George W. Reinfeldt

I USA visade opinionsundersökningarna före valet 2000 att Bush förmodligen skulle förlora. Väljarna föredrog demokraterna i de flesta frågor. Lösningen på problemet var att försöka svärta ner motståndaren Al Gore, med hjälp av de konservativa medierna, och samtidigt framställa George W. Bush som någon han aldrig varit – en förkämpe för arbetarklassen. En ”vanlig kille”. Trots att den ekonomiska tillväxten var god lyckades Bush och hans medhjälpare vända opinionen och vinna.

I valet 2004 lyckades man svärta ner demokraternas nye kandidat John Kerry. Hans livsstil beskrevs som ”aristokratisk” och han kritiserades bl.a. för sin herrgård. Allt klasshat kom från den republikanska sidan. Känns det igen?

Inte så konstigt, det ”nya arbetarpartiet Moderaterna”, har hämtat inspirationen till sin egen politiska makeover från Bush och republikanernas omvandling. Inte många talade före valet om hur det egentligen såg ut. Reinfeldt och hans anhang visade sig bl.a. ha struntat i att betala skatter de inte gillade och haft svarta barnflickor i parti o minut. Deras lyxvillor skrev ingen om. Persson blev istället påhoppad i medierna för sin s.k. “herrgård”.

Det hela var en illusion. Det gällde att, med hjälp av reklambyråer och de borgerligt ägda medierna, ta över det politiska språket och agendan. Inte ens Fredriks pappa Bruno trodde att svenskarna skulle gå på retoriken om ”det nya arbetarpartiet”, men det lyckades.

Den ”verkliga” arbetslösheten beskrevs av borgarna som gigantisk. Enligt deras synsätt låg den på 17%. Inräknade var då ALLA som var mellan 16-64 år och inte jobbade. Alla förtidspensionärer, sjukskrivna, hemmafruar och även de som inte alls sökte jobb. Men, även med den beräkningen, hade Sverige näst lägst arbetslöshet efter Danmark i hela EU och USA. Detta kom sällan fram i media. Borgarna hade tagit över retoriken och Sverige hade helt plötsligt drabbats av ”massarbetslöshet”.

Moderaterna påstod sig vilja sänka skatterna för de lägst avlönade. I själva verket blir det de mest utsatta i samhället som får betala skattesänkningarna för de rika. Enligt Reinfeldts och Moderaternas människosyn är det de arbetslösas och de sjukas eget fel att de befinner sig där de gör. De är lata. Med lägre ”bidrag” tvingas de ta sig i kragen och jobba. Givetvis sägs inte detta rent ut eftersom en majoritet av befolkningen inte håller med. Retoriken och framtoningen poleras.

gwr.jpg

Enligt boken ”George W. Reinfeldt konsten att göra en politisk extreme makeover” har inte den moderata politiken förändrats, enbart hur de paketerat den. Deras mål är desamma i en ny förpackning; sänkta skatter, försämrade socialförsäkringar (bidrag, enligt moderat språkbruk) och att försvaga fackföreningarna. På den vägen är det.

”Nationens fattiga vinner valet åt nationens rika…. så skrev den satiriska nyhetstidningen The Onion efter USA valet 2004. Man skulle kunna säga att historien upprepat sig – i Sverige.

Lämna en kommentar

3 kommentarer

  1. helloy

  1. Det finns inga nya Moderater « Ett hjärta RÖTT
  2. Framgångsrecept - passivitet och persondrev « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: