturligtvis gärna tjäna pengar på företagen som nu säljs ut… trodde du att de köper för att vara snälla?
  – Svensk näringsliv, den borgerligt dominerade pressen – alla har hjälp alliansen till valsegern.
  – De går emot en majoritet av Svenska folkets vilja. Reinfeldt sa dessutom före valet att inga akutsjukhus skulle säljas ut. Nu står de snart på tur.

 6. anders

   /  mars 6, 2007

  Hur är Nordea, Vin och Sprit samt Vasakronan viktiga för framtiden??

  För att de drar in pengar?

  Varför skall vi äga just dessa bolag? varför inte Handelsbanken, Smirnow och Catella.

  Vad är det som säger att vår nuvarande stadskuld är optimal? Om nu företagande är så riskfritt och drar in så mycket pengar varför inte låna upp mera pengar och köpa in flera företag?

 7. Ännu en dum kommentar.
  Inte så troligt att staten börjar KÖPA företag i konkurrens med ”kapitalet”.

  Men att sälja av bra kassakor är ju oerhört korkat. Självklart är det bättre att få BÅDE vinster OCH skatteintäkter.

  Och hur ni än vrider och vänder på det så är det odemokratiskt om regeringen väljer att genomföra detta, trots vetskap om att en majoritet av folket är emot.

  Spelar ingen roll att de vann VALET, om de sen går emot väljarnas vilja.
  Folkvalda ska värna sitt folk.

 8. Ilse-Marie: Försäljningen väntas dra in 150 miljarder. Det är betydligt mer än en tredjedel av 16,6 miljarder, som du ser. 🙂

  ”Eftersom företagen i långa loppet drar in pengar till statskassan,”

  Nej, det gör dom inte. Dom gör det i det KORTA loppet, dvs i år. Tidigare har dom kostat pengar. Förr eller senare kommer dom kosta pengar igen. En minskad statsskuld kommer aldrig börja kosta pengar.

  Att driva bolag är en ekonomisk risk. Staten har ALLTID visat sig vara dålig på att hantera den sorterns risker. ALLTID. Svensk borgerlighet kommer knappast visa sig vara ett undantag.

  ”Reinfeldt sa dessutom före valet att inga akutsjukhus skulle säljas ut. Nu står de snart på tur.”

  Det är ett påstående som upprepas rätt ofta från oppositionen. Har du nån som helst konkret anledning att hävda detta? Jag kanske skall börja hävda att du snart kommer att börja göra inbrott hos dina grannar? Nähä? Då kanske du kan vänta med att hävda att alliansen kommer sälja ut akutsjukhusen tills dom faktiskt sätter igång att göra det? För annars blir dina argument tämligen tomma.
  – ”Alliansen är dum för dom tänker sälja ut akutsjukhusen”.
  – ”Varför skulle dom göra det när dom har lovat att inte göra det?”
  – ”För dom är dumma.”

  Cirkelargument brukar det kallas.

  Elliv:
  ”Spela inte dum nu.”

  OK, jag slutar spela dum. Här är det svaret du får om jag inte spelar dum:
  ”Elliv, du har inga argument, och du förstår inte hur ekonomi fungerar. Din argumentation är baserad på känslomässig flum och en livslögn som går ut på att borgerligheten och storkapitalet är i maskopi i en konspiration för att förtrycka arbetarna. Men ingen av dina politiska åsikter och inget av det du säger har något koppling till verkligheten.”

  Var det ett bättre svar? Eller tycker du att det är bättre när jag spelar dum, och ger dig en chans att förklara dig? En chans som du tyvärr inte tog.

  Vill du ha en ny chans? OK:
  – Hur förlorar alla på utförsäljningen?
  – Hur är utförsäljningen en eftergift till kapitalet?
  – Hur hjälpte kapitalet alliansen med valsegern?

  ”Därför att det visar på hur kapitalets makt, mediemakt och skicklig marknadsföring leder till en politik utan folklig förankring som alla förlorar på.”

  Du säger dels att folk inte kan tänka själva utan att det är kapitalets makt och marknadsföring som får folk att tycka saker. Och sedan äger du att det dom då tycker inte har folklig förankring… Hur får du det att gå ihop?

  Och att alla förlorar på politiken vae nåt du skulle förklara.

 9. Q: Hur du lyckas få det till att det är odemokratiskt att genomföra sina valläften är en gåta av det högre slaget. Då får man allt skruva orden rejält.

 10. De 150 miljarderna ska betala av statsskulden och är ett engångsbelopp, men statskassan beräknas stärkas med enbart 5,25 miljarder per år till följd av minskade ränteutgifter. Det är den siffran som måste ställas mot de vinster bolagen gör. Den årliga vinsten för statskassan är alltså långt mindre än vad företagen bidrar med i pengar och i inflytande. Sedan år 2000 har de ökat sin vinst med 472%, 43,6 miljarder.

  När det gäller akutsjukhusen har de redan börjat planera – och Hägglund har gått ut med planerna i media. Vem ska man tro på?

  Plötsligt har borgarna börjat bry sig om statsskulden… under vilka perioder har statsskulden skjutit i höjden under Sveriges historia? Studera statistiken får du se!

 11. anders

   /  mars 7, 2007

  ”Köpa i konkurrens med “kapitalet”.”

  rolig kommetar…

  Det låter som du utgår från att när staten säljer kommer de att göra det till underpris men om de skulle köpa något skulle de bli lurade…

  Nordea är börsnoterat och det skulle gå alldeles utmärkt att sälja över börsen för att istället köpa in aktier i Handelsbanken (eller vilket företag som helst för den delen) om man nu har den böjelsen…

 12. Konflikten mellan stat och individ ekar genom historien. Staten kan beslagta dina pengar, expropriera ditt hem, din mark, kräva att du går ut i krig, mördar, lemlästar; staten utbildar och fostrar dina barn, kan ta barnen ifrån dig, staten kan sätta dig i fängelse, tortera och avrätta dig.

  Vem vet vem som sitter vid makten imorgon, eller i övermorgon?

  Därför tjänar vi alla – oavsett politisk färg – på att minimera statens befogenheter. Därför ska de statliga företagen säljas.

  Du har rätt, det handlar om ideologi.

 13. ”Det är den siffran som måste ställas mot de vinster bolagen gör.”

  Nej, det är inte så enkelt, för dom vinster dom gör är olika år från år, och ibland gör dom även förluster. Vilket jag ju påpekade i förra kommentaren.

  ”Sedan år 2000 har de ökat sin vinst med 472%, 43,6 miljarder.”

  Ja, just det. Och det betyder att år 2000 och tidigare, så drog dom INTE in mer än räntan på deras värde. Och om några år kommer dom INTE göra det igen. Då sitter vi där med företag som kostar oss pengar. Och om vi säljer dom då, så kommer vi inte få lika mycket pengar för dom eftersom dom inte går lika mycket med vinst. Och då minskar försäljningen inte statsskulden så mycket.

  ”När det gäller akutsjukhusen har de redan börjat planera – och Hägglund har gått ut med planerna i media.”

  Jaså? Det har jag missat. Du har möjligen inte förvirrat dig med avskaffandet av stopplagen (som är en helt annan sak än att sälja ut akutsjukhus). Stopplagen sa man innan valet att man skulle avskaffa, samtidigt som man lovade att inte sälja ut akutsjukhus.

  ”Plötsligt har borgarna börjat bry sig om statsskulden… under vilka perioder har statsskulden skjutit i höjden under Sveriges historia? Studera statistiken får du se!”

  Men lilla nutte, då. Det beror ju på att Svenskarna tidigare har röstat in borgerligheten varenda gång det blir en ekonomisk kris. Hur får du ekonomiska kriser som börjar innan borgerligheten kommer till makten som borgerlighetens fel? Hmm? Hur tänker du då?

 14. Lille nutte…. vad ska man svara på sånt? under min nivå, tyvärr!

 15. OK, får ursäkta mig för det, jag försökte bara sänka mig till din nivå för att öppna för konversation. Jag gick väl för lågt då.

  Men du behöver inte svara på det. Du behöver faktiskt inet svara på nåt av det jag skrev, för det innehåller inga frågor, bara korrigeringar av dina felaktiga påståenden.

 16. Brian

   /  mars 8, 2007

  Du kan skriva på en namninsamling mot utförsäljningen av statliga företag här:
  http://www.namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=528

  Tipsa dina vänner!

 17. Till LennartR:
  Ett tips: Läs Göran Rosenbergs artikel i DN i dag – om akutsjukhusen. För övrigt kan jag bara hålla med dig, dina kommentarer talat för sig själv…..

 18. DNs site är för stor och långsam, internet-kopplingen jag har här i Ghana pallar inte. Så jag får läsa den artikeln nästa vecka. Kan du skicka en länk till artikeln?

  Eller så kan du förklara vad Rosenberg säger som motsäger det jag sa,

 19. Med lite tricksande så gick det. Du menar den här artikeln:
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=578&a=625930

  Den motsäger inte det jag sa på nåt sätt. Sedan har Rosenberg fel om vissa saker och rätt om vissa saker.

  Kort sagt har han rätt att utförsäljning inte löser problemet. Men han har fel om resten. Jag återkommer när jag har bloggat om det.

 20. Till LennartR:
  Det var ju kul att höra att även Göran R. har fel på vissa punkter – jag som trodde att det bara var jag.
  Du skrev: ”Du har möjligen inte förvirrat dig med avskaffandet av stopplagen (som är en helt annan sak än att sälja ut akutsjukhus). Stopplagen sa man innan valet att man skulle avskaffa, samtidigt som man lovade att inte sälja ut akutsjukhus.”
  Om du läst artikeln kanske du inser att Rosenberg säger precis tvärt emot dig på den punkten, och precis vad jag skrev.
  Ville du ha länken hade det räckt med att titta på min blogg för den 8 mars adressen: https://ilsemarie.wordpress.com/2007/03/08/kvinnofornedring-och-borgarnas-megafoner/

 21. ”Om du läst artikeln kanske du inser att Rosenberg säger precis tvärt emot dig på den punkten, och precis vad jag skrev.”

  Hur menar du att han säger emot mig på den punkten? Han visar inte nånstans där att borgarna tänker sälja ut akutsjukhusen. Han påstår inte ens det.

  Jag kan inte se en enda mening i artikeln som motsäger nånting jag har sagt i den här diskussionen.

 22. Och här får DU lite lämplig läsning:

  http://www.regeringen.se/sb/d/8889/a/78473

  ”Något av det mest upprörande den borgerliga regeringen planerar iscensätta är, enligt mitt tycke, den stundande utförsäljningen av statliga bolag.”

  Ja, fast när sossarna gjorde sama sak var det tydligen OK? Det nyliberala samhällspojektet? Drivet av sossarna? Jaha…

 23. Kanske är det inte så bra beslut att sälja dessa statliga bolag…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: