En medveten klasspolitik

A-kasse reformen… smaka på de orden. Visst låter de bra?!

Vad de egentligen innebär är att vi har en regering som antingen inte ha tänkt igenom sitt eget förslag eller har en plan som går ut på att göra Sverige mer ojämnställt, ojämnlikt och orättvisare. Man kan ju fundera på vilket.

Den s.k. reformen innebär bl.a. att alla som arbetar måste betala till A-kassan,  avgiften blir obligatorisk och höjs dessutom kraftigt. Samtidigt får man inte ut någon ersättning när man drabbas av arbetslöshet om man inte har jobbat minst 80 timmar i månaden (under minst 6 månader det senaste året). Tidigare låg gränsen på 70 timmar. Väldigt många kan drabbas av denna ändring.

Hur många med deltidsanställning kommer upp i 80 timmar? Hur många som t.e.x är halvtidssjukrivna eller har halv eller 3/4 sjukersättning kommer upp i 80 timmar per månad? Hur många har inte en normalarbetstid som ligger strax under 8 timmar per dag? Hur många av dessa jobbar inte i vanliga LO-jobb? Hur många av dessa är inte kvinnor?

Allt i förslaget slår mot de som har det sämst ställt redan i dag. Kvinnor, långtidssjuka, funktionshindrade. Alla som inte kan eller har möjlighet att jobba full tid – men som ändå jobbar. Kommer vi  inte upp i rätt antal timmar måste vi ändå betala trots att vi inte får ut någonting av det.

Höjningen innebär också att facken på sikt kan och troligen kommer att försvagas, vilket väl är den ursprungliga planen. Många som ligger på marginalen kan inte avstå från A-kassan och väljer därför bort fackavgiften som inte längre blir avdragsgill i deklarationen. Ännu en orättvisa är att avgiften till  Arbetsgivarorganisationer fortfarande får dras av! De värnar om de sina!

A-kassereformen är bara det första steget mot ett ännu mer splittrat och uppdelat samhälle. De som har ska ha mer. De svaga, de sjuka, de som inte lyckas ta sig in eller hålla sig kvar på toppen – de sparkar vi på! De med deltidsjobb, vikariat, timaställning osv.  (ofta kvinnor) kan ha det. Det värsta är att det här bara är början. Min åsikt är att det här är en medveten klasspolitik. Jag tror inte att de är helt omedvetna om vad de gör….

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: