FK, attityder och sjukskrivningar

Förra året lade Försäkringskassan fram sin analys ”Sjukförsäkring, Kulturer och attityder”. Man ville bevisa sin tes att de ökade antalet sjukskrivningar under 90-talet skulle bero på människors attityder och inte på att ohälsan verkligen hade ökat.

Vad analysen visade? Arbetsmoralen var genomgående hög. I län med lägre sjukfrånvaro var misstroendet mot andra något större och arbetsmoralen något lägre än i län med högre sjukfrånvaro – alltså tvärt emot vad man skulle kunna tro. Men på det stora hela var skillnaderna i attityder mycket små över landet oavsett hur höga sjukskrivningstalen var.

FK med Curt Malmborg i spetsen har det senaste året gjort en storsatsning på att jaga ”bidragsfuskare”. Läser man rubrikerna i tidningarna kan man få för sig att det verkligen har gett resultat, men studerar man istället de verkliga siffrorna blir bilden en helt annan. Antalet misstänka fuskare har ökat från totalt 2500 till 3500 – men antalet polisanmälda fall ligger kvar på samma nivå, runt 680 ärenden, vilket motsvarar totalt ca. 1%. Av dessa polisanmälda fall leder enbart 10-20% till fällande dom. Det verkliga antalet fuskare ligger alltså runt 0,15% av alla ärenden. Att fler misstänks innebär inte att fler är skyldiga.

Sifo ställde 2002 frågan – har du någon gång sjukskrivit dig utan att vara sjuk? 5% svarade ja. När man frågade om de trodde att andra missbrukade systemen blev siffran 75-80%. Är det kanske så att fokuseringen på ”bidragsfusket” det senaste åren fått folk att misstro nästan alla utom sig själv?

curtm.jpg

Att det finns ett attitydproblem verkar FK alltså ha rätt i. Att det skulle ligga hos de som är sjukskrivna finns däremot inga belägg för – trots dyra utredningar.
Redan långt före valet började FK:s chef Curt Malmborg och representanter för den borgerliga alliansen sina hetskampanjer mot sjukskrivna och det s.k. ”bidragsfusket”. Det har uppenbarligen gett resultat. Misstänkliggörandet av sjukskrivna verkar numera vara ett attitydproblem hela samhället lider av.

Kanske det vore dags för en ny utredning. Man skulle t.ex. kunna analysera hur människors attityder gentemot sjukskrivna förändrats efter åratal av hetskampanjer i media….

När man ändå är igång med analyser, kanske man skulle titta närmare på de verkliga orsakerna till de ökade sjukskrivningarna under 90-talet. Kanske man också kunde lägga en del av pengarna på rehabilitering och hjälp till de som är sjuka – istället för att satsa allt på att misstänkliggöra och jaga inbillade fuskare…..
*

Länkar:
Artikel, Läkartidningen
DN
DN

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,
Intressant.se
Lägg till som favorit – nyligen.se

Annonser
Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. Du har så rätt. Alliansen har lyckats skapa rädsla bland oss människor och det är sällan eller aldrig de har visat papper på sina påstående
  Tack också för att du tittar förbi och gör avtryck Jag blir så glad… Ha de gott *;)*

 2. Det dom skulle lägga resurser på är att handlägga ärendena snabbare och inte använda köpta läkare som bedömmer folk som friska utan att träffa dom! Sköt nu om dig och ha en härlig kväll!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 3. Man införde karensdagen på 90-talet, vilket jag faktiskt tror har haft negativ inverkan genom att folk gått till jobbet fast man mått dåligt/haft ont. Och när man väl stannat hemma och sjukskrivit sig, så har det blivit längre perioder. Sen finns det en hel del arbetsgivare som inte brytt sig om sina anställda som varit sjukskrivna. Det pågick ju effektiviseringar både här och där vilket bl a ledde till att personalchefer försvann och ersattes av konsultstöd och liknande. Vilket betydde att det inte var nån som hade en helhetsbild. Och vad det gäller att göra bedömning av en person som man aldrig träffat eller undersökt så tycker jag det är helt befängt!

 4. Tror jag ska återanvända ett tidigare inlägg om sjukskrivning och läsa på lite bättre om den svenska exporten av lätta vapen, innan jag skriver om frågan.

 5. Det är en väl underhållen myt att sjukskrivningarna ska ha ökat under nittitalet. Antalet frånvarotimmar sjönk först kraftigt fram till -97 och började först därefter öka. 2003 var antalet frånvarotimmar fortfarande lägre än 1990. Detta kan man se på Statistiska Centralbyråns hemsida: http://www.scb.se/Grupp/Sjukfranvaro/_Dokument/Bfakta_analys.pdf
  scrolla ner till sidan 27 och begrunda diagram 3.7 och följande.

  Jag tror Eva-Lena ovan är inne på rätt spår. Minns själv hur jag hostig och skröplig släpade mig till jobbet då i början på nittitalet eftersom jag helt enkelt inte hade råd att stanna hemma. Karensdagen fick visserligen iväg fler till jobbet under några år, men sen så ökade långtidssjukskrivningarna. Samtidigt som krisåren var över, så att folk faktiskt fick råd att stanna hemma när de var sjuka.

 6. Lämnar av en stor kram inför kommande helg 🙂

 7. Ökningen av den stressrelaterade ohälsan (utmattningssyndrom) beror till väldigt stor del på att sömnproblem fram till mitten av 90-talet nästan helt ignorerades av läkare, försäkringskassa och övriga samhället, utreddes inte och behandlades inte med något annat än sömnmedel, som är en återvändsgränd. Den som led av svår sömnlöshet utan sjukdomsbakgrund förväntades orka arbeta heltid i samma tempo som dem med normal sömn, vilket är helt absurt och mänskligt sett omöjligt. Människan är nog den enda art på jorden som trott att man kan fungera utan sömn, tills hon själv drabbas långvarigt…

  När människor blir ignorerade och överkörda av maktmänniskor och nekade en paus när hälsan vacklar, kan de givetvis inte bli annat än sjuka och sjukskrivna i slutändan. Det gäller att se människan i hennes situation långt innan insjuknandet är ett faktum, men det har ingen regering klarat hittills; att bygga trygghetssystem som synliggör, och möjliggör återhämtning och naturliga läkeprocesser hos människor i GRÅZONEN mellan friskt och sjukt, så att sjukdom kan förebyggas.

  Behandligen av sjuka är idag så kränkande att en del utvecklar depression, ovanpå den sjukdom de sjukskrivits för, som naturlig stressreaktion på den totala utsatthet och otrygghet de känner! Kontraproduktivt, kan man säga, om man vill få ned den faktiska ohälsan.

  Kul att du tittade in på min blogg och lämnade en kommentar.

 8. Oh, så bra. Har länkat till ditt inlägg från min ”vänsterblogg”.
  Ovanstående kommentarer (nästan alla) är huvet på spiken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: