Vi är en del av samma skapelse

Oavsett hur vi ser på naturen, om en personlig Gud är skaparen, slumpen, big bang, en högre kraft eller evolutionen – så är den helig. Vi är en del av den, vi står inte över den, vi äger den inte. Vi har inte någon rätt att plåga vare sig andra människor, djur eller att exploatera vår miljö utan hänsyn till de som kommer efter oss.

 

 

 

 

 

Nu ser vi konsekvenserna av att vi har trott och tror oss stå över naturen och hela skapelsen. Naturen slår tillbaks med väldig kraft. I vår okunskap och självöverskattning har vi plundrat och skövlat för att vi tror att vi står över allt. Vi tror att vi är smartast och klokast. Vi tror att vi är universums härskare.

 

 


Vi äger inte naturen, vi äger inte djuren. Vi är bara en del av skapelsen. För mig finns skapelsens själ i varje del av den – i naturen, i djuren i oss själva.

Jag har använt det här citatet av Chief Seattle tidigare – det tål att läsas igen i dessa dagar.

This we know: the earth does not belong to man, man belongs to the earth. All things are connected like the blood that unites us all. Man did not weave the web of life, he is merely a strand in it. Whatever he does to the web, he does to himself.

One thing we know: our God is also your God. The earth is precious to Him and to harm the earth is to heap contempt on it´s Creator.

Oavsett tro – vår Gud är också er Gud – vi är förenade i samma skapelse. Vi har glömt bort att vi är den del av naturen. Det vi gör mot naturen gör vi mot oss själva, dess skapare och hela skapelsen.

Annonser
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: