Rätten att avsluta sitt liv

En svårt sjuk italienare som länge förgäves bett om dödshjälp avled i förra veckan. En läkare hade kopplat bort respiratorn. Han kan komma att dömas till 15 års fängelse. Den döde nekas begravning i katolska kyrkan.Debatten om dödshjälp är igång igen. Det är en svår frågeställning, med ett omöjligt svar. Är det rätt att hjälpa någon att dö?Skulle man tala om ett djur så svarar de flesta ja – givetvis ska man inte låta ett djur lida i onödan. Men när det gäller en svårt sjuk, förlamad människa, som själv vill dö – är svaret ofta nej. Livet är heligt. Man får inte ta någons liv.
Men visst är det en paradox;
Ett djur kan lida så svårt att vi anser att det enda bärmhärtiga är att avsluta lidandet. Djuret kan inte själv bestämma om det är rätt.
En svårt sjuk människa som själv vill avsluta sitt eget lidande, får inte hjälp.

För drygt ett år sen såg jag en film om en spansk man som kämpade för att få dödshjälp. Han hade blivit förlamad i en olycka, och ville till slut avsluta sitt liv. En gripande film, som för mig just då låg nära verkligheten.

En ung, stark och frisk arbetskamrat blev förlamad efter att av misstag fått i sig en giftig växt. Han låg helt förlamad i 1½ år, efter att tidigare ha levt ett mycket aktivt liv. Han kunde enbart grimasera och röra några fingrar, och med stor möda få fram ljud. Han ville inte leva när läkarna efter 1 år gett upp hoppet om att han någonsinn skulle bli bättre. Till slut fick han somna in. Han fick lunginflammation, det blev hans ”räddning”. Jag vet inte om han någonsinn bad om att få dö, men jag vet att han hade gett upp.

Hur jag själv skulle reagera om jag hamnade i samma situation vet jag inte. Kan vi någonsinn veta? Vi borde i alla fall ha rätt att lyssna på de som befinner sig där. Lyssna och hjälpa. Det är lätt att säga att alla som har fått ett liv ska fortsätta att leva tills de dör en naturlig död, men idag vet vi snart inte längre vad en naturlig död är. Vi vill helst vara odödliga. Att under resten av sitt liv vara helt beroende av livsuppehållande maskiner är kanske inte ett värdigt liv ens för en människa. I alla fall inte om den människan själv helst vill dö.

Om du själv hade en älskad vän som var svårt sjuk eller förlamad och som bad dig om hjälp. Vad skulle du då göra?
När har man som människa rätten till sitt eget liv?

Den här bloggen är inspirerad av en diskussion på Leos blogg

Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Man skall ha rätt att dö om man verkligen vill och inte har en psykisk sjukdom som går att bota! Jag menar typ tillfällig deppression eller liknande,då skall man givetvis tvingas till vård.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: