Lars Danielsson – en brottsling?

Att Lars Danielsson är en stor skurk, det har väl alla förstått vid det här laget. Men, vad är det egentligen han har gjort som är så fruktansvärt?

danielsson3_380.jpg

Eftersom jag själv oftast har svårt för personförföljelser, måste jag erkänna att jag inte riktigt har hängt med i alla turer kring hans person och hans eventuella skuld. Däremot har jag lyckats snappa upp dessa ”åtalspunkter” när jag lyssnat på vad folk runtomkring mig har pratat om under det senaste året; ”han ljuger”, ”han är ful” och ”han har varit otrogen, kanske”. Min egen, högst ovetenskapliga undersökning, visar att i stort sett alla hatar Lars Danielsson, men få kan riktigt sätta fingret på vilka hemska brott han har begått. Trots allt tycks de allra flesta ändå vara överens om att Danielsson inte orsakade själva tsunamin.

För att vara lite mer seriös har jag nu istället försökt att hitta fakta. Detta är hans eventuella ”brott” enligt JO:

”Inför kommissionen påstod Danielsson att han tre gånger under annandagen det året talade i telefon med UD:s kabinettssekreterare Hans Dahlgren. Men det förnekades av Dahlgren, som bevisade sina ståndpunkter med hjälp av samtalslistor från sin teleoperatör.”

Det verkar alltså som Danielsson antingen har drabbats av en påhittad eller verklig minnesförlust, eller att han ljuger. Han kan helt enkelt inte redovisa exakt för vad han gjorde annandag jul 2004. Och, att tsunamin i sig var en fruktansvärd katastrof verkar på något sätt göra Danielssons eventuella minnesförlust än värre. Och så dyker dessa hemliga band upp. Hitills har förstås ingenting nytt framkommit, men skumt är det. Vi kan ju alltid spekulera!

Vad vi vet är att den förra regeringen hade en mycket dålig beredskap för att hantera en gigantisk naturkatastrof på andra sidan jordklotet. Likaså alla regeringar före den. Handen på hjärtat, det har aldrig varit någon stor prioritering för någon svensk regering någonsin tidigare. Kanske är det inte så konstigt då att människor inom regeringen handlade irrationellt, fel eller för sent när det otänkbara nu plötsligt inträffade mitt i julfirandet? Men visst ja, jag glömde ju att politiker inte är människor. De är offentliga spottkoppar.

Vore det inte vettigare att titta på vilka svagheter som fanns och utifrån det förbereda sig bättre för en liknande situation i framtiden.
Som ni kanske förstår tycker jag att Lars Danielsson har utsatts för tillräcklig offentlig förnedring, oavsett vilka hemska illdåd han nu skulle ha begått. Men, kanske är det mitt eget stora problem, att jag inte gillar att sparka på andra människor, speciellt inte de som redan ligger ner…. jag borde väl skärpa mig och bli som en vanlig Svensson….

*

Andra bloggar om: , , ,

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

12 kommentarer

 1. Hej Det borde vara färdigtjatat om det här nu tycker jag.Nu är det bara personföljelse från massmedia.Nu skall han försvara sig mot vaga antydningar i Svenska Dagbladet.Det är väl bara att konstatera att saker o ting inte funkade som dom borde under katastrofen, dra lärdom av det och skapa rutiner för om det händer nåt sånt igen.

 2. Urbs

   /  januari 30, 2007

  Det är inte ”färdigtjatat” tills vi får reda på varför han ljög inför riksdagen genom att säga att han var på sin arbetsplats när han inte var det. Det skulle inte ha varit några personförföljelser om hade berättat sanningen från början så jag förstår inte varför man skall tycka synd om honom. Det handlar inte om tsunamin och krishantering längre. Det handlar om att vi verkar ha en kultur där man kan ljuga svenska folket rakt i ansiktet utan påföljd. För vår framtida demokrati är det förödande.

 3. Exakt. Urbs. Jag sätter typ en miljn på att inte en enda till vänster om mitten hade ansett det vara obefogat att lägga fram existerande bevis för att ta reda på varför en borgerlig minister hade ljugit om sina förehavanden en sån absolut kritisk dag som den vi talar om. (Dessutom tror jag FAKTISKT att jag och andra ickssocialister och ”ickevänster” skulle kräva att en borgerlig minister i samma situation skulle utredas till allt var utrett.)

  Vänstern gär sig så ofantligt löjlig. Man kan bara undra vad det är som driver dem.

 4. från Stranden

   /  januari 30, 2007

  Nej, det är verkligen inte färdigtjatat.

  Lars Danielsson har sannolikt skyddat Göran Persson som inte tyckte det var viktigt att hjälpa de som drabbades på annandagen. Lars och Göran ljuger inför svenska myndigheter. Lars och Göran ljuger inför hela folket.

  Jag var på plats i Khao Lak och vet att vi som drabbades hade behövt assistans från svenska myndigheter. Det krävdes bara en liten insats med stöd och evakuering av de allra mest skadade och informationsstöd till oss som inte hittade anhöriga. Istället överslätade man allt med att sjukvårdens standard i Thailand var lika god som i västvärlden. Jösses, vilken korkad analys.

  Sanningen måste fram.
  Det är inte tjat, Det är ett rimligt krav.

 5. Jag tror faktiskt inte att någon människa av ren illvilja inte gjorde allt de kunde för att hjälpa de som drabbades av tsunamin. Vare sig man talar om Göran Persson, Lars Danielsson eller den redan offrade Laila Freivalds. Beredskapen och organisationen fungerade inte. Bättre att rätta till de problemen än att trakasera människor. Att uttreda var bristerna låg och försöka undvika en liknande situation i framtiden borde vara det viktigaste.

 6. Urbs

   /  januari 31, 2007

  Ilse-Marie,

  Du försöker bara bytta samtalsämne. Att krisberedskapen inte funkade vet vi absolut. Vi har gått igenom det och frågan är avklarad, visst. Men det är inte det det handlar om längre. Förra regeringen har medvetet undanhålligt bevis från KU, riksdagens organ för granskning av just regering. Trots att KU frågade regering om mejltraffiken FEM GÅNGER och högt uppsatta personer som regerings IT-chef visste att de fanns så sa man de inte existrerade. Samtalslistorna radderades mitt under utfrågningarna trots att det vår emot policy. Om LD berättat sanningen skulle han slippa allt det här men han vägrar göra det så han får skylla sig själv. Förra regeringen granskas nu inte för att de gjort fel under tsunamin de granskas för att de försökt radera sina spår. Jag kan inte komma ifrån tanken att Du skulle ha en helt annan syn på saken om det var en borgerlig regering som hade gjort sig skyldig till det här.

 7. Hr Danielsson ljög. En mycket högt uppsatt politisk tjänsteman – statsministerns närmaste man – ljög inför katastrofkomissionen och inför KU.

  Det är oerhört allvarligt. Det är så allvarligt att varje svensk borde känna sig skrämd av att våra högsta politiker inte har större respekt för folket och folkets kontrollorgan. Eller ”bokstavskombinationer” som vår förre statsminister valde att kalla dem.

  Det är en skrämmande arrogans som visas upp och det är inte personförföljelse att kräva svar på varför. Det är vår rätt och vår plikt som valmanskår.

 8. Jag kan inte komma ifrån tanken att ni skulle ha en helt annan syn på det här om det var en annan (borgerlig) regering som hade gjort sig skyldig till samma sak. För min egen del tycker jag inte om att avrätta människor offentligt – oavsett vilket partitillhörighet de har. Att kritisera politiska beslut är en sak – t.o.m. politisk maktfullkomlighet, lögner och arrogans – det är redan gjort, men den personförföljelse som just nu pågår i media är i alla avseenden osmakligt omänsklig. För övrigt kan jag hänvisa till DN:s ledarsida idag 1 feb. Instämmer till fullo i den:
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=573&a=612543

 9. ils-marie: Tycker du att det är rätt att regeringen raderar samtalslistor och annan backuplagring för att röja spåren av hur de hanterade ketastrofen?

  Förresten har vi en tidigare katasstrof att jämföra med, nämligen Estonia. Där fick regeringen masvis av beröm far att de agerade snabbt (statsministern var på kontoret samma natt och beordrade personligen säddningshelikoptrar från olika delar av Sverige). Det som anses missskött i den katastrofen var efterarbetet. Minns du vem som fick ansvaret för det? Namnet börjar på M, sedan o, sedan n och sist a.

 10. Tycker även att raderandet av band vid Watergate var acceptabelt? Hur kan ni vara så blåögda, ni sossar? Jag brukar kritisera borgerliga politiker hårt för småsaker, men man skulle kunna tro att ni hade försvarat Robert Mugabe som statsminister…

 11. Min blogg handlade om personförföljelsen av Lars Danielsson. Ingenting annat. För min del kan de utreda vad de vill hur länge de vill, frågan är om det leder till något konkret eller bara kostar pengar och är ett spel för galleriet. Regering är borta, Danielsson är redan massakrerad av media…..
  Är jag sosse? Mer än jag själv visste. Tänk om jag bara är humanist med ett rött hjärta, som inte tycker om offentliga avrättningar?!

 12. Urbs

   /  februari 1, 2007

  Om man ljuger inför riksdagen och Svenska folket om något så kännsligt och allvarligt som hanteringen av tsunamin får man räkna med personförföljelse. Om LD hade varit uuppriktig från början så tror jag de flesta hade förlåtit honom och så hade det varit slut på saken. Istället så ljuger han för att rädda sig själv (eller kanske någon annan). Du kan tycka synd om honom allt du vill, det ändrar inte på att han kunde stoppa sin ”förföljelse” imorn genom att berätta vad som hände på riktigt. En sak kan jag dock hålla med om. Det har blivit en fixering vid Lars Danielsson. Det som verkligen behövs redas ut är varför Bengt Nordqvist och Christina Weihe gjorde allt för att bli av med bevis. Varför skulle de göra så på egen hand och sätta deras karriärer på spel? Det är den riktigt viktiga frågan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: