Religion, ett hett ämne

Min man o jag stänger av TV:n, lyssnar på musik, läser poesi och minns hur vi en gång lärde känna varandra. Vi talar om tro, tvivel, fanatism och religion.
Allt detta verkar också vara heta ämnen här på bloggen. Många påhopp och missförstånd. När jag, som står nånstans mitt i smeten, läser kan jag många gånger instämma i båda sidors argument. Men, jag har förstås bara har läst en liten bråkdel av allt som skrivits här om religion och tro.
Jag ogillar själv etiketter, men måste jag kalla mig något blir det agnostiker. Jag tvivlar på att det finns en gud, men om tro är förenat med tvivel är jag nog mer troende än ateist.

För mig som alltid har varit andligt intresserad, men aldrig religiös, har det inte kommit som en överraskning att jag ofta känner mig mest hemma bland de bloggare som bekänner sig till den kristna vänstern. Min egen uppfattning om världen utgår ifrån värderingar och moral, inte från ismer eller olika trosläror, vare sig politiska eller religiösa. Jag tar ställning till frågor utifrån vad jag känner är rätt. Jag brukar kalla mig socialist, det är enklast så, men det enda jag är helt säker på är att jag står till vänster, och att mitt hjärta är rött!
För mig var Jesus främsta kännetecken att han såg det goda i människan, han fördömde inte, han inkluderade. Han stod för rättvisa och solidaritet, mot det vad vi idag kallar kapitalismen och dess konsekvenser. Det är så jag ser på Jesus. Fanatism, hat och hämnd har för mig ingenting med olika religioner att göra.

Just därför avskyr jag Bush och den kristna högern i USA. Jag avskyr hycklare som säger sig vara troende och samtidigt spottar alla religioner och dess värderingar i ansiktet. Jag kan förstå att de som verkligen försöker leva efter sina religiösa värderingar blir upprörda av att så många i historien har använt religionen i syften som ligger så långt ifrån den verkliga trosläran som de kan komma.
Jag anser att det är lika fel att Bush kallar sig kristen som att de som ägnar sig åt terror använder sig av Islam som ursäkt, eller att Israel utnyttjar förföljelsen av judar som ursäkt för mord och hämnd på oskyldiga människor. En orätt rättfärdigar inte en annan.
Att ta religionen som gisslan och använda den som ursäkt för diverse krig, terror och förtryck är fruktansvärt. Att anklaga alla som bekänner sig till en tro för hyckleri är lika fruktansvärt.
Min man läser Tomas Tranströmers dikt Guldstekel för mig, dessa ord etsar sig fast:

Den störste fanatikern är den störste tvivlaren. Han vet det inte
han är en pakt mellan två
där den ene skall vara synlig till hundra procent och den
andre osynlig.
Vad jag avskyr uttrycket ”till hundraprocent”!

De som inte kan vistas någonannanstans än på sin framsida
de som aldrig är tankspridda
de som aldrig öppnar fel dörr och får se en skymt av Den
Oidentifierade –
gå förbi dem!

Följande inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: