Packa kassarna på Wal-Mart

Fick denna kommentar av Pimli i en tidigare blogg:
”Vem vågar ta risken att bli arbetslös idag!? Bäst att hålla sig kvar på det jobb man har – med näbbar och klor. Är DET bra för arbetsmarknaden, jag undrar bara helt stilla.”

Där slog hon huvudet på spiken!
I vår nya globala ekonomi talas det mycket om vikten av att vi har en flexibel och rörlig arbetsmarknad. I Sverige har facken, tack vare att vi har haft en aktiv arbetsmarknadspolitik med generösa trygghetssystem, ofta varit progressiva och sett fördelarna med förändringarna på arbetsmarkanden. Försvinner den tryggheten kommer också vår flexibla arbetsmarknad att vara ett minne blott. I framtiden måste du, oavsett din utbildning eller erfarenhet, söka alla tillgängliga jobb i hela Sverige från dag ett, och ta vad du får. Har du hem och familj någon annanstans – bad luck! Så, varför släppa taget om ett jobb när man vet vad det innebär?!

drommaud.jpg

Ett sätt för alliansen att komma bort från detta är att göra LAS än mer urvattnat än idag. Ett inte helt orealistiskt scenario. Det är nämligen dit alliansen strävar – med Maud Olofsson i spetsen.
Ofta nämns Danmarks ”flexicurity” som en förebild. Men, där har man kombinerat höga ersättningsnivåer i socialförsäkringarna med sämre anställningsskydd. I Sverige är borgarna nu på väg att skapa en helt annan modell – med låga ersättningsnivåer OCH rättslösa anställningar där arbetsgivarna har all makt. Vad det blir av denna borgerliga soppa är lätt att räkna ut. Ökade klyftor mellan fattiga och rika och ett hårdare samhällsklimat.

Sämre anställningsskydd OCH sämre a-kassa skapar en låglönemarknad a´la USA – och visst är det dit de egentligen strävar. Oavsett vad ledaren för ” det nya arbetarpartiet” och hans hantlangare säger öppet.

Men, så finns det ju de som inte kan hålla tyst. Ett exempel är moderaternas första namn i Lund, Christer Wallin. I Sydsvenskan den 6 september 2006 uttalade han sig såhär:

Nu har vi inte så mycket pooler i detta landet, men annars (handlar det om) den typen av låglöneyrken där man kan göra rent poolen och packa kassarna på Wal-Mart. Tack vare att man har en låglönesektor kan ju företagen anställa folk på en mycket, mycket lägre nivå. Sköter man sig jättebra när man packar kassarna på Wal-Mart, hamnar man kanske på lagret och sen packar man kanske upp varor i butiken och till sist hamnar man kanske i delikatessen.

Mauderaternas dröm – vår mardröm!

P.S. Om någon vill veta mer om hur är att försöka överleva på ett låglönejobb i USA, kan jag rekomendera boken BARSKRAPAD av Barbara Ehrenreich

Se även OECD, arbetslösheten och regeringen

*

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

*
Intressant.se

*
Lägg till som favorit – nyligen.se

Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Ingen rolig läsning men tyvärr vår vardag. Synd bara att så många inte förstår att de kan drabbas själva eller på grund av att deras respektive blir utan jobb…
  Inte roligt att vara sjuk KRYA PÅ DIG..;)

 2. lenasstudio

   /  februari 11, 2007

  Ingen rolig läsning, bra skrivet.

  Ha det gott vännen och sköt om dig
  kram/lena

 3. Får gå å råna banken imorgon 🙂
  Kramar!

 4. Det är en obehaglig känsla att det skulle finnas en dold agenda bakom den officiella och uttalade. Tyvärr verkar det bli alltmera vanligt i dagens samhälle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: