Min egen valanalys – äntligen!

Valanalyser är ju alltid populära. Varför vann alliansen? Varför förlorade sossarna och Persson valet? Jag har läst och hört både det ena och det andra, här på bloggen och i andra sammanhang, så många gånger att jag ibland inbillar mig att jag själv redan har skrivit ner en egen sammanhängande valanalys. Men icke, så det här blir min första.

  • Regeringar förlorar makten. Det är alltid en fördel att inte ha makten – om man vill vinna ett val! Hörde häromdagen att i de 19 val som förekommit i Sverige har de som haft makten förlorat den 14 gånger. Bara sossarna har lyckats behålla den några gånger. Vi tröttnar helt enkelt på regeringar. Det var dax. En trött partiledare och en defensiv valkampanj.
  • Alliansen med Reinfeldt i spetsen visade upp en enad front. De ställde upp för varandra och blev en motvikt mot den i många fall splittrade och oinspirerade regeringen.
  • Alliansen lyckades ta kommandot över agendan. Med hjälp av den borgerligt dominerade och beundrande journalistkåren och pressen fick alla deras frågor första plats på TV-nyheterna och i tidningarna. Reinfeldt visste hur han skulle få de tveksamma positiva. ”Det nya arbetarpartiet” gick hem.
  • Man vinner inga val på att säga att allt är bra. Det är bättre att hitta svaga punkter, göra dem till enorma problem och ta makten över lösningarna på dessa. Utanförskapet och den s.k. massarbetslösheten var ett sådant. Att Sveriges ekonomi var och är i toppklass i världen är ingenting som väljarna bryr sig om – om de ständigt för höra att det inte är så. Att vår arbetslöshet är en av de lägsta i världen, är ingenting väljarna bryr sig om – så länge de ständigt får höra det motsatta.

Till sist:
Jo visst, sossarna har sig själva att skylla. Man tog inte kommandot över ett av de viktigaste VERKLIGA problemen – utanförskapet…. mer om det i nästa blogg!

Ett par delanalyser i tidigare bloggar:
Den stora, stora arbetslösheten
George W. Reinfeldt

*

Andra bloggar om: , , ,

Följande inlägg
Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Godmorgon,
    Ett mycket bra inlägg. Instämmer till fullo. George W. Reinfeldt är ett otroligt passande namn, skrämmande nog.
    Ha det gott. Kram:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: