Vem sa nåt om utanförskap?

Det finns en röd tråd i regeringens förslag så här långt – de flesta är ogenomtänkta och saknar konsekvensanalyser. Ett av dessa undermåligt utredda förslag var den obligatoriska a-kassan. Men, ni kanske såg Rapport i går….? Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin vacklade, och tvingades erkänna att det gått för snabbt. Kritiken, från bl.a. TCO som planerade anmäla Sverige för brott mot EU rätten, har till slut tvingat regeringen att backa och skjuta förslaget på framtiden.

Syftet med regeringens politik sägs på alla områden vara att minska arbetslösheten och utanförskapet. Det är så de rättfärdigar alla sina förslag. Men, vad Sven-Otto och grabbarna fullständigt misslyckats med att förklara är hur en obligatorisk a-kassa ska få fler i arbete. När arbetsvillkoret i försäkringen höjs, från 70 till 80 timmar, kommer många deltidsarbetande att hamna under strecket, vilket innebär att de inte längre har någon rätt till ersättning vid arbetslöshet. Den obligatoriska a-kassan skulle alltså tvinga många, framförallt kvinnor, att betala till en försäkring de aldrig kan utnyttja. Skapar detta fler jobb? Knappast! Diskriminerar detta kvinnor? Javisst!

Vad regeringen egentligen vill och arbetar mot är ett system med grundtrygghetsförsäkringar, inom alla områden, som sedan ska kompletteras med arbetstagarnas egna privata eller fackliga försäkringar. Därför försämrar och fördyrar man nu arbetslöshetsförsäkringen till en nivå där ingen längre kan känna sig trygg. Därför försämrar man villkoren för de som är sjuka och förtidpensionerade. Ingen blir friskare av att bli fattigare, det förstår säkert även denna regering. Men, det kan skrämma de som ännu är friska och har ett jobb till att hitta egna lösningar.

Man lägger den svenska modellen, och vårt generella välfärdssystem, på hyllan. I framtiden ska de som har välavlönade jobb ha sina egna försäkringar, de kommer att klara sig bra – på den punkten behöver vi inte oroa oss. De andra, arbetslösa, sjuka, deltidsarbetande, de svagaste i samhället, de får klara sig på det som blir över – en minimal grundnivå. Problemet med ett sådant samhälle är att klyftorna mellan de som har och inte har kommer att öka. Vi får vårt eget lilla USA i miniatyr.

Välkommen till framtiden – egoismen har segrat. Solidariteten är död. För, vem bryr sig om de som är förlorare? Vem bryr sig om de som hamnar utanför? Vem sa nåt om utanförskap? Ja, vem bryr sig?

littorin1.jpg

Trevligt…. he, he, he!!

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Intressant.se

Lägg till som favorit – nyligen.se

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. Anonym

   /  februari 15, 2007

  Du bryr dig! Och jag. Och några till. Kanske rent av rätt så många!

 2. Den här regeringen gör bara dom rika glada! Sköt om dig nu och ha en fin kväll!!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 3. De e så sant som det är skrivet…?! och konstigt är att deltidare betalar lika mycket i a-kasse avgift som heltidare.. Något jag nyligen har blivit medveten om.. Jag trodde faktiskt i min enfald att de inte gjorde det….
  ha en god kväll eller trevlig frukost…;)

 4. Ordet solidaritet har varit utraderat i många många år nu. Vem kommer ihåg vad det ordet betyder!?

  Tycker inte om honung men varmt citronvatten är också bra:)
  Ha en skön helg. Kram

 5. Leo Beata

   /  februari 16, 2007

  Trevlig helg på dig själv!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: