MILJÖN och rädda skeptiker

Den senaste tiden har vi översköljts av rapporter och analyser som tydligt talar om att vi människor med allra största sannolikhet bär ansvaret för klimatförändringarna. FN:s senaste bidrag är urvattnat och försiktigt, men varnar ändå med all tydlighet för den katastrof vi står inför. Man tycker att det inte längre borde gå att blunda för fakta. Våra skövlingar av naturen och människans hänsynslösa girighet gör att vi nu och i framtiden kommer att få betala för vad vi har ställt till med.

skorsten3.jpg

Men, det finns de som fortfarande manar oss att sticka huvudet i sanden och avvakta.
Jag har stött på några av dem här i bloggvärlden. När man läser deras förvirrade analyser undrar man hur det kommer sig att vissa vägrar ta till sig alla de fakta som nu överbevisar oss. Vad är de rädda för? Att vi ska börja ta bättre hand om vår miljö och vår planet? Att vi ska inrikta forskningen på att hitta lösningar till de problem som finns? Eller, är de rädda för att alla dessa fakta om att vi människor i civilisationens och den råa kapitalismens namn har plundrat, skövlat och utnyttjat vår planet på gränsen till vansinne nu inte längre går att vifta bort. Den Brittiska Sternkommissionen konstaterade nyligen; ”Klimatförändringen är det största och mest omfattande marknadsmisslyckandet som någonsin skådats.” Kanske är det detta faktum som de har svårast att smälta?

Slutsatsen måste vara att vi måste styra upp den fria marknaden med mycket hårdare miljöregler och krav. Våra makthavare, våra politiker, måste ta sitt ansvar. Vi, som lever i demokratier, måste ta vårat ansvar, och rösta fram de politiker som menar allvar. Vi måste alla leva som vi lär. För, så länge det är mer lönsamt att strunta i miljön och skövla vår natur än att bevara den och satsa på miljövänliga alternativ, så kommer människan, i girighetens och den råa kapitalismens namn, att fortsätta göra det.

*

Se även mina tidigare bloggar:
Naturliga variationer
Vi kan inte äta pengar

*

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. när det gäller ekonomiska intressen är det bara att inte att de, i allt för många sammanhang, fått gå före i princip allt…

  kanske är det dags att vakna upp och inse att det är ekonomiskt att vårda världens miljö…

 2. I USA finns en religiös likgiltighet, särskilt bland de högerkristna, gentemot klimatvarningarna. Det är allmänt känt att Bush-administrationen, dessa kristnas nuvarande beskyddare, motarbetar amerikanska klimatforskare, som ansluter sig till den allmänna meningen i övriga världen att hotet måste tas på allvar.

  I en undersökning visade sig att 42 procent av alla amerikaner var antingen helt säkra eller ganska säkra på att Jesus skulle komma tillbaka under deras livstid. Med en sådan inställning finns det förstås inte mycket anledning att göra något. Med Jesu ankomst ställs allt till rätta, är tron.

 3. Hej Lyssnade på meterologen Per i radio i morse. Nu är dom allara flesta överens om att det är vår livsstil som orsakar klimat förändringen.Det är bara oljebolagen som föröker få oss att tro nåt annat.
  🙂

 4. Och även om det mot förmodan skulle vara enbart naturliga variationer i temperaturen, så måste vi ändå göra något åt vårt sätt att leva som om allt vore oändligt. Även om det mot förmodan inte skulle vara människan som orsakat temperaturhöjningen så kan inte alla invånare i Indien och Kina (m.fl. länder) leva på samma sätt som vi i väst gör, äga flera bilar per hushåll osv. Så egentligen förstår jag inte varför man inte helt enkelt tar itu med våra stora problem PÅ EN GÅNG! Varför chansa?
  😐

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: