Den stora, stora arbetslösheten…

…det var den som knäckte Persson. Nu har vi äntligen fått en regering som tar den på allvar – eller?

Socialdemokraterna hävdade inför valet att arbetslösheten var på väg ner. Nu när ekonomin var sanerad och konjunkturen på väg upp skulle den sjunka automatiskt. Den öppna arbetslösheten låg då på drygt 4%.

Alliansen å sin sida utmålade arbetslösheten som ett enormt problem. Man hävdade att 17% av befolkningen egentligen var drabbade. Då räknades visserligen alla som var sjukskrivna, barnlediga, hade sjuk o aktivitetsersättning, eller var förtidspensionärer in. Plus alla de som fanns i olika åtgärder eller studerade. Ja, alla i arbetsför ålder som inte hade ett jobb. På så vis hade vi plötsligt ett gigantiskt problem. Vi hade drabbats av massarbetslöshet.

Vem hade då rätt?
Ja, jämför man det andra länder så låg vi bra till. Och, räknar man som alliansen gjorde, låg vi ännu bättre till. Sverige ligger absolut i topp i västvärlden om man räknar alla som är i arbete i arbetsför ålder .

Vad är då orsaken till att vi ändå, trots en förhållandevis låg arbetslöshet, ändå inte hade lyckats utrota den helt?
Ja, vad som aldrig längre nämns i debatten är den konsensus som finns inom svensk politik sedan början på 90-talet; inflationsbekämpningen står över arbetslöshetsbekämpningen. Dvs. vi måste ha en arbetslöshet på minst 3-4% annars drivs inflationen upp. Att detta faktum så sällan berörs kan bero på att alla partier, utom möjligen VP, är med på noterna. Ekonomin är viktigare än de arbetslösa – krasst uttryck. Men, sånt talar man givetvis inte om. Jag säger inte att resonemanget är fel, men det är ett faktum.

Sverige hade alltså, vid tiden för valet, trots en låg inflation, lyckats få ner arbetslösheten till en slags drömgräns, för ett land som prioriterat inflationsbekämpningen.
Efter valet har arbetslösheten fortsatt sjunka, och låg vid årsskiftet runt 3,7%. Detta trots att inga av regeringen Reinfeldts åtgärder ännu hade trätt i kraft.

Vad blev då den s.k. massarbetslösheten av?

Ja, kanske Reinfeldt helt enkelt visst hur man vinner val. Nämligen; tar ett problem (arbetslösheten), blåser upp det, förvränger statistik, och säger sig sedan ha en lösning på detta enorma problem.
Nu, när valet är vunnet, kan regeringen Reinfeldt ostört driva igenom sin egentliga agenda. Den han kanske inte hade vunnit valet på om han hade talat alltför högt om.
Dvs. försvaga facken, driva ner löner, skuldbelägga de sjuka och arbetslösa genom sänkta ersättningsnivåer, utrota arbetsmiljöforskningen, sälja ut statliga företag, försämra socialförsäkringssystemen, öppna för vinst i vården och låta de fattiga betala de rikas skattesänkningar. Kort sagt; driva en klassisk högerpolitik med starka inslag av nyliberalism.

Frågan är väl – ville en majoritet av svenskarna ha en sån utveckligen?

P.S. Bara ett litet förtydligande:
Riksbanken har till uppdrag att höja räntan när inflationen stiger över en viss nivå, låg arbetslöshet sägs driva upp lönerna och är därför inlflationsdrivande. Då tvingas nämligen företagen “slåss” om personaloch lönerna pressas uppåt. Exakt hur många procents arbetslöshet en ekonomi klarar utan att inflationen stiger kan diskuteras, men den sägs ofta ligga runt 3-5%.

Andra bloggar om: , , ,

Technorati Profile

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. Nja, detta med arbetslöshet är en svår nöt att knäcka utifrån hur man tänker.

  På sätt och vis har moderaterna rätt i sitt tänkande att dra in alla, som står utanför arbetsmarknaden och kostar pengar i olika bidrag.
  Så jag vill ha bort ordet ‘arbets’ – lös.
  Så länge man inte drar in inkomsterna själv så är man ju en ‘belastning’ för skatterna går bara runt i olika ‘påsar’ men det är ändå en samhällskostnad.

  Men jag förstår inte varför inte inflationen skulle kunna hållas nere om vi inte hade arbetslösa.
  Inflationsbekämpning drivs genom åtstramningspolitik för att dämpa efterfrågan. Det går liksom emot hela grejen att alla ska arbeta.
  De flesta företag vill väl öka produktionen, alltså behövs fler arbetare. Ju fler som har pengar destå fler kan handla mera.

  Ja inte vet, jag begriper ingenting egentligen.

 2. Hej
  Jag tror att Du har rätt i att det finns en ”tyst överenskommelse” att hålla en viss arbetslöshet.Alliansens drivkraft tror jag mest handlar om att ”leverera” till företagen.Att förskjuta makt från fack, arbetsgivare till företagen.Inte tror jag det handlar om medkänsla med ”utanförskapet”
  Gunnar

 3. Bara ett litet förtydligande:
  Riksbanken har till uppdrag att höja räntan när inflationen stiger över en viss nivå, låg arbetslöshet sägs driva upp lönerna och är därför inlflationsdrivande. Då tvingas nämligen företagen ”slåss” om personal, som kan pressa lönerna uppåt. Exakt hur många procents arbetslöshet en ekonomi klarar utan att inflationen stiger kan diskuteras, men den sägs ofta ligga runt 3-5%.

 4. Klart som Ramlösa brunn att de förvränger å skrämmer! Jag kan inte se problemet eftersom vi inte behöver alla i jobb. Men om vi skall ha dem i jobb så var ju 200 000 i offentlig sektor slutet på det problemet!? Nää, medborgarlön NU.Och låt människor delta i samhället efter sina egna villkor.Näsan alla vill vara produktiva medborgare om de får chansen!
  Kramas mera å en kram till dig 🙂

 5. Ja Frasse är en Fransk bulldog ..
  Nä ingen snö nu .Lte sent lika bra det får regna och så kan vi få en tidig vår ?
  Hoppas kan man ju få göra .
  Ha en bra dag .
  Har lagt in din nya sida nu bland min favoriter hoppas det är okey.

  Kram Susann Jonnys ängla mamma

 6. sofia som bloggar brev till Gud

   /  januari 8, 2007

  hej ilse-marie, kul att du kommer ibland. jo jag tror att det finns något inom oss som gör att vi har ett behov att att tro på något utöver oss själva.
  och många brukar någon gång i sitt liv komma till en punkt där rikedom och annat inte räcker till.
  Vi är starka vi människor, men också så små på sätt och vis om man ser till hela altet.
  ja ha en bra vecka du med. kram sofia

 7. Sov gott dröm söta drömmar .

  Kram Susann Jonnys ängla mamma

 8. Leo Beata

   /  januari 10, 2007

  Svårt att hitta dig sen du flyttat…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: