Sluta trakassera sjuka!

Läser en artikel i DN om Försäkringskassan och det s.k. fusket inom försäkrinssystemen.  DN har granskat olika rapporter och får fram en helt annan bild än vad FK:s generaldirektör Curt Malmborg har velat påskina de senaste åren.  Det visar sig att Malmborg inte ens själv har läst  de rapporter som han har använt som ”bevis” för att fusket inom försäkringssystemen skulle vara så stort.

Media, Alliansen och diverse krönikörer har också mycket på sitt samvete när det gäller att anklaga oskyldiga människor för fusk. När DN nu granskat siffrorna visar det sig att det totala fusket på sin höjd skulle kunna röra sig om 1%. Det är den andel som FK polisanmäler. Av dessa leder bara 10 – 20 % till fällande dom. Det vekliga antalet fuskare skulle alltså bli runt  0,15%. 

Det visar sig också att FK är mer intresserat av att leva upp till sina mål att halvera antalet sjukskrivningar än att ta tag i de stora bristerna som deras eget arbete uppvisar.
Antalet klagomål till JO har ökat kraftigt de senaste åren. FK trakasserar sjuka människor, förhalar utredningar osv. De  verkar ha som enda mål att minska antalet sjukskrivningar. Hur det går till – att följa regler och lagar, lyssna på läkare och de sjuka lägger de ingen större vikt vid.

Efter att själv ha gått igenom en 2 årig sjukskrivningsperiod, med påföljande prövning, vet jag att det knappast kan finnas många som har tidsbegränsad sjukersättning (f.d. förtidspension, hel eller deltid) som fuskar. De som klarar en sådan prövning utan att bli avslöjade av läkare eller försäkringshandläggare skulle vara värda en Oscar för sitt skådespeleri.

Visst kan det finnas de som fuskar med kortidsfrånvaro, svartjobb trots ersättning eller vid  vård av sjukt barn. Dessa ska naturligtvis avslöjas. Men det skulle vara enklare att göra det genom att samköra register och  granska de fall där man misstänker verkligt fusk istället för att regelmässigt trakassera de som verkligen är sjuka, funktionshindrade eller arbetsskadade. Bland de som har läkarintyg på sin sjukdom kan fusket inte vara annat än försumligt. Det finns inga pengar att tjäna på att trakassera sjuka människor. Det enda man gör är att skapa ett ännu större lidande för de som redan har det svårt.

De flesta av oss som har fått  olika typer av arbetsskador eller andra sjukdomar har ingen större önskan än att kunna leva som vanligt. Utan  värk eller smärta.
I vissa fall vet man att skadorna är kroniska, de är inte behandlingsbara. Vad ska vi göra? Ska vi gå direkt till ättestupan för att minska FK:s utgifter, eller?
Ofta har vi, som är sjuka, under allt för lång tid jobbat för hårt  – det har vi inte gjort för att vi är lata eller inte vill jobba.
Min uppmaning är att lyssna på de som är drabbade. Hjälp till med rehabilitering, anpassa arbetsplatser efter de sjuka, låt de som kan jobba göra det – så många timmar de kan. Men, sluta trakassera de som redan lider! Lyssna och samarbeta istället!

Eftersom vi har fått en regering på halsen som tror sig kunna spara in miljarder på att ta bort fusket inom försäkringssystemen kan man ju undra hur alla dessa miljarder ska dras in. Redan nu plågar FK redan plågade människor. Hur långt ska det behöva gå innan vi fattar att det är orättfärdigt?

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: