Om vi hade delat på jobben

I Sverige har vi ända sedan 1900-talets början haft en ungefär lika stor volym arbetade timmar per år, ca 6,5 miljarder. Under årens lopp har dessa arbetade timmar delats av fler o fler personer. Från 2,3 till 4,2 miljoner människor. Normalarbetstiden har alltså successivt sjunkit under hela 1900-talet.
Kring 1980 upphörde vi så plötsligt att dela på jobben. Hade vi fortsatt som tidigare hade normalarbetstiden idag varit nere på knappt 6 timmar. Istället lät vi arbetslösheten stiga, och beskyller numera de som drabbats av den för lathet.

Tänk om vi hade fortsatt dela på jobben och delat på vinsterna av att vi har blivit så produktiva. Kanske färre hade slitit ut sig fysiskt och psykiskt. Kanske vi då hade haft tid att vara tillsammans med våra barn och varandra på ett annat sätt. Kanske vi inte hade haft lika många prylar. Kanske hade vi t.o.m. upptäckt andra värden än de materiella. Kanske fler hade orkat med, och kanske stressen hade varit lite mindre. Kanske vi t.o.m. hade hunnit upptäcka att det värdefulla liv vi har fått är till för att LEVAS – och inte bara till för att vi ska producera och konsumera så mycket vi hinner.

I mitt stilla sinne undrar om det finns någon vetenskaplig undersökning som visar att vi bara blir lyckligare och lyckligare ju mer vi konsumerar, producerar, stressar och står i. Om det är så, så undrar man ju var gränsen går. När allt blir till en stor tomhet istället…..

Det märkliga med mitt resonemang är att fast det egentligen borde vara det mest logiska och naturliga – att fortsätta dela på jobben även nu och i framtiden, så har det idag blivit en fullständigt omöjlig politisk tanke.
Den som tänker så är lat…. det må så vara…. det bjuder jag på!

Nej, låt de lärde prata
lägg dig ner,
där rosor dofta,
där solen ler
Vårt liv är kort,
och endast ett är säkert;
att vissna blommor
aldrig blomma mer.

-Omar Al-Chaijam

Annonser
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: