Den svenska modellen på slaktbänken

Vi slår vakt om den svenska modellen.
Fredrik Reinfeldt i regeringsförklaringen den 6 oktober 2006.
Det är min och regeringens uppfattning att de grundläggande spelreglerna på arbetsmarknaden ska bestå.
Sven Otto Littorin två månader senare.

Allt visar sig vara tomma ord. Slakten på välfärdstaten och den svenska modellen fortsätter i rasande fart. Allt ska gå snabb, och förslagen som läggs fram är ofta ogenomtänkta och saknar konsekvensanalyser. Men målet är klart; att sakta men säkert försvaga facken och tysta kritiska röster, krympa arbetstagarnas rättigheter och krossa vår solidariska välfärdsmodell genom försämringar i socialförsäkringssystemen.

Nu ligger LAS på slaktbänken. Man börjar med att bl.a. göra det enklare och billigare att avskeda äldre, vilket enligt TCO kan strida mot ILO konventionen där man har åtagit sig att stärka stödet för äldre arbetstagare. Men, vad bryr sig regeringen om det? Huvudsaken är att det går undan.
Man vill också öka möjligheten för långa visstidsanställningar, vilket innebär ökad otrygghet för de som redan i dag har sämst anställningsförhållanden, oftast kvinnor och unga. Maud Olofsson är på hugget och vill gå ännu hårdare fram, jag tror hon kan vara lugn – det kommer!

regeringen.jpg

Den ”svenska modellen” slaktas. Regeringen Reinfeldts politik och retorik går inte ihop. Inte förvånande – men sant. Det talas mycket om eventuella lögner inom politiken  just nu. I Fredriks fall behöver man inte ens leta efter undangömda band – hans lögner står att läsa i regeringsförklaringen!

*
Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Problemet tycker jag verkar vara att vi inte riktigt väljer vårt samhälle längre i demoktratiska val. Politiken – som allt annat, har privatiserats och kommersialiserats och vi väljer därför inte mellan olika samhällsalternativ utan mellan produkter, vilka lanseras på marknaden av våra politiska partier och vilka är avsedda för privat bruk. Alltså vad som är bäst för mig, inte för samhället i stort. Alternativen har blivit allt svårare att se och de avgörande samhällsförändringarna sker mer eller mindre i smyg, i icke-demokratiska processer. Har länge haft några blogginlägg om detta på lut, hoppas hinna skriva dem i dagarna.

 2. caridon

   /  januari 31, 2007

  Ang längre vistidsanstälningar så kan vi ju konstatera att de olika lagarna som skulle skydda vikarier istället har lett till sämre vilkor för dem. då kan det vara vettigt att ta bort dem eftersom de är kontraproduktiva. (eller ska vi följa kartan då den inte stämmer med verkligheten ?)

  Sen är det så intresant att se att om en borgerlig regering ändrar på ngt så är det jordens undergång medans då en socialdemokratisk regering i princip inte kan göra ngt fel (kolla upp hur många ändringar av LAS med flera lagar som reglerar arbetsmarknaden som skett de senaste 8 åren)

  Det luktar religion och skenhelighet.

  /C

 3. Socialdemokrater är som barn. De tror bara på det som pappa säger. Kommer det någon tant med fel färg på mössan och säger att Skatteverket och Riksbanken är eniga om att det svenska skattetrycket kommer att få katastrofala följder för Sverige under fortsatt globalisering, då börjar de skrika att tanten är elak, elak, elak.

  Jag kan säga det hur många gånger som helst: Fabriker kan flytta efter profitintresset lätt som en plätt. Om inte småföretagare har råd att anställa och om det inte blir lättare att sparka illojala, tröga personal, så kommer vi inte att få jobb och resultat på den svenska marknaden. Då kommer behoven inom vård och socialt stöd öka – samtidigt som skatteuderlaget minskar, genom att det saknas pengar i form av tillräckligt med löner och företagsintäkter. Då kommer verkligen svaga och arbetslösa att få det dåligt.

  Men de konservativa sossarna vill inte lyssna. De väntar på att pappa skall berätta hur det är. Men han vågade inte. Han drog sig tillbaka istället. Göran Persson ville aldrig vinna valet. Vakna.

 4. Camilla

   /  januari 31, 2007

  Det är 2007 nu, inte 1907. Det finns lika många tolkningar av vad den svenska modellen är som det finns svenskar.

  Starta eget istället, så slipper man allt strul med LAS etc.

  Dessutom slipper man allt elakt godtycke av en illasinnad arbetsgivare. Och kan ge sig själv hög lön, massor av extra förmåner och kollektivavtal.

  Kanske (s) får upp ögonen för var jobb skapas om Mona får en chans.

 5. Tobias – Att folk går och är rädda för att stämplas som illojala hör hemma i kommunistdiktaturer och i extrema avarter av nyliberala ekonomismditon, inte i en demokrati.

  I övrigt är din beskrivning ganska riktig. Kapitalismen har genom globaliseringen i väsentlig grad satt demokratin ur spel. Vi väljer idag inte längre vilket samhälle vi vill ha, vi får förestavat oss vilket vi måste ha. Som tröst har vi fått valfrihet samt tillgång till bloggar att gnälla i. Huruvida man tycker att detta är en positiv eller negativ utveckling är ju en fråga om var man står ideologiskt.

 6. Den svenska modellen var inte påtänkt 1907, den skapdes efter Saltsjöbadsavtalen 1938. Den har byggt och bygger än i dag på att en maktbalans skapas mellan arbetsgivare och arbetstagare. Tar man bort själva grunden i LAS, nämligen turordningsreglerna – faller den svenska modellen platt. I den svenska modellen ingår också ett starkt välfärdssamhälle, med progressiva skattesystem, socialförsäkringar och en stark offentlig sektor. Allt detta jobbar just nu regeringen på att slakta. Man kan ju tycka vad man vill om det – men retorik och politik hänger inte ihop! Fredrik är en lögnare!
  Till Piripiri:
  Jag håller till stor del med dig, men tror ändå på att vi kan vända utvecklingen. Alla sätt att protestera och framföra sina åsikter på är bra. Problemet är väl just det att vi, genom politiska beslut, har lämnat över makten till kapitalet. Men att ge upp är inget alternativ!

 7. Leo Beata

   /  februari 2, 2007

  Tack för tipset på min blogg, ska kolla det med Firefox… (om jag vågar)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: