Kritisera kapitalismen!

Carl Tham, som en gång var folkpartist, tillhör numera vänsterfalangen inom socialdemokratin. I dag skriver han bl.a. så här i ett inlägg i DN debatt:

”Den som nu hävdar att socialdemokratins problem är att man inte tillräckligt ”anpassat sig” till globaliseringen pratar strunt, ideologiskt strunt. Problemet är det motsatta; socialdemokratin har anpassat sig för mycket, inte till globaliseringen utan till den rådande konkurrensretoriken, inte till verkligheten utan till den gällande globaliseringsideologin. Man tycks ha blivit så tagen av kraften i denna ideologi att man helt lagt ned kritiken av kapitalismen.

Det är visserligen sant att Sverige bara mycket marginellt kan påverka de regler som sätter kapitalets makt och det är också sant att aktieägarkulturen och de internationella företagens aggressivitet pressat tillbaka fackets möjligheter att stärka och skydda löntagarna. Men det borde ändå inte hindra socialdemokratin att granska och kritisera ett ekonomiskt system som driver fram allt större inkomstgap och som uppmuntrar att några få skamlöst berikar sig. Helt utan makt att påverka dessa förhållanden är vi ändå inte. ”

En mycket bra debattartikel. Jag håller med om varje ord.

Läs hela artikeln här:

Socialdemokratin vågar inte längre kritisera kapitalet

*

Andra bloggar om: , , ,

Annonser
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: