Nyliberalism, samlag, Carl Bildt och sex

Jag har funderat lite på det här med bloggvärlden…..

För min egen del började jag blogga för att jag helt enkelt inte stod ut med att vara tyst längre. Jag stod inte ut med att bara se på när Reinfeldts regering började montera ner vår välfärd och byta ut solidariteten med de utsatta i samhället mot rå egoism. Därför började jag. Därför kan jag inte kan sluta – trots att jag ofta funderar på det. Ibland känns ju bloggandet helt meningslöst och visst tar det för mycket tid.

Vad är det då som lockar läsare. För, alla bloggar väl för att bli lästa? Annars kunde man ju lämna kvar allt på hårddisken. Men inte bara läst. Jag tror de flesta av oss som ofta skriver om politik och samhällsfrågor också bloggar för att vi känner väldigt starkt för det vi skriver om. Vi vill, och vi hoppas på, att någon ska ta till sig det vi skriver. Att någon ska reagera. Kanske någon med makt – hur orealistiskt det än kan låta. Eller att något vi skriver ska starta en impuls – en våg – att vi blir fler som protesterar och tänker till. Tillsammans kan vi kanske påverka. Om inte makten, så åtminstone några vanliga dödliga väljare. För jag tror faktiskt att bloggen är bra för demokratin. Här kan även vi utan hög utbildning och kontakter få berätta våra sanningar. Något som tidigare har varit näst intill omöjligt.

Men vad vill då svenska bloggläsare ha? Ja, en sak har jag upptäckt. Rubriken betyder nästan allt. I alla fall för de som inte har blivit ens trogna läsare. Om ett av de ord som finns i denna bloggs rubrik finns med mångdubblas antalet besökare.

Att sex säljer vet ju alla. Det behövs inte ens någon förklaring. Använder man ett ord som relaterar till sex i rubriken, så strömmar de nyfikna till. En gåta för mig – men ett faktum. De nyfikna kan inte hålla sig borta.

Nyliberalism? Bloggvärlden verkar krylla av frälsta nyliberaler. Egoismens evangelium står högt i kurs. Något man kan konstatera om man tittar på diverse bloggtoppar. Skriver du ett kritiskt ord om nyliberalismen haglar de hånfulla kommentarerna och de oändliga utläggningarna om ”religionens” förträfflighet.

Carl Bildt? Första gången jag skrev en ironisk, kritisk blogg om honom rusade besöksstatistiken i topp. Jag hade inte en aning om att hans arrogans var så beundrad, och dessutom även speglade hans beundrares personligheter. Han är kontroversiell och väcker nästan lika mycket intresse som sex och samlag 😉

Det sorgliga är att när jag skriver om orättvisor, ökade klyftor, klassamhället, krigens konsekvenser, miljöfrågor – det som jag brinner för – är intresset ljummet och ibland obefintligt. Ändå ger jag inte upp. För jag vet att ni finns därute. Ni, som liksom jag, inte vill vara tysta. Ni som bryr er. Kanske vi kan påverka – om vi inte ger upp. Om vi bara fortsätter kritisera och utmana kapitalets och överklassens sanningar. Nyliberallisternas egoistiska evangelium och Regeringen Reinfeldts slaktande av den svenska modellen.

Som Tage Danielsson en gång sa: ”Den farligaste rädslan är den tysta”

Nej, vi ska inte hålla käft!

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,
Intressant.se
Lägg till som favorit – nyligen.se

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

17 kommentarer

 1. Jag antar att du inspierats av hur ”tillåts ensamstående samlag?” slog? Tyvärr är det den typen av rubriker som drar…

  Jag har bytt taktik till att skriva mycket om saker som det skrivs om, länka och vrida det litegrann. Det kanske är ett fult knep, men sidvisningarna skjuter i höjden…

 2. Trollhare: Jo, det ordet drog. Men Carl Bildt är nästan lika upphetsande… konstigt nog 😉

 3. Ilse-Marie. Nyliberalismen ligger i tiden, det har att göra med den gradvisa frigörelsen från kollektivismen sedan 200 år tillbaka. Att människan är egoist av naturen var inget som Marx förnekade. Dygnet har bara 24 timmar och för att få ett värdigt liv behöver du satsa på dig själv och dina närmaste främst.

  Det betyder inte att vi nyliberaler aka klassiska liberaler accepterar våld, stölder och bedrägerier i någon klass. Snarare är det väl så att socialister har mindre förtroende för naturlig solidaritet och är mer moraliskt upplösta än vi, eftersom ni vill kräva solidaritet under hot om polisvåld.

  Att ockupera sålda fastigheter, det går bra, tycker socialisten, det är vackert. Men jag undrar vem av er som vill att jag och min flickvän kommer och ockuperar er säng. Medborgarrätten slutar visst vid att äga en fastighet med fler än två våningar? Eller nåt. Alltfler undrar vad det är ni vill, mer än att gnälla, kräva saker gratis, deppa och supa.

  Jag tror att fler och fler ser igenom att ni socialister inte vill åstadkomma något, ni har ju all frihet att skapa era egna samhällen. Men historien har bränt er. Det är ingen som säger att ni skall hålla käften. Men allt färre bryr sig om ert pretentiösa, självgoda flum. Bra för dem.

 4. Mycket bra skrivet. Blev lite rörd faktiskt.

 5. De du lockar med Nyliberalism, Samlag, Carl Bildt och Sex i rubriken är ju helt fel människor. De kan hålla på med sin skit (intressera sig för skvaller). Fast de som lockas av Nyliberalism och Carl Bildt kan ju vara intresserade av samhällsdebatt och möjliga att påverka. De som inte intresserar sig för politik och samhällsfrågor är ofta så indoktrinerade av den verklighetsbild de får genom sina ljugande mainstreammedier att de inte tror på vad du skriver i alla fall. Tyvärr lever vi inte omgivna av medmänniskor utan av motmänniskor. Människor som är så totalt ointresserade och okunniga om sin egen verklighet att de blir ett hinder för oss som vill förändra.

 6. Till magnusberg:
  Ja, visst är det till stor del så. Men jag har ändå stött på en hel del människor här genom bloggen som faktiskt delar mina värderingar. Jag kan tillägga att jag ytterst sällan använt de ord som står i rubriken, och då bara i ett sammanhang som jag stått för. Den här bloggen var, som du kanske förstår, en provokation.

 7. Magnus. ”Tyvärr lever vi inte omgivna av medmänniskor utan av motmänniskor. Människor som är så totalt ointresserade och okunniga om sin egen verklighet att de blir ett hinder för oss som vill förändra.”

  Det är därför som jag undrar varför ni inte köper en bit mark eller flyttar många till samma kommun eller något sådant och skapar era egna samhällen. Jag är också mot att USA bombar länder vars regimer inte ens har hotat dem. Jag tycker också att det är viktigt med en bra miljölagstifning för storföretag. Jag månar också om att människor från alla klasser skall ha en chans att göra det som de är lämpade för och brinner för – samt att alla medborgare skall få ett lika bra skydd mot våld, stölder och bedrägerier.

  Men gissa vad, jag är nyliberal aka klassisk liberal! Att tvinga folk att dela med sig av sitt kapital och sin egendom är inte det enda sättet att bygga upp ett samhälle. Faktum är att ett högt skattetryck bara gynnar de som har ärvt kapital och privilegier. Det är nog dags att ni vaknar och accepterar att det finns välvilliga människor med andra politiska åsikter än era. Annars kan ni ju inte bli annat än bittra och alkoholiserade.

 8. Jag förstå att det var en provokation. Men jag blev mer provocerad av Tobias Struck:s nonsens.
  Han skriver:
  ” Snarare är det väl så att socialister har mindre förtroende för naturlig solidaritet och är mer moraliskt upplösta än vi, eftersom ni vill kräva solidaritet under hot om polisvåld.”

  De så kallade medkännande egoisterna vill visa sin ”solidaritet” under bestämda former. De ställer krav på den de visar sin ”omsorg”. Här är en liten kravlista som Göran Palm skrev i kapitlet Tiggare i boken En orättvis betraktelse. (köp http://www.manifest.se )
  ”En tiggare bör vara ödmjuk, det är det första vi begär. Han får inte vara aggressiv, han får inte håna eller hota. Att ge honom en skärv av rädsla för repressalier är inte i sin ordning; då infekteras givarens humanistiska sinnelag. En tiggare bör vara sympatsik i sin förnedring, mänskligt tilltalande i sin nöd, så att man redan av hans uppsyn lockas till givmild medömkan. Sorg, inte vrede bör prägla de anletsdrag han har i behåll. Det är obehagligt om han förefaller helt apatisk, men hellre det än att han uppträder högljutt och pockande. Ett elegiskt leende är också önskvärt; inte minst därför är barn ofta framgångsrika som tiggare. I vissa fall kan en tiggare få demonstrera sitt lidandes art, dock inte så oblygt att betraktaren blir illamående.”

  Kravlistan tror jag stämmer alldeles utmärkt överens med vad som är förutsättningen för att få bidrag från drottning Silvia:s så hyllade fond.

 9. Magnus. Nej, det där låter inte bra. Jag tror mer på intresseföreningar med engagerade människor av alla slag, exempelvis en förening för autister med även anhöriga och vänner inblandade med sin kraft, tid och resurser för att producera lycka för alla. Kapital är så mycket, inte bara pengar.

 10. ”Det är därför som jag undrar varför ni inte köper en bit mark eller flyttar många till samma kommun eller något sådant och skapar era egna samhällen.”

  Vad tror du händer då??? Alla stater som försöker leva enligt andra normer än de av USA godkända blir ju förr eller senare attakerade av USA. Annars tycker jag det förslaget vore bra men varför kan inte ni medkännade egoister flytta istället???

 11. ”medkännade egoister” var dagens bästa uttryck!

 12. Magnus. ”Annars tycker jag det förslaget vore bra men varför kan inte ni medkännade egoister flytta istället???”

  Vi trivs ju med en allt friare marknad. Så länge folkflertalet i en kommun eller i en nation röstar för en politik, så är det den politiken som gäller, enligt demokratins spelregler. Och som det ser ut nu, så går regeringens politik allt närmare nyliberala intressen. Därför stannar jag.

  Trollhare. Medkänsla är en privatsak. Kulturen har fått dig att tro att den är en plikt. Varför? För att de rika och privilegierade har tjänat på det! De kom till kyrkan i vackra vagnar medan trashankarna gick. De fick sitta på de första bänkraderna medan trashankarna fick stå längst bak i kyrkan.

  Men alla skulle förlåta, hysa medlidande med ”svaga” och icke hava onda schielwiska tankar. Varför? För om de fattiga hade varit egennyttiga, så hade de startat kooperativ och slutat gå i kyrkan, de hade festat på helgen och slitit för sin av solidaritet förstärkta egennytta i kooperativet.

  Att tjäna den egna lyckan i lojala och solidariska relationer med andra, att tillåta sig känna det man känner och inte tycka att känslor är plikter, det är underbart friskt och härligt. Det är sex och lust och välfärd och kamratskap. Fånga dagen!

  Stå inte med skammen. Du gör ingen nytta med den ändå. Vem kan hjälpa varenda främling som behöver en slant eller en skiva bröd? Bättre då att erbjuda ett arbete eller fråga efter en tjänst i utbyte, så värden och värdighet produceras till allas fröjd.

 13. Egoism är svårt att tygla, speciellt om den blir en fanatisk religion.

  Girighet och egoism blir inga goda egenskaper hur många gånger liberaler än upprepar det och att hylla dessa egenskaper som postiva, är bara ett rättfärdigande av sina egna dåliga sidor.

  Sen verkar frihandelns förespråkare hela tiden undvika att diskutera att de största representanterna för den ”heliga” kapitalismen är vapenhandlare, privata armeer,oljeexploatörer och multinationella företag utan några som helst skrupler att döda, utnyttja och skövla.

  Och de blir upprörda över t ex Bildts affärer för dessa passar ju inte alls in i deras utopi om världens frälsning via ekonomisk egoism.

  Som alla religioner håller det alltså inte i verkligheten, utan passar bäst som teorier, tom retorik och tillflykt för vilsna romantiker.

  Chomsky har en del att säga;
  http://www.chomsky.info/onchomsky/19990401.htm
  http://www.bigeye.com/chomsky.htm

  Sen frihetsretorik är inte liberaler ensamma om;
  ”we are free men who don’t sleep under oppression. We want to restore freedom to our nation” -bin laden

 14. Kajsa

   /  mars 3, 2007

  Upptäckte nyligen din blogg! Kul bekantskap! 🙂

  Några spontana kommentarer:

  Ang. nyliberaler och nyliberalism: fundmentalistiskt, religiöst troende, där läran är en religion, som man följer slaviskt (och den har också gett många, företrädesvis unga män ”rätt” att leva ut sin egoism och brist på solidaritet, för nu är det liksom mer tillåtet och rumsrent. Och jag blir oerhört förskräckt: hur har vi lyckats fostra såna i Sverige?)!!

  Med förskräckelse har jag också gjort deras bekantskap, ny i bloggvärlden som jag är. Och därför är det så skönt med röster som din!

  Och Bildt: en guru! Ja, en Gud! Fullkomlig, felfri! Jag var inne på hans blogg igår för första gången och undrade om det var skoj det som skrevs där (inte minst av kommentatorerna! Liggande för hans fötter var mitt första, häpna, spontana intryck, vilket ju kan ha varit ganska färgat).

  Och jag tror att såna bloggar som din kan få folk ute i stugorna att inse att de inte är ensamma om sina tankar och faktiskt göra att de också börjar höja sina röster!

  Det finns andra politiker som bloggar också, som Peter Hultqvist i Dalarna på sidan: http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=26

  Kan kanske vara en inspiratör, om du inte redan kände till honom?

  Så fortsätt blogga!

 15. Kajsa. Bloggosfärens mest hyllade och besökta nyliberal är en kvinna: http://www.louisep.com/blog

  En nyliberal ser egoism som naturligt men vill att staten skall skydda indvidens frid och frihet mot brutala uttryck för egoismen, som våld, stölder och bedrägerier.

  Vi är inte främmande för solidaritet, tvärtom tror vi att solidaritet är nödvändigt men att de bara ÄR solidaritet om den sker frivilligft och inte under statens hot om våld, som i fallet med våra skatter.

  70 % av våra skatter går till att finansiera utbildningar, långtidsvård och bidrag. Andelen av skattetryck i svensk BNP ökar för varje år men skolan och vården blir sämre och bidragen missbrukas systematiskt. Detta anser även socialdemokratiska ekonomer.

  Vad är ditt förslag på hur denna destruktiva ”solidaritet” skall ersättas? För något måste ske. Globaliseringen gör att en fabrik kan flytta med profiten runt globen och lämna 300 svenskar arbetslösa utan att någon av bygdens småföretagare har råd att anställa dem. Invandringen från kulturer med annorlunda rättsuppfattning än den västerländska liberala är ohanterbar: Segregation och motsättningar skapas, där bidragen blir smörjmedlet.

  Svenskar ger pengar till hjälparbete i Afrika, där 30 000 barn dör varje dygn trots all hjälp. Vad Afrika och Mellanöstern behöver är en större mångfald i kapitalismen och demokrati. Det hjälper inte svenska medborgares pengar dem till, det skulle sänkta skatter här och militärts stöd till demokratirörelser bidra till. Och svenskarna skulle behöva ägna sig mer åt varandra, stödja varandra: Öppna ögonen för att det finns en granne, en trogen vän som förtjänar något tillbaka och barn som behöver beskydd och moraliskt stöd bättre än färdigbredda smörgåsar.

  Bara för att jag är nyliberal, så betyder inte det att jag ser ned på solidaritet. Men den skall vara fri och lojal från hjärtat om den skall tjäna egenintresset. Den som inte lever för sig själv, kan inte acceptera att andra gör det. Då är ju alla slavar under kultur och kollektiv. Fundera på det.

 16. Till Milton Frihetsson:
  Tack för kommentaren och tack för din blogg – det behövs någon som systematiskt avslöjar nyliberalismen och dess evangelium!

 17. Hejsan,

  Ja – många har sagt mycket om både politiska riktningar, religion och sex. Att det senare alltid ökar nyfikenheten är ju inte så konstigt – eftersom det är den absoluta förutsättningen för människorasens överlevnad. Politik = ekonomi kommer aldrig att säkerställa wår arts överlevnad – eller ? Därtill så är det måhända fler än jag som aldrig på riktigt lyckas med att bli riktigt goda vänner med wår egen sexualitet – och därmed ej eller wår partners.

  http://www.boberg.nl har jag gett mig på att beskriva det här + lite annat. Måhända finns det lösningar på allt – ifall wi vågar beskriva hela problemet. Jag vill inte påstå att jag på http://www.boberg.nl har beskrivit hela problemet – men jag påstår på fullt allvar att jag i vart fall har beskrivit samhällsproblemen idag på individnivå – mera ingående än någon annan.

  Så väl bekomme att ta del av det.

  Ha det…
  Josef

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: