Pigjobb för rättvisans skull?

Klassamhället….

Arbetarklassen vet att det finns. De möter det varje dag.
Medelklassen vågar inte ens nämna det.
Överklassen förnekar dess existens, men reser gärna i första klass.

Nu vill den förnekande delen av befolkningen skapa ännu en klass: underklassen. Det är den som ska ta hand om den unika och utvalda överklassens skit.

Hanne Kjöller uttrycker det så här i DN idag:

”Jag ser det också som en rättvisereform. Klyftorna mellan de arbetande och den icke-arbetande delen av befolkningen har under en följd av år blivit både vidare och djupare. En krympande andel arbetar allt hårdare för att försörja allt fler. Den ena gruppen håller på att gå under av för mycket arbete. Den andra av för lite. Från vänsterhåll har ofta hörts att man ska dela på jobben. Voilá – här har ni en arbetsdelningsprincip som funkar. Att dela på befattningar och tjänster fungerar däremot sällan. Därtill är människor alltför unika.”

Vissa är alltså speciellt skapade att enbart klara av att torka upp skiten efter den hårt arbetande överklassen. Alltså den delen av befolkningen med unika och oersättliga egenskaper. Vilken grupp Hanne själv anser sig tillhöra behöver väl ingen tvivla på. Det märkliga är att någon som är så unik, hårt arbetande och duktig så fullständigt lyckas blanda ihop begrepp och fakta. Jag undrar bara….

 • Blir klyftorna i samhället mindre för att de sämst ställda tvingas in i låglönejobb subventionerade av skattepengar riktade till den rikaste delen av befolkningen?
 • Det är inte så att färre försörjer allt fler. Arbetslösheten sjunker stadigt. Sverige ligger i topp i västvärlden om man räknar alla som är i arbete i arbetsför ålder.

Visst kan vi subventionera hushållsnära tjänster. Men då ska de riktas till de som verkligen behöver hjälpen. Sjuka, funktionshindrade och äldre. Att överklassen så här långt har betalat sina pigor svart är en dålig ursäkt för att de nu ska få fortsätta med sina privilegierade tillvaro. Möjligen inte längre olagligt, men likafullt orättvist.

*
Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Intressant.se
Lägg till som favorit – nyligen.se

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

14 kommentarer

 1. Ruggigt att människor ser andra som mindre värda…Sjuk, outbildad, fattig, svart…ja dom hittar nog folk att se ner på!
  Kramar till dig!

 2. Ja, ska det ske med skattemedel ska det gälla folk med behov, och inte dom som har pengar! Ha en underbar helg nu och sköt om dig!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 3. Så det skulle vara bättre att de som kunde få städjobb gick arbetslösa? Intressant människosyn…

  Det är inte heller säkert att det skulle kosta staten något eftersom staten redan betalar för de arbetslösa.

  Men ditt huvudargument är att arbetsspecialisering är förkastlig eftersom den bygger på ”klassamhället”. Det verkar bakåtsträvande. Vårt välstånd bygger på arbetsdelning.
  /DNg

 4. Sotis och jag önskar er en underbar helg. Kul att Nelson hittade till Sotis blogg:) kraamas

 5. Hej plattityd

 6. Argumentet att fler skulle köpa dessa tjänster bara för att man skattesubventionerar detta, bygger på att människor som t ex Maria Borelius som valt att betala svart helt plötsligt skulle få någon sorts bättre moral. Vilket knappast inte är troligt. Och fortfarande kommer den svarta tjänsten vara billigare.

  Och bara tanken att det skulle vara avdragsgillt att hämta barnen efter en idrottsaktivitet gör mig så förbannad. Varje dåligt använd skattekrona är en stöld från folket. Den borgerliga regeringen verkar ha satt det i system.

 7. Överklassen vill gärna påskynda att om de får hemhjälp hinner de med att prioritera barnen. Vem ska hinna prioritera hemhjälpens barn?
  Jag vill påstå att denna nyck är ett lyxproblem och klarar man inte av att städa skiten efter sig själv är det nog ingen hemhjälp man behöver utan en vårdare.
  Vi ser överklassens hysteriska försvar att rättfärdiga sitt utnyttjande av underklassen i floskler så som ingen ska stå utanför samhället men att bli utnyttjad av överklassen till ett dåligt betalt arbete är att stå utanför samhället. I Holland om jag inte minns helt fel kostar det staten tre miljarder per år att subventionera deras underklasscheckar till städning åt överklassen.
  ha de gott/ 😉

 8. Ha nu en fortsatt trevlig helg och sköt om dig!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 9. Jag reagerade också på det här när jag hörde ett inslag om det på nyheterna. Blev så heligt förbannad. Den här typen av tjänster som rika har råd att utnyttja var tidigare tabu även för dom blåa idioterna. Nu helt plötsligt ska den finnas men till omsorg, skola, äldreomsorg hemlösa, utslagna människor finns det banne mig inte en krona till. Fy fan vad trött jag är på det här!!

  Tack för ännu ett bra inlägg.
  Ha en skön kväll. Kram:)

 10. Minsann har de rika behov så det räcker till. Det är många rum som ska skina, många diskar som ska diskas, många munnar som ska mättas vid festerna. Och det ska vara så billigt att det inte tär på kapitalet som ska gå till barnens golfläger i Florida. Bara bra om det bildas en underklass så att vi andra tydliggörs, blir synliga. Utanförskapet på Lidingö ökar ju bara, men nu ska det blir fint att vara rik, det har Maud sagt, och då blir det så. Var e groggen!!!!!

 11. Jag anser att allt arbete är lika mycket värd, alltså ska man inte ”se ned på” en som städar. Det är ett viktigt och bra arbete. Däremot reagerar jag som du på att det är skattebetalarna som ska subventionera rika människors städhjälp!

  Ingen tror väl att den som arbetar som städare kommer att ha råd att anlita städare till sitt eget hem?

  Den orättvisan tycker jag är bedrövlig! Mer utjämnade löner och subventionerad städning åt de som behöver tycker jag, de gamla, sjuka, med många barn, med tungt arbete som inte orkar städa mm. Inte generellt till alla!
  Ha det gott! /Katrin

 12. Till Danne Nordling:
  Det ser ut som om du läser in dina egna fördomar i det jag skriver. Jag är inte emot städjobb eller vad alliansen nu kallar ”hushållsnära tjänster”. Det jag skriver är ”Visst kan vi subventionera hushållsnära tjänster. Men då ska de riktas till de som verkligen behöver hjälpen. Sjuka, funktionshindrade och äldre….”
  Dessutom skriver jag inte någonting om att arbetsfördelning är förkastligt… återigen lägger du ord i min mun. Vad jag vänder mig emot är den människosyn Hanne Kjöller framför i sin analys. Att vissa skulle jobba så hårt och vara så unika att de dessutom, trots att de är fullt friska, ska få sin hemhjälp subventionerad av staten. Att denna reform skulle spara pengar är mycket tveksamt – de som tidigare har haft svart hemhjälp kommer säkerligen fortsätta med det. I långa loppet vinner heller inget samhälle på att klyftorna ökar. Klassamhället är en realitet – subventionerad hjälp till de välbeställda understryker och tydliggör enbart dess existens.

 13. Hej visst lever vi ett klassamhälle.Och det ser inte ut som om det skulle gå mot det bättre heller.I ärlighetens namn så tycker jag inte att S heller gjort tillräckligt dom år dom suttit vid makten.

 14. Kanon bra skrivet! Ja och den samlade forskningen på området håller helt med dig… Den gorgerliga politiken bygger ju på en utopi som strider mot vetenskapen…
  Ha de gott! =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: