Vem är den mest värdefulla personen i ditt liv?

Är det kanske den mest kompetente och den mest produktiva personen du känner? Kanske den bäst utbildade, den som har det mest prestigefyllda arbetet? Kanske den som gör mycket för andra, jobbar ideellt eller kanske är biståndsarbetare, läkare eller vetenskapsman?
Eller kan det vara så att den mest värdefulla personen i ditt liv inte har någon utbildning att tala om. Kanske det är någon som är arbetslös, eller har ett riktigt ”skitjobb”. Kanske någon som är så slut i kroppen efter dagens slit att inget ideellt arbete blir av. Kanske är det någon som lider av psykisk sjukdom och knappt orkar med sig själv. Kanske någon med ett svårt funktionshinder, eller kanske en grav utvecklingsstörning, någon som är helt beroende av andra människors hjälp.

Vi lever i ett samhälle där prestation är allt. Där det är viktigt att hänga med, vara allmänbildad, aktiv och kompetent. Vi stressas av krav på att vi ska vara perfekta. Till det yttre såväl som det inre. Men blir vi värdefullare för andra för att vi är högpresterande, ser bra ut och alltid beter oss som ofelbara gudar i alla situationer?

Kan människor som inte är perfekta vara de värdefullaste i någons liv? Javisst, säger vi. Så är det ju. Men varför då denna prestationsångest? Vad är det vi vill åstadkomma med all vår stress? Allt är ändå inte nog – mer, mer, mer…..

Den värdefullaste människan kan vara den mest obetydliga i andras ögon.
Det är den som rör vid våra sinnen, vid vårt inre. Det är den största prestationen – den vi gör bara genom att leva – hur obetydliga vi än ser ut att vara i andras ögon.
Vi behöver inte alltid prestera, det kan räcka med att bara finnas till.

Annonser
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: