Jantelagen, en bekväm ursäkt för den välmenande överklassen

Det finns de som ställer sig frågan; lever vi i ett klassamhälle?
För mig som är född i arbetarklassen, och fortfarande befinner mig där, är svaret helt naturligt. Visst gör vi det!
Jag tror att enbart de som är födda in i de övre klasserna kan ha missat det. De har sina självklara positioner, och behöver aldrig känna av klassamhällets baksidor.

När man letar efter litteratur om det svenska klassamhället hittar man nästan enbart s.k. klassresenärer bland berättarna. Kanske därför att de har erfarenheter från flera samhällsklasser. De har upplevt hur olika man blir bemött och betraktad allteftersom man tar sig upp på samhällsstegen. Men samtidigt är det lite symptomatiskt. Det är just det som kännetecknar klassamhället; att ingen lyssnar på de som ännu befinner sig längre ner.

Så läser jag att vår nya kulturminister svarar, när hon får frågan om det finns någon anledning att tala om klasser och klassmotsättningar i Sverige, att; ”nej, men däremot faran med jantelagen.”

Man kan ju fråga sig om det är jantelagen som gör att vissa väljer att bli födda av rika och välutbildade föräldrar och andra väljer sina föräldrar bland de lågutbildade och sämre ställda. Och om det är den lagen som gör att vissa väljer att bo i lyxvillor i Djursholm och andra väljer nedgångna hyreshus i Rågsved. Och visst är det bekvämt att den finns – jantelagen, så slipper överklassen ta de tunga ”skitjobben” och slita ut sina kroppar eller bli pigor åt sina grannar. Ja, visst är det bekvämt för de rika och välutbildade att jantelagen mest drabbar de fattiga och lågutbildade! Och visst är det märkligt att det är likadant i hela världen…

Kanske känns det skönt för den välmenande överklassen att ha nåt annat att skylla på än klassamhället. Nåt som rent av skuldbelägger de utsatta istället för att fokusera på rådande maktstrukturer.

Klassamhället finns överallt och genomsyrar hela samhället. Status, hälsa, lön, utbildning, boende och arbetsvillkor. Det bestämmer hur vi blir bemötta när vi går till läkaren, blir arbetslösa eller i kontakt med myndigheter, polisen, rättsväsendet. Vi kommer inte ifrån det genom att förneka det. Förnekelsen gör det bara mer bekvämt för de som själva aldrig har upplevt dess baksidor. För de som tillhör de utvalda.

Annonser
Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Hej!
    Oförstående för många så har jag jobbat som ”piga” under 70 talet hos en konsul i Ystad det kallades för hushållsassistent men jag var rätt och slätt piga, det skulle serveras frukost på säng, putsas och fejas samt pysslas med en enormt överbeskyddad tös på 14 år som inte ens fick titta på nyheter för oj då kanske hon fick veta lite om det verkliga livet. En sak som var graverande för flickans fortsatta framtid det var att hon fick till och med förbud att bädda sin egen säng eftersom -”det har vi tjänstefolk till!” ja huamej undrar om denna tid är tillbaks fan vet men nog är vi det! klassamhälle finns här och är här för att stanna tyvärr, så upp till kamp! lev livet, det går inte i repris!
    Ha det gött

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: